Artikel

Dit artikel verschijnt in de Interclub blog en op de home page.

 

 

NIC 2017-2018 R7: resultaten en verslagen

 

Interclub R71234567891011

Na de wat tegenvallende ronde 6 gaan we er met frisse moed weer tegenaan. Mag ik alle ploegkapiteins verzoeken hier een verslag van hun ontmoeting te posten?

 

Een semi filosofische stelling

 

Brasschaat 8:De uitslag van onze partij tegen Aalst 2 zou een aanleiding kunnen zijn om gelijk mijn stelling te poneren. Geen bordstelling maar meer een semi filosofische stelling. De stelling luidt: heeft studeren zin in de schaaksport. Moet er hard gestudeerd worden om tot beter schaakspel te komen of om een betere schaker te worden. Van twee kanten kwam de stelling dat studeren geen zin heeft tot mij. De eerste keer sprak een gedesillusioneerd schaker tot mij en de tweede keer zag ik op youtube een filmpje waarin de stelling verduidelijkt werd met de toevoeging "speelbaarheid van de stukken", daar gaat het allemaal om. Zet uw stukken zodanig neer dat ze een optimale speelbaarheid cq bewegingsvrijheid hebben. Dit was voor mij persoonlijk een eye opener. Ik heb deze simpele tip uitgebreid uitgeprobeerd op lichess en ik moet zeggen dat ik mijn rating aldaar tot de 1800 zag stijgen. Nu rest ons als team alleen nog de keiharde realiteit. Partijtjes van 5 minuten op internet dat is toch een andere discipline dan lange partijen waarbij de spanning zijn tol gaat eisen, maar Brasschaat 8, de toon is gezet, de tip is gegeven. Aan de gang ermee.

 

Enkel beschikbaar voor clubleden

Brasschaat 2 wint moeizaam van de rode lantaarn drager

 

Dit bericht is niet publiek beschikbaar; enkel clubleden kunnen het zien, na aanmelden.

 

Brasschaat 11

 

Brasschaat 113-1 gewonnen en we staan op de eerste plaats met ons ploegske.

 

Enkel beschikbaar voor clubleden

Remise Brasschaat 4

 

Dit bericht is niet publiek beschikbaar; enkel clubleden kunnen het zien, na aanmelden.

 

Alle 4 puntjes

 

Brasschaat 10 Brussels 5 trad met een totaal verschillende opstelling aan, voorbije ronden altijd jeugdspelertjes zonder klassement met slechts 1 ronde een volwassene met 1745 elo op bord 1. Nu geen jeugdspeler te bespeuren, qua tegenstand kreeg Willem op papier de 'moeilijkste' klus 1559 elo, alle anderen min 1200. Normaal gezien combineer ik liever geen vrijdagavondschaak met zondagnamiddag-IC, vermoeidheid durft dan wel eens spelbreker te zijn... hopen dus dat het een beetje wil lukken.

Bas op bord 4 was als eerste klaar: in een Nimzo-Larsen Attack ging het tot het middenspel gelijk op tot wit overzag dat Bas met schaak een pion kon winnen. De lichte stukken werden geruild, wat later ook een toren, om nog enige kans te hebben op remise moest de witspeler zijn resterende toren op het bord houden. Hij bood echter zelf torenruil aan waarna Bas het gewonnen pionneneindspel keurig uittikte. 1-0

Willem op 1 kon vrij snel met een miniatuurtje (16 zetten!) een 2de punt bijschrijven. Vanuit een Colle bouwde hij rustig aan een solide positie en kreeg door een slordigheidje van zwart reeds op zet 8 duidelijk voordeel: door afruil op d4 gaf hij Willem de halfopen e-lijn gewoon cadeau. Op de koop toe stelde hij zijn rokade te lang uit en probeerde een zinloze aanval op de damevleugel. Met een correct stukoffer op f7 raakte Willem bij de zwarte koning en zwart kon een zet later opgeven. Mooi.

Koen kwam door een catastrofale opening van zijn tegenstander reeds op zet 4 een gezonde pion voor met aanval op verschillende stukken. Daarna bouwde hij een mooie stelling uit, zette de zwarte koning vast en ging hij nog wat pionnetjes snoepen. Met 3 pionnen meer wikkelde hij af naar een eindspel met een makkelijke winstvariant, en 3-0

Zelf kwam ik aanvankelijk goed uit de opening doch kwam na mijn 14de zet onder druk te staan door per se mijn lichte loper op het bord te willen houden in plaats van hem te ruilen voor een wit paard. Het omspelen en velden creëren op de damevleugel kostte veel tijd en wit had een tijdje de betere stelling, een 8-tal zetten later bereikte ik gelukkig weer een gelijke positie. Niet veel later offerde hij een paard voor 2 pionnen in de hoop met 3 verbonden vrijpionnen op de damevleugel te kunnen winnen: dat zat er nooit in hoewel ik vrij vaak niet de sterkste zetten vond, ik zal echter wel niet de enige zijn geweest die zondag niet de beste schaakvorm had. Uiteindelijk gaf hij op en wint het team met 4-0.

 

Brasschaat 9 strandt op gelijkspel...

 

Brasschaat 9 ... we hadden nochtans op meer gehoopt omdat we op papier favoriet waren.

Het begon oké, Jan aanvaarde na overleg het remiseaanbod van zijn tegenstander nadat hij in een moeilijke stelling terecht was gekomen en Wim won zijn partij (ik heb jammer genoeg gemist hoe dit precies gebeurde). Ik verloor echter mijn partij na meerdere blunders zodat de bordjes weer gelijk stonden.

Wilfried was goed aan zijn partij begonnen. Hij was volledig ontwikkeld terwijl zijn tegenstander nog niet gerokeerd was en zijn stukken elkaar wat in de weg stonden. Uiteindelijk kwam Wilfried een paard voor, maar zijn tegenstander dreigde om alle pionnen af te ruilen. Wilfried probeerde nog door zijn paard te offeren voor een pion, maar het werd remise.

 

BRA 7 doet wat het moet doen...

 

Brasschaat 7Winnen om trachten via een tweede stek te promoveren. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan.

Onze ploeg kwam al snel op voorsprong toen de tegenstander van Evert een aanval op de dame over het hoofd zag. Gevolg dameverlies zonder enige compensatie. 1-0

Ylli won in het middenspel een pion, maar de tegenstander kwam met toren en loper dreigingen op g7 te fabriceren. Nadat vakkundig gepareerd werd, tikte Ylli het verder mooi uit. 2-0

Zelf kwam ik mooi uit de opening. In een Svechnikov mocht ik mijn paard lang op d5 houden en mits Ld3 en Df3 druk over de vijandelijke witte velden uitoefenen. Ik won een pion. Maar moest die in de tijdnoodfase echter teruggeven. Voor mijn laatste zet heb ik nog steeds een klein voordeeltje. Maar nieuwe pionwinst (met schaak) werd echter afgestraft door aftrekschaak en dameverlies. Balen!

Restte nog Julian om de winst binnen te halen. Die had al wel een toren meer, maar de tegenstander bleek nog over een heel arsenaal truukjes te beschikken. Uiteindelijk was het materiaal dan toch beslissend. Zo winnen we met 3-1 en blijven we 2de. Volgende ronde speelt BRA 7 tegen leider TSM 3. Met de hete adem van Leuven 4, de enige ploeg waartegen we tot nog toe verloren, in de nek zouden we daar toch moeten trachten minstens gelijkspelen.

 

Het derde haalt uit

 

Brasschaat 3Ons derde staat op een fiere 4:e plaats na een 4,5 - 1,5 overwinning op Deurne 2. Stijn drukte zijn tegenstander langzaam maar zeker neer en maakte het met een 7:e rij combinatie knap uit. (1) Ook Erwin speelde uitstekend en won gedecideerd met wit. (1) Zelf had ik in mijn bevrijdingscombinatie de weerlegging overzien, die liefst 2 zetten diep was. Daarna kwam ik er niet meer aan te pas.(0) Oliver bereikte weinig met wit, probeerde het wel maar zwart verdedigde zich netjes, (0,5). Angelique speelde lang met een pion minder, maar wit had moeite verder te komen. Toen hij in een poging tot centralisatie een penning over het hoofd zag, verloor hij plotseling een stuk (1). Andrė met zwart kreeg in de opening het voordeel in zijn schoot geworpen en lang probeerde hij dat uit te buiten. In het potremise pionneneindspel deed hij een winstpoging maar blunderde vreselijk. De tegenstander zag de weerlegging echter ook niet en André won alsnog. Zoals ze zeggen: "luck favors the brave!"

 

BRA5 blijft in het midden

 

Brasschaat 5Constantijn wikkelde vlot af naar een remise-achtig eindspel. Een ongelukkige pionzet gaf de tegenstander de kans een gedekte vrijpion te creëren. Dat werd beslissend (0-1).

De tegenstander van Henk Jan stelde zich passief op. De druk werd snel opgevoerd. Rond de 20e zet kon Henk Jan de winnende combinatie spelen en daarmee de stand weer gelijk trekken (1-1).

Chris was prettig uit de opening gekomen. Zijn tegenstander begon een kamikaze aanval. Chris liet zich niet van de wijs brengen, nam het initiatief al snel over en incasseerde ook een vol punt (2-1).

Intussen was Michiel in de problemen gekomen door een onnauwkeurige torenzet. Dat kostte een tempo, daardoor even later een pion en even later de partij (2-2).

 

 


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Software van deze pagina laatst bijgewerkt op 03-Apr-2017

Copyright © 2014, Luc Pattyn