Artikel

Dit is een nieuwsbericht; het verschijnt enkel op de home page.

 

 

NIC 2018-2019 R1:resultaten en verslagen

 

Interclub R112345678910Bedenkelijk.

Na een deugddoend zomerreces vatten we vandaag het nieuwe interclubseizoen aan. Het belooft een lastige editie te worden. Voor het eerst in jaren zie ik werkelijke degradatiespoken opdoemen. Maar ik ben er van overtuigd dat we met zijn allen ons beste beentje voor zullen zetten. In het verleden bewezen we reeds dat je met enthousiasme en teamspirit ook resultaten kan neerzetten. Ik wens iedereen veel succes toe.

Mag ik de ploegkapiteins verzoeken hier een verslagje van hun ontmoeting te posten.

 

 

Brasschaat 10 start met een overwinning

 

Brasschaat 10 Onze ploeg heeft alvast een goede start genomen in het nieuwe seizoen. Ovi bezorgde ons al vrij vlug ons eerste punt nadat zijn tegenstander de foute keuze maakte bij het terugnemen van een stuk. Hij nam Ovi’s loper maar had beter zijn paard genomen omdat dit op de volgende zet schaak kon zetten met winst van de dame tot gevolg. Marjolein haalde niet veel later het tweede punt binnen. Na winst van een pion kon ze vervolgens de twee torens van de tegenstrever vorken met haar paard wat extra kwaliteitswinst opleverde. Toen de vijandige koning plots de verkeerde richting uitliep kon Marjolein na aftrekschaak ook nog eens de dame veroveren. Nadien was het mijn beurt om het resterende punt voor de overwinning in de wacht te slepen. Toen mijn tegenstander een pion dreigde voor te komen, stelde hij remise voor. Ik weigerde omdat mijn stukken sterk genoeg stonden om een vijftal zetten later deze tijdelijke achterstand om te buigen in een voorsprong van twee pionnen. Toen ik via een paardenvork zijn toren kon buit maken was de wedstrijd helemaal gespeeld. Luc was op dat moment nog volop in de weer om het feestje compleet te maken. Toen ik naar huis ging was ik hoopvol dat dit ook zou lukken omdat hij dreigde met de dame binnen te dringen in de vijandelijke verdediging. Blijkbaar moet het toch ergens fout zijn gelopen want volgens het uitslagenbord ging de tegenstander toch met de winst lopen. Geen ramp omdat de ploegoverwinning toch al binnen was.

 

Enkel beschikbaar voor clubleden

Er gaan veel makke schakers in een hok

 

Dit bericht is niet publiek beschikbaar; enkel clubleden kunnen het zien, na aanmelden.

 

Enkel beschikbaar voor clubleden

Valse competitiestart Brasschaat 6

 

Dit bericht is niet publiek beschikbaar; enkel clubleden kunnen het zien, na aanmelden.

 

Enkel beschikbaar voor clubleden

Bras 4: een onverdiende remise

 

Dit bericht is niet publiek beschikbaar; enkel clubleden kunnen het zien, na aanmelden.

 

Een goede start

 

Brasschaat 9 Ruben (op 4) had blijkbaar een stuk geblunderd en verloor relatief snel.

Bas (op 3) kon een tijd later de score gelijktrekken: in een scherpe partij met aanvalskansen voor beiden ging het aanvankelijk gelijk op, tot zijn tegenstandster zich misrekende in een (foutief) stukoffer waardoor Bas een toren voor kwam te staan. Hij kende geen problemen meer en won de partij.

Lino kende weinig problemen: de tegenstander verwaarloosde z’n ontwikkeling en die achterstand werd hem snel fataal. de zwarte koning kon niet rokeren en werd later het bord opgejaagd. Alle witte stukken mochten meespelen terwijl zwart niet eens meer de kans kreeg zijn torens erbij te halen, zij konden op a8 en h8 enkel getuige zijn van de opgave.

Om halfvijf kon ikzelf het winnende punt bijschrijven: ook mijn tegenstander verwaarloosde zijn ontwikkeling waardoor ik met zwart snel een aangename positie kreeg. Op de 15de zet haalde wit uit met een (incorrect) loperoffer op h5: hij had er weliswaar 2 pionnen voor en mijn koning kende niet veel bescherming meer. Het was toch even goed uitkijken doch een 10-tal zetten later ruilde hij vrijwillig de dames en was alle gevaar geweken. Na een 2de offer (toren voor loper en pion) hoopte hij met zijn vrijpionnen op de koningsvleugel nog remise te behalen. Met een toren voor 3 pionnen moest ik enkel zoeken hoe ik de witte stelling kon binnendringen: een leuk pionoffer vernielde zijn structuur waarna hij inzag dat verder verzet hopeloos was.

 

Het orakel

 

Brasschaat 8 Dit seizoen hebben wij een orakel ingehuurd. Net als bij de wereldkampioen- schappen voetbal raadplegen wij het orakel alvorens wij met de partijen beginnen. Het orakel geeft zijn mening in de vorm van lichaamstaal. Hieruit lezen wij af wat voor partij ons te wachten staat en ook na afloop geeft hij zijn mening in de vorm van lichaamssignalen. Ik kan u alvast verklappen om welk dier het gaat, het gaat nl om een ezel en wel een schaakezel. Na afloop van onze partijen heb ik zijn mening gefilmd.

https://m.youtube.com/watch?v=itYyJ11ej8o

U ziet het, het is net een politicus geen ja en geen nee, een beetje twijfelachtig het orakel was er niet helemaal over te spreken. Dat klopt dan ook wel het bleef gelijk. Ik heb er geen spijt van onze aanschaf van het orakel, hij kan af en toe wat koppig zijn maar dat hoort er nou eenmaal bij. Ik denk dat we in de toekomst met ons team veel profijt van de schaakezel zullen hebben.

 

 


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Software van deze pagina laatst bijgewerkt op 03-Apr-2017

Copyright © 2014, Luc Pattyn