Artikel

Dit artikel verschijnt in de Interclub blog en op de home page.

 

 

NIC 2017-2018 R3: Uitslagen en verslagen

 

Interclub R31234567891011

De geweldige resultaten van vorige ronde smaken naar meer. Kan de eerste ploeg bevestigen? Blijven onze koplopers ongeslagen? U verneemt het morgenavond allemaal hier!

Verder wens ik onze trouwe Falaen fans veel succes toe. Of ze nu in België, Frankrijk, Duitsland of ergens anders spelen!

Mag ik onze ploegkapiteins uitnodigen hier een verslag van hun ontmoeting te posten?

Hak die tegenstand in de pan!

 

Enkel beschikbaar voor clubleden

Tijd vliegt...

 

Dit bericht is niet publiek beschikbaar; enkel clubleden kunnen het zien, na aanmelden.

 

Lady luck mee met de 7

 

Brasschaat 7 Als reserven van ploeg 7 mochten Evert en ikzelf Tristan en Ylli bijstaan in Opwijk. Het werd een 4-0 overwinning. Moeilijk om te zeggen maar dat verdict is te hard. Ylli op vier boog winst via remise naar verlies om uiteindelijk te winnen. Blitzen in het eindspel is nooit een goed idee. Tristan, Evert en ikzelf kregen drie tactiekers tegen. Heb mijn partij net geanalyseerd. Na drie keer een winnend tactiekje te laten liggen, won ik met het vierde. Mijn tegenstander liet er echter ook twee liggen. Misschien moet ik wel 2-4 noteren ipv 0-1.

 

Gelijkspel tegen sterk Chesslooks 1

 

Brasschaat 9

Na warm onthaalt te zijn door de spelers van Chesslooks, waren we klaar voor een uitdagende schaaknamiddag. Op papier was het bord 4 van onze tegenstander sterker dan ons bord 1, maar geïnspireerd door de prestatie van de 1ste ploeg in de vorige IC ronde, begonnen we vol goede moed aan onze partijen.

Mijn partij was echter een kleine ramp. Met de koningen aan verschillende vleugels gerokeerd, beloofde het een interessante partij te worden, maar ik ging al snel de mist in. Eerst verspeelde ik een kostbaar tempo en op mijn volgende zet dacht ik een wit paard te pennen op de dame, maar ik zag hierbij een venijnige schaak over het hoofd. De combinatie van mijn tegenstander vond ik wel geslaagd:

download PGN PGN-0


 

Gelukkig bracht Wilfried kort hierna de stand weer in evenwicht. Hij kwam uit de opening met een geïsoleerde d5 pion, maar kon deze afruilen voor het een zwakte werd. Hierna kon hij zelf druk zetten op een zwakke pion van wit. De pion werd gewonnen en Wilfried zette dit om in winst.

Zijn voorbeeld werd gevolgd door Jan. In een tactische stelling met hangende stukken, onveilige koningen, vrij veel materiaal op het bord en weinig tijd op de klok, behield Jan het overzicht en kon hij uiteindelijk de zwarte dame pennen op de koning met winst tot gevolg.

Bij Wim stond er intussen een dame-eindspel op bord. De stelling leek me in evenwicht totdat Wim het foute moment koos om de dames af te ruilen. De verleiding was groot om de stelling te vereenvoudigen in tijdsnood, maar de zwarte koning werd hierdoor actief en dit koste Wim waarschijnlijk de partij. 2-2 de eindstand.

 

Enkel beschikbaar voor clubleden

Brasschaat 4 handhaaft koppositie

 

Dit bericht is niet publiek beschikbaar; enkel clubleden kunnen het zien, na aanmelden.

 

Over Zottegem en die koude wc bril

 

Brasschaat 8Het weer begint wel wat herfstachtige trekken te vertonen maar ik ben wat blij dat wij toch vrij vroeg in het seizoen tegen Zottegem moeten spelen. Ik moet daar niet aan denken om met 20 graden vorst met de Billenkens bloot te moeten of dat uw water in een ijspegel verandert. Enfin wij treden aan tegen Caballos 7, een ploeg met toch een vrij groot kracht potentieel in de vorm van een naijlende rating, maar wij konden ons gelukkig prijzen de bloem zit nog in de knop en is nog niet tot volle wasdom gekomen. Bij de eerste zetten wist ik het al, een vroegtijdig schaak geven met een loper en daarna het gepareerde stuk voor uw eigen pionnen zetten dat maakt het uzelf alleen maar lastig. Bovendien wil ik het tempoverlies wel invullen met wat stukken gratis te ontwikkelen en wat velden te veroveren. Het duurde dan ook niet lang alvorens de koning in zijn blootje stond. Naast mij speelde Cees tegen Bram de Martelaere en ik was even benieuwd of Cees zijn tegenstander de naam eer aan kon doen gezien de vreemdsoortige stelling van beide. Cees had in zijn achtertuin het kruis de nagels en de hamer klaar liggen en wist ze te vinden ook. Pia echter liet zich toch de dame ontfutselen door een slinkse manoeuvre van loper en paard in de te kleine ruimte vlak voor haar koning, toch nog lang azen op een revanche tijdens een koningsaanval mocht niet baten haar schotwond was te groot. Alle eer gaat naar Clara van Hille met haar jeugdige snelle neuronen weer als eerste klaar dat geeft het team altijd wel een boest en een motivatie om ook te scoren.

 

Eerste matchwinst binnen!

 

Brasschaat 3Nadat ons derde team nogal verrassend de eerste twee wedstrijden 3-3 had gespeeld tegen sterke tegenstanders, volgde nu de uitwedstrijd tegen Opwijk II. We moesten aantreden zonder Erwin, en Joppe viel in aan bord 6. Laatstgenoemde laadde op middels kaartspel in het café, wat een goede keuze bleek te zijn: hij kwam met wit goed uit de opening, manoeuvreerde netjes en won in het middenspel een stuk. Zwart had daar enige compensatie voor, maar Joppe offerde zich dwars door de zwarte stelling heen, 0-1.

Aan bord 5 speelde André de opening ondernemend, zocht met zwart vrij stukkenspel en activiteit op de damevleugel. Hij werd echter verrast door een gemene paardzet die wit uiteindelijk een kwaliteit opleverde. André had gelukkig een gunstige compensatie (TLL tegen TTL) en wist wat tegenspel te creëren. Hij zag zelf hoe wit verder moest maar dat deed zijn tegenstander gelukkig niet en accepteerde zwarts remiseaanbod, 0,5 - 1,5.

Angelique aan bord 3 wist in het vroege middenspel met "une petite combinaison" een witte pion te verschalken. Wit speelde daarna sterk en zorgde steeds voor problemen en de partij werd uiteindelijk remise, 1-2. Ons derde punt werd binnengehaald door Oliver. Zijn tegenstander speelde de opening niet goed en had zichzelf met achtergebleven pionnen opgescheept. Nu weet onze wandelende openingsencyclopedie daar wel raad mee: de zwarte stelling werd onder hevige druk gezet waarna een gelijke lopereindspel ontstond met voor Oliver een pluspion. Dat werd vakkundig uitgeschoven, 1-3.

IMG_6578.JPG
 Voorbeeld van een onduidelijk notatieformulier Aan bord 1 had ondergetekende al een blunder gemaakt nog vóór de partij begonnen was. Het Opwijkse notatiebiljet kent 3 rijen met 15 zetten in de kleuren wit en grijs; dat vond ik met een tijdcontrole waarbij de 40:e zet ergens in rij 3 belandt nogal onoverzichtelijk dus zette ik daar voor de zekerheid een streepje. Echter, die belandde tussen zet 39 en 40... In de partij lukte het mij om het witte voordeel te neutraliseren. Ik was klaar voor een minoriteitsaanval op de damevleugel en koos de witte loper op g3 af te ruilen tegen die van mij, want hij zal toch wel met de h-pion terugslaan, nietwaar? Tot mijn grote verrassing volgde echter fxg3!? wat een lelijk gat op e3 teweegbracht, maar wit had goed gezien dat de halfopen f-lijn ruimschoots compensatie gaf. Ik kreeg een aanval over mij heen die ik, in lichte tijdnood, maar net kon pareren. Nadat wit zijn 40:e zet gedaan had (ik dacht dus 41) ging ik eens rustig kijken of en hoe ik mijn pluspion zou verzilveren. Met nog 3 seconden tegoed kwam ik erachter dat ik mijn veertigste nog niet gedaan had en speelde snel de geplande zet. Pffff... Gelukkig was het een ok zet. Ik koos in het vervolg voor zetherhaling in een iets beter toreneindspel om daarmee de winst veilig te stellen, 1,5 - 3,5.

MarkOpwijk.PNG
 Mark blijft tot het laatst de bakens te verzetten

Aan bord twee kreeg Mark een zijvariant van een bekende opening tegen zich en hij stond naar eigen zeggen al snel op eigen benen. Hij gebruikte veel tijd om het juiste plan te kiezen en vond dat ook uiteindelijk; hij mocht in het dameloze middenspel proberen een pluspion op de b-lijn naar de overkant te loodsen. Zijn tegenstander speelde het hardnekkig tegen. Mark probeerde het lang, speelde de laatste 20 zetten uitsluitend op increment (wat rustig blijft hij dan, knap!) maar moest uiteindelijk in remise berusten.

Een mooie 2-4. Bedankt voor het invallen, Joppe!

 

Enkel beschikbaar voor clubleden

een dolle namiddag

 

Dit bericht is niet publiek beschikbaar; enkel clubleden kunnen het zien, na aanmelden.

 

Wederom nèt niet voor BRA5

 

Brasschaat 5We zitten in een opmerkelijk sterke poule dit jaar. Opnieuw troffen we een ploeg die op alle borden gemiddeld over een slordige 200 ratingpunten meer beschikte.

KASK uit, altijd lastig. Toen onze tafels op vriendelijk verzoek wat waren verschoven (zodat ook onze eerste bordspeler tijdens de partij ook zijn rechterarm kon gebruiken) en nadat er ook klokken waren geplaatst bij de borden waar abusievelijk nog een uurwerk ontbrak kon de strijd even na tweeën losbarsten. Onze jonge honden schoten uit de startblokken en gingen, zoals het hoort, direct flink in de aanval. Terwijl onze nestor aan bord 1 het wat rustiger aan deed.

Chris offerde er flink op los, maar de tegenstander bezweek niet. Sterker nog, die kon afwikkelen naar een toreneindspel met een aantal gezonde pluspionnen (1-0).

Held van de dag werd Michiel. In een partij met tegengestelde rokades ontspon zich op beide flanken een koningsaanval. Aanvankelijk had ik zo mijn bedenkingen over de zwarte stelling. Vooral de half-open a-lijn zag er gevaarlijk uit. Maar Michiel toonde aan dat er wel degelijk perspectief in zat. Hij kon in de overgang naar het eindspel beslissend materiaal winnen (1-1).

Invaller Bas bouwde zijn aanval keurig op. Juist op het moment dat hij de beslissende slag leek te slaan kon zijn tegenstander sterk verdedigen met een tijdelijk stukoffer. Daarmee viel de aanval van Bas stil en kon de tegenstander het initiatief naar zich toetrekken (2-1).

Zoals gewoonlijk was Henk Jan nog volop bezig toen de rest van de ploeg al lang en breed weer achter de studieboeken zat om het huiswerk voor de maandag in orde te brengen. Na een moeizaam begin van de partij moest onze kapitein de hele partij vechten om overeind te blijven. In een toreneindspel met een pion minder werd na ruim 60 zetten een zwaarbevochten halfje genoteerd (2,5-1,5).

Wederom de kleinst mogelijke nederlaag. Het zit nog niet echt mee, maar de eerste matchpunten zullen snel komen. Misschien al op 19 november...

 

 


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Software van deze pagina laatst bijgewerkt op 03-Apr-2017

Copyright © 2014, Luc Pattyn