Artikel

Dit artikel verschijnt in de Interclub blog en op de home page.

 

 

NIC 2018-2019 R6: Resultaten en verslagen

 

Interclub R612345678BYE10

Na een lange winterpauze mogen we er eindelijk weer tegenaan! Enkele van onze ploegen zitten in netelige situaties. Hopelijk kunnen ze hierin snel verandering brengen.

Mag ik alle ploegkapiteins verzoeken hier een verslagje van hun ontmoeting te posten?

Aan allen veel succes gewenst!

 

Brasschaat 3 ontworstelt zich aan de laatste plaats

 

Brasschaat 3 Brasschaat 3 trad sterk aan tegen KASK 1. Nu moest het toch echt gaan gebeuren, anders zou Brasschaat 3 weinig meer te zoeken hebben in de 3e klasse. Het lukte.

We werden al direct geholpen door de 2e bordspeler van KASK, die er zo weinig zin in had, dat hij het punt gratis aan Jan de Weerd schonk. Mijn tegenstander speelde de hele partij razendsnel. Tot de 38ste zet speelde ik een prima partij en had hem helemaal te pakken, toen ik hem met één grafzet een kans op remise gaf. Die kans liet hij op de 40se zet liggen en daarmee was het 2e punt binnen.

Reinout pakte met zwarte alle ruimte die hem werd gegeven en was geen enkel ogenblik in gevaar. Hij speelde remise in de wetenschap dat het goed ging met het team. Toon had zijn tegenstander met een zij-variantje aardig weggespeeld en wist een pion te winnen. Wellicht was het nog niet genoeg voor de winst, maar even later liet zijn tegenstander zich truuken en was de volle winst voor het team al binnen.

Ook Joppe was goed bezig. Hij speelde heel actief en wist met een ragfijne combinatie zijn tegenstander een kwaliteit af te troggelen. De technische fase was geen enkel probleem voor Joppe. Anthony was minder fortuinlijk. Hij hield zijn tegenstander vanaf het begin goed onder druk. In de eindspel fase, toen verliezen eigenlijk niet meer mogelijk was, wilde hij iets te veel en overspeelde zijn hand. Dat werd het enige verlies van de middag.

 

Brasschaat 10 maakt zijn favorietenrol waar

 

Brasschaat 10 Brasschaat 10 moest vandaag aantreden tegen de schaakclub van de kersverse fusiegemeente Pelt. Erwin De Muer betrad rillend van de kou de arena maar tijdens de wedstrijd kwam hij al snel onder stoom en na een agressieve aanval op de koningsvleugel volgde er een niet alledaagse mat met een pion en was het eerste puntje snel binnen.

Ondertussen had Clara Van Hille zich ook al in een kansrijke positie gespeeld en wellicht was dat het sein voor Marie Mitran om de aangeboden remise van haar tegenstander te aanvaarden. Toen kort nadien Clara haar mooie positie effectief kon omzetten in een tweede winstpunt, waren de twee wedstrijdpunten meteen binnen.

Gelukkig maar, want ik had meer dan mijn handen vol met mijn jeugdige tegenstander. Hij speelde vrij agressief en toch geduldig maar vooral zeer accuraat. Toen hij een pion won waardoor zijn a-pion vrij spel kreeg, moest ik dringend een tandje bijsteken. Ik kon gelukkig gebruik maken van zijn enige fout waarbij ik via een pionvork zijn dame kon inruilen tegen een toren en pion. Maar toch was de klus nog niet geklaard want naast de a-vrijpion dreigden er ook potentiële problemen met mijn pionnen aan de koningsvleugel. Het vermijden van de promotie van de vrijpion bleek onmogelijk maar ik miste wel de mogelijkheid om naast zijn toren ook de loper ter compensatie buit te maken. Hierdoor kwamen we in een dame-loper eindspel + 3 pionnen aan beide zijden dat uiteindelijk in een logische remise resulteerde. 3-1 winst dus.

 

Zachtjes gewekt uit onze winterslaap

 

Brasschaat 4 Tegen Woluwe, één van de hekkensluiters, leken we nog enigszins in vakantiemodus te verkeren. Oliver en ikzelf speelden met wit op safe en namen vrij kort na de opening remise aan. Al onze ploeggenoten leken toen redelijk tot goed te staan, maar er kon natuurlijk nog heel wat gebeuren. Even later eindigde ook Robs partij zonder veel spektakel in remise.

Angelique had de scherpste stelling. Zij hield de eigen koning in het midden en haar aanval leek veelbelovend. Tijdens de gezamenlijke analyse 's avonds bleek dat ze hem waarschijnlijk had kunnen bekronen met een kwaliteitsoffer, maar ze dacht dat wit eeuwig schaak zou kunnen forceren en koos voor een minder ambitieuze aanpak. Haar koning bleef in de tocht staan en in de tijdnoodfase tastte ze plots mis.

Gelukkig had Jan na een wat moeilijkere start de bovenhand gekregen in de vorm van een vrije c-pion. Hij bleef geduldig en speelde nauwkeurig tot zijn tegenstander in een theoretisch reeds verloren eindspel brak.

Bij 2½-2½ en een lichtjes betere stelling voor André beseften we nog steeds niet wat er ons boven het hoofd hing: in de aanloop naar zet 40 overzag André een pionzet waarmee de tegenstandster zijn toren insloot. Tot ieders verbijstering stelde zij onmiddellijk na het uitvoeren van de winnende zet remise voor. Zo haalden we alsnog een matchpunt, al hadden we er deze keer niet alleen invaller Jan voor nodig, maar ook een onverwacht gulle tegenstandster smile

 

Enkel beschikbaar voor clubleden

Driemaal is scheepsrecht

 

Dit bericht is niet publiek beschikbaar; enkel clubleden kunnen het zien, na aanmelden.

 

 


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Software van deze pagina laatst bijgewerkt op 03-Apr-2017

Copyright © 2014, Luc Pattyn