Artikel

Dit artikel verschijnt in de Interclub blog en op de home page.

 

 

NIC 2019-2020 R9: resultaten en verslagen

 

Interclub R91234567

De maand maart belooft een erg drukke te worden, met liefst 3 interclubrondes. De eerste staat nu zondag al op het programma.

Kan BRA 1 zijn voorsprong in 2B consolideren? Slaag BRA 2 er tegen rode lantaarn Dworp erin om zich een beetje uit de gevarenzone te werken? Idem voor BRA 3 en 6. De overige ploegen kunnen met een geruster gemoed de partijen tegemoet zien.

U leest er hier alles over.

Mag ik de ploegkapiteins verzoeken hier een verslag van hun ontmoeting te posten?

Aan allen veel succes gewenst!

 

Deceptie in Sint Niklaas

 

Brasschaat 3

Met in de mouw verborgen handdrukken ging de match tegen degradatiekandidaat Sint Niklaas 1 van start. Op prachtig materiaal overigens met door Judith Polgar gesigneerde borden.

Met Anthony in de gelederen was Brasschaat was sterk opgekomen. Hij gaf ook gelijk het goede voorbeeld. In een scherpe stelling verschalkte hij zijn tegenstander, die pardoes een stuk moest inleveren.

Mijn tegenstander had inmiddels in een gelijke stelling remise aangeboden. Even daarvoor had ik het ruilen van 2 stukken tegen een toren en twee pionnen niet aangedurfd. Een rondje langs de borden leerde me dat er geen reden was om remise uit de weg te gaan, dus de vrede werd getekend.

Marie liet haar tegenstander zien dat met een open c-ling en een paard op c6 de zet b6 niet goed voor de gezondheid is. Na La6 ging er een kwaliteit verloren. Ze liet ons niet lang in spanning en haalde vlot het punt binnen.

Aan de bar werd ondertussen door de lokale bevolking een verjaardagsfeestje gevierd en werd er volop gekust onder het uitroepen van Corona! Zou gaat iedereen op zijn eigen manier met het dreigende gevaar van een nieuw virus om.

Marc had zich inmiddels in een mooie stelling door een penning laten verschalken en verloor een pion.

Bij Reinout weet je het nooit totdat één van de partijen mat staat.

Jan zette zijn tegenstander steeds verder met de rug tegen de muur. Zijn toren domineerde de zevende rij en de zwarte stukken stonden op een kluitje op de onderste rij op de koningsvleugel. De pionnen op de damevleugel vielen als rijpe appelen in Jan’s schoot. Daarmee was het echter nog niet gedaan. Jan genoot zo van zijn stelling dat hij vergat de tijd in de gaten te houden. In een compleet gewonnen stelling ging hij door zijn vlag.

Ondertussen was Reinout in een wat minder toreneindspel terecht gekomen en ook op de klok was hij in het nadeel. Het was te veel om het eindspel op remise te houden.

Daarmee werd de stand 2,5-2,5

Alles hing nu van Marc af. Het scherpe toreneindspel met een pion minder zag er gevaarlijk uit. Zijn tegenstander speelde het onberispelijk en Marc moest de handdoek in de ring gooien.

Na een 2,5-0,5 voorsprong toch verliezen met 3,5-2,2. Het was een pijnlijke middag voor Brasschaat 3.

 

Een en al drama....

 

Eigenlijk geen andere bewoording voor de wedstrijd.

Ikzelf verloor doordat ik tweemaal een combinatie over het hoofd zag waarna ik materiaal verloor of een positionele concessie moest doen.

Oliver en Mark hadden zoals Mark het omschreef, schijtremises. Te bang om door te spelen. Stand 2-1.

Daarna de drie andere borden, allemaal stonden ze beter tot gewonnen.

Dave stond erg drukkend op de vijandelijke koning, leek materiaal te winnen maar verloor een stuk en veel later de partij.

Dan Michiel. Ging met een pion meer het eindspel in, ergens die pion verloren en in een potremiseeindspel toch verwoede pogingen gedaan om te winnen. Helaas was het spel van zijn tegenstander voldoende voor remise en daarmee was het teamverlies onontkoombaar.

Enige lichtpuntje van de dag, Angelique stond positioneel iets beter, leek een pion te winnen, maar werd een dame. Toen ook een toren cadeau werd gedaan was het punt binnen.

3½-2½ verloren en eigenlijk onnodig genoeg kansen gehad op meer, maar als het niet afgemaakt wordt sta je met lege handen.

 

Misverstandje

 

Eigenlijk wel grappig hoe perceptie kan verschillen. Met zwart tegen FM Serge Vanderwaeren (2120) beschouwde ik het als een succesje dat hij na 19 zetten in een ogenschijnlijk iets mindere stelling remise voorstelde. Ik heb echt wel overwogen om door te spelen, maar was niet eens zo zeker van mijn voordeel, dus met ongelijke lopers en alle zware stukken nog op het bord leek het me bijna roekeloos om het remisebod af te slaan, want ik had al veel tijd nodig gehad om deze stelling te bereiken. Op dat moment stonden zowel Dave als Angelique duidelijk beter en Michiel had met Df4 net een felle tegenstoot uitgedeeld.

Vanzelfsprekend verdient Angelique het meeste lof, maar "schijtremise" vind ik toch wel streng voor Oliver (van wie ik begreep dat hij in de opening in de problemen kwam) en mezelf. Zo'n woord (of het Vlaamse equivalent "kak") zal ik ook niet vlug in de mond nemen wink Waarschijnlijk heb ik het niet genoeg gezegd, maar bij deze: mijn welgemeende complimenten aan alle medespelers, want iedereen heeft geprobeerd te winnen en het heeft ook maar weinig gescheeld of we hadden minstens een matchpunt mee naar Brasschaat genomen tegen een ploeg die gemiddeld toch ruim 100 elopunten overwicht had.

Dus ja, het was allesbehalve een vrolijke namiddag, maar er waren heel wat lichtpuntjes en komende zondag kunnen we met dezelfde ingesteldheid weer een grote stap zetten naar het behoud. Yes we can up

 

 


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Software van deze pagina laatst bijgewerkt op 03-Apr-2017

Copyright © 2014, Luc Pattyn