Partijen Blog

 

Deze blog is bedoeld voor partijen en partijfragmenten; de voorkeur gaat uiteraard naar materiaal van de eigen clubleden.

 

Er zijn momenteel 123 artikels beschikbaar. Om een artikel volledig te zien dient u eerst de titel ervan aan te klikken.

 

zoeken

 

 

Gewoon een partij

 

Aangezien hier al een tijdje niets meer gepost is (en dan bedoel ik in de rubriek partijen), wil ik de lezers van de site volgende partij niet onthouden. Het is een interessante partij (bekijk zeker de mogelijkheden na de 16de zet van wit), en het is een laatste eerbetoon aan een groot West-Vlaams schaker, die ik goed gekend heb.

PS ik ben eigenlijk een voorstander van het uitwisselen van partijen - ik weet dat sommigen hier problemen mee hebben, maar ik ken clubs waar bv de interclubpartijen worden uitgewisseld tussen de spelers, zodat men elk jaar wat meer materiaal heeft om zich voor te bereiden.

...

 

Enkel beschikbaar voor clubleden

Clubkampioenschap brengt weer animo !

 

Dit artikel is niet publiek beschikbaar; enkel clubleden kunnen het zien, na aanmelden.

 

puzzel

 

wie kan zeggen wie er wint (of het is remise, dat kan ook) Diagram 1 wit is aan zet


Er zijn 20 reacties.

 

Enkel beschikbaar voor clubleden

poging tot eindspel analyse

 

Dit artikel is niet publiek beschikbaar; enkel clubleden kunnen het zien, na aanmelden.

 

Help!

 

Volgende stelling kreeg ik recent op het bord; ik had zwart en was aan zet, en ik heb het remise laten worden. Is dit terecht? Ja, de a-pion kan gewonnen worden, maar is dat voldoende? De zettenreeks is niet wat gespeeld werd, wel een m.i. redelijke voortzetting.

download PGN Jef Meulenbergs - Luc Pattyn (09-okt-2013) 1/2-12


Er zijn vier reacties.

 

Trekken en duwen

 

In onderstaand probleem staat wit gewonnen, hij kan zelfs mat in acht geven. De vraag is simpel, het antwoord verrassend: op welk veld gaat de zK dan mat?

Diagram 1


Er is één reactie.

 

Een alternatieve stelling

   <stelling uit art.>

Zwart had een pionnetje geïnvesteerd om een felle aanval op te kunnen zetten, wat nog niet volledig gelukt was behalve dan op de klok. En nu heeft wit, in tijdnood, een fout gemaakt door 40. b2-b3 te spelen. Wat is nu de beste zet voor zwart? Diagram 1

 

Het embargo is verstreken.

...
Er zijn vier reacties.

 

Een probleem

  Vraagteken

Diagram 1

Een "eenvoudige" stelling (uit Jansa-Illecko, Ostrava 1959) met wit aan zet. Hoe moet ze beoordeeld worden: 'Wit staat beter', 'gelijk bij correct spel' of 'zwart staat beter'?

Zoals steeds is volledigheid de boodschap!

Veel plezier ermee!

PS: de oplossing van mijn bron overleeft vreemd genoeg de computeranalyse niet, dus maak u geen zorgen als ge (net als ik) niet alles vindt :-)

 

Nieuwe scalp (een halve), een beetje ten onrechte

  Ajuinen

Traditiegetrouw organiseert Pion Aalst een open tornooi in het voorjaar, gespreid over 9 woensdagavonden. Het trekt een 70-tal spelers, de meesten uit de nabije clubs (Aalst, Opwijk, Geraardsbergen, Machelen, Gent, enz), plus sommigen van op grotere afstand, waaronder een drietal SKOGgers en ikzelf. We hebben zonet ronde 1 afgewerkt.

De deelnemerlijst-in-wording hield het dit jaar extra spannend voor mij, want ik stond voortdurend ongeveer in het midden; de ene keer leek het dat ik tegen een NC zou gaan starten, even later kon het dan weer een meester zijn: Johan Goormachtigh is FM en doet altijd mee en wint vaak het tornooi; dit jaar is ook Tanguy Ringoir present; hij is intussen IM, en dat wou ik wel eens proberen (ik heb er al eens klop van gekregen, jaren terug, in R1 van TvB2007).

...
Er zijn vier reacties.

 

Mher in Delft, Magnificus in Londen

 

Terwijl in Londen naarstig geschoven wordt, ben ik even naar Delft gesurft, waar ik volgende partij interessant vond. Zwart offert een stuk, en maakt het Mher redelijk lastig. Helaas lijkt hij hier en daar de betere zet te missen, zodat zijn lef en inspanning niet beloond worden.

 

download PGN Mher Hovhanisian, 2494 - Gert Legemaat, 2214 (31-mrt-2013) 1-0

...
Er is één reactie.

 

 

 


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Software van deze pagina laatst bijgewerkt op 01-Sep-2017

Copyright © 2014, Luc Pattyn