ELO berekening  -  ELO predictor  -  TPR en We berekening

 

TPR berekening

De tornooiprestatie "TPR" is een fictieve ELO waarde, die aangeeft hoe goed men gepresteerd heeft in een beperkt aantal partijen, bij voorbeeld in de negen rondes van een Zwitsers tornooi. De TPR hangt af van de behaalde score en van de sterkte (dus de ELO waarde) van de tegenstanders; maar niet van welk individueel resultaat tegen welke individuele ELO wordt gehaald!

 

Er zijn grosso modo twee manieren om TPR te definiëren:

  • zoals de 'voorlopige ELO rating', t.t.z. het gemiddelde ELO van de tegenstanders, plus een correctie wanneer de behaalde score afwijkt van 50%; we noemen dit de 'simpele TPR'. Het is een benadering, die impliciet een bepaalde K-factor veronderstelt, los van uw echte K-factor.
  • of, mathematisch een stuk complexer, exact die ELO waarde waarvoor de te verwachten score en de behaalde score identiek zijn, zodat wie deze ELO zou hebben ook geen ELO punten zou winnen of verliezen (onafhankelijk van zijn K-factor!). We noemen dit de 'strikte TPR'.

 

De meeste schaakprogramma's hanteren de 'simpele' TPR definitie. Wanneer we zelf een TPR berekenen op deze website, dan doen we dat steeds volgens de 'strikte' definitie. De verschillen tussen beide waarden zijn vaak beperkt; ze zijn groter naarmate de score meer afwijkt van 50% (en 'gunstiger' voor wie flink scoort). Merk op dat beide TPR definities hoe dan ook nog veel meer variatie vertonen wanneer u de score met een half puntje verhoogt of verlaagt!

 

 

Met onderstaand formuliertje kan u uw TPR (en uw te verwachten score We) berekenen; geef enkel partijen die effectief gespeeld zijn (geen forfait, geen bye) én waarbij de ELO rating van de tegenstander gekend is.

 

Aantal partijen
Totale score
Eigen ELO (optioneel; enkel nodig voor berekening We)
ELOs van de tegenstanders, gescheiden door punten of comma's
 

 

 


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Software van deze pagina laatst bijgewerkt op 01-Sep-2017

Copyright © 2014, Luc Pattyn