Artikel

Dit is een nieuwsbericht; het verschijnt enkel op de home page.

 

 

Nederland – België: een geslaagd initiatief van onze Noorderburen

 

Naar aanleiding van het 150-jarig bestaan van de Nederlandse Schaakbond, sloegen de schaakclubs van Zundert en Roosendaal de handen in elkaar, om onze club uit te nodigen voor een Nederland – België schaakderby.

Afgelopen zaterdag had deze derby plaats in het clublokaal van Zundert. Hoewel het aanvankelijk de bedoeling was om met een selectie van elk 25 spelers aan te treden, was de opkomst iets lager dan verwacht. Wellicht heeft het mooie weer en het feit dat de wedstrijd tijdens een verlengd weekend werd gepland, daar veel mee te maken.

We zakten uiteindelijk met een delegatie van 15 clubleden af, aangevuld met twee gastspelers van de thuisploeg om het numeriek overwicht van onze Nederlandse vrienden te compenseren, zodat we toch met 17 borden van start konden gaan.

We werden alvast warm verwelkomd door onze sympathieke gastheren. Na een aangeboden worstenbroodje met koffie/thee konden we rond 13.30 onze eerste zet maken. Hoewel we dezelfde taal spreken, sluit dit toch een sporadische spraakverwarring niet uit. Toen mijn tegenstrever vroeg wat ik wenste te drinken, bestelde ik een platte water waarop hij repliceerde of ik daarmee water van de tap bedoelde. Ik geraakte even in paniek omdat ik plots begon te vermoeden dat ze me een Heineken zouden voorschotelen. Gelukkig kon één van onze Nederlandse clubleden mijn bestelling alsnog vernederlandsen naar “Spa blauw”. Toen ik later in de partij mijn tegenstrever op mijn beurt een drankje aanbood, bestelde hij gevat een platte …….Hoegaerden. De sfeer zat dus onmiddellijk goed.

De wedstrijd zelf begon alvast zeer voorspoedig voor ons. Onze twee jeugdspelers Nathan en Milan trokken al vrij snel het laken naar zich toe maar ook onze nestor Cesar haalde met brio een winstpunt binnen. Een aantal extra overwinningen, verdienstelijke remises en een sporadische nederlaag later, leverden ons dat 4 bonuspunten op in de voorlopige tussenstand. Helaas moesten we in een aantal van de zwaarst bevochten partijen het onderspit delven, zodat de derby uiteindelijk in een billijk gelijkspel eindigde. Voor de resultaten van alle partijen verwijs ik naar de website http://www.sv-deraadsheer.nl/

Desondanks waren onze gastheren zo galant om de wisselbeker toch aan de benjamin van ons gezelschap uit te reiken. Weliswaar met het snode plan om volgend jaar de beker terug naar Nederland mee te nemen na de terugmatch. Hopelijk heb ik met dit verslag een aantal van onze afwezige clubleden warm gemaakt om de volgende keer ook van de partij te zijn.

Graag wil ik ook onze Nederlandse vrienden bedanken voor dit geslaagd initiatief dat in een zeer amicale en ontspannen sfeer verliep. Tot volgend jaar!

 

Hilarisch !

 

Toen mijn tegenstrever vroeg wat ik wenste te drinken, bestelde ik een platte water waarop hij repliceerde of ik daarmee water van de tap bedoelde. Ik geraakte even in paniek omdat ik plots begon te vermoeden dat ze me een Heineken zouden voorschotelen. Gelukkig kon één van onze Nederlandse clubleden mijn bestelling alsnog vernederlandsen naar “Spa blauw”

 

... het ging nog verder ...

 

later werd er een Hoegaarden besteld, waarop er gereageerd werd met: 'een platte Hoegaarden' ... ... aanvulling van de Prutser die in een korte partij wilde en hoopte te spelen en ruim als laatste bezig was ...

 

 


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Software van deze pagina laatst bijgewerkt op 03-Apr-2017

Copyright © 2014, Luc Pattyn