Artikel

Dit artikel verschijnt in de Interclub blog en op de home page.

 

 

NIC 2017-2018 R4: Uitslagen en verslagen

 

Interclub R41234567891011Bedenkelijk.

Onze Interclubverantwoordelijke geniet momenteel van een verre vakantie.

Mag ik onze ploegkapiteins vragen hieronder hun verslag te plaatsen?

 

Tweede winst voor BRA 9

 

Brasschaat 9 Brasschaat 9 nam het vandaag op tegen Zimmertoren 2. Ik heb het grootste deel van de partij met de pionnen aan de damevleugel aan het schuiven geweest, terwijl Wit zijn kansen zocht op de koningsvleugel. Toen ik een pion tot op c2 kreeg, gaf mijn tegenstander op. Intussen had Koen zijn eerste stuk buit gemaakt en niet veel later won hij er nog twee waardoor we al snel 2-0 voorkwamen. Het einde van de andere partijen heb ik niet meer gezien, dus Jan en Wim kunnen zelf eventueel aanvullen als ze dit willen. Jan stond een pion voor in een eindspel met (tweemaal) dame + toren. Zijn 2 - 1 meerderheid aan de damevleugel zag er veelbelovend uit en ik zie in de uitslag dat hij dit heeft kunnen omzetten in winst. Wim kwam ook een pion voor in het middenspel, maar zijn eigen e-pion kwam ook onderdruk te staan en ging uiteindelijk verloren. Dit resulteerde in een open stelling met kansen langs beide kanten. Dit werd uiteindelijk remise.

 

Enkel beschikbaar voor clubleden

Brasschaat 4 met moeite naar 2-2

 

Dit bericht is niet publiek beschikbaar; enkel clubleden kunnen het zien, na aanmelden.

 

Niet om over naar huis te schrijven

 

Brasschaak 8Ja. Mensen ik had beloofd om in dit verslag niks te schrijven over Duitse bouwvakkers dus dat doe ik dan ook maar niet, maar dit betekend wel dat dit een heel saai stukje gaat worden. Want wat moet je dan nog schrijven? De resultaten van Brasschaat 8 waren n.l niet om over naar huis te schrijven dus dan krijgt dit artikel toch zoiets van een sketch van Wim Kan die Joop den Uyl aan het imiteren is. Voor diegenen die dat niet kennen dat gaat ongeveer zo.....hier is dus inderdaad over gesproken, dat geef ik ook ruiterlijk toe, dat heeft ook geen zin om dat te verdoezelen, en dat doe ik dan ook niet, ik zal het dan ook niet ontkennen......Verder gebeurde er niet zo veel behalve dat er nog twee keer een telefoon af ging, ondergetekende heeft altijd een telefoon zonder simkaart bij zich dat kan ik iedereen aanraden. Het feit dat er niet veel gebeurde wil nog niet zeggen dat ik een stuk ga schrijven dat veel weg heeft van een nabeschouwing van een voetbal interland van het Nederlands elftal, dat wil ik de schaaksport toch ook niet aan doen. Laat ik het dan bescheiden houden en mij beperken tot het noemen van de namen van de spelers die hadden moeten winnen. Pia van Rossum, Aldo Oxener en Cees Boersma.

 

Een zware nederlaag

 

Brasschaat 10 Boitsfort 4 had zich wat versterkt tov voorbije ronden maar dan nog hadden wij op alle borden elo-voordeel (respectievelijk 226, 114, 66, NC): op bord 1 Ok Sidar, een dertiger met nog maar 36 partijen op de teller (na 1 jaar); op bord 2 een 13-jarige jeugdspeler (altijd underrated) met 38 partijen (na 1,5 jaar); op het 3de bord een zeventiger die ik op 2 had verwacht en op het 4de bord een 16-jarige NC.

Eerredder Bas was als eerste klaar: vanuit een Siciliaanse opening (draakvariant) werden vroeg veel stukken geruild. Uiteindelijk werd remise overeengekomen en zorgde Bas voor het enige halve punt.

Ditmaal was het mijn beurt om een zware namiddag te beleven, voorbije ronden hadden Paul en Willem bijna een pak slaag gekregen maar wisten zich gelukkig nog te redden dankzij foutjes van hun jeugdige tegenstanders. Dat geluk kende ik niet al heb ik blijkbaar wel de enige winstkans gemist. In een poging lijnen te openen op de damevleugel misrekende ik mij lelijk waarna wit een gevaarlijke vrijpion op de a-lijn verkreeg. Uiteindelijk kostte me dat een kwaliteit zonder voldoende compensatie: ik had weliswaar nog het loperpaar maar wit had sterke druk over de c-lijn met zijn zware stukken. En dan opeens geeft wit de kwaliteit terug met de bedoeling binnen te dringen met toren en dame, dat wist ik gelukkig te verhinderen. De stelling met D+T+L+6, ongelijke lopers en symmetrische pionstructuur zou bij correct spel leiden tot remise. Op zet 32 gaat wit echter in de fout waarna ik controle krijg over de torenlijn met aanval op de witte dame, te moe na al wat vooraf ging (het denkwerk ging ook al flink trager) mis ik de enige gouden kans om te winnen: eerst een torenschaak (die zag ik natuurlijk wel) en dan vervolgen met matdreiging EN aanval op wits toren en dus stukverlies. Ik had hier ook wijselijk kunnen kiezen voor de zetherhaling omdat ik wel voelde dat mijn brein moe was, maar vond dat ik nog een kansrijke stelling had na dameruil als ik met mijn toren zijn stelling kon penetreren. Tja, door uiteindelijk dodelijke concentratiezwakte doe ik een spijtige torenzet die zelfs stap 2-spelers kunnen uitbuiten: pionvork op koning en toren en einde partij. Verliezen is nooit prettig maar op zo'n manier is om gek te worden, al heeft hij de winst natuurlijk wel verdiend door mijn geklungel in de eerste partijhelft.

Yun probeerde op dat moment nog wits aanval te pareren met een tegenaanval: wit stond reeds een pion voor en kon kiezen welke hij nog zou opsouperen, allemaal met aanval op koning of dame. Dat zag ik niet goedkomen, een vermoeden dat later bij het opvragen van de resultaten bevestigd werd.

Bij Willem zag ik geen noemenswaardige problemen, tenzij misschien de zwakke c-pion. Ik heb niet meer de tijd gehad om mij in zijn stelling te verdiepen en kan mij de materiaalverhouding niet precies voor de geest halen, flink wat imbalances met kansen voor beiden. Willem liet me weten dat hij uiteindelijk verloor door een spijtige blunder, hij ook dus.

We hadden als team ons dagje niet, hopelijk vergaat het ons volgende keer beter.

 

Eerste matchpunt voor BRA5!

 

Brasschaat 5Christiaan kreeg een voor hem onbekende openingsvariant op het bord. Hij reageerde niet op de juiste manier en kwam al snel slecht te staan. Zijn pionnencentrum werd kapot gespeeld. En toen was er geen houden meer aan (0-1).

Bij Constantijn leek de partij lang in evenwicht. Maar bij de afwikkeling naar het eindspel kreeg zijn tegenstander een venijnige vrijpion. En die besliste de partij (0-2).

Gelukkig waren de ontwikkelingen op het bord van Michiel een stuk rooskleuriger. Hij had al vroeg in de partij een kleine kwaliteit gewonnen. Er volgde nog een lange manoeuvreerpartij. Michiel hield zijn voordeel heel knap vast tot het einde (1-2).

Mijn partij ging tot zet 20 redelijk gelijk op, ik kon bogen op een heel klein plusje. Tot mijn tegenstander plots een combinatie toeliet waar ik een vol stuk mee won. Om er nog iets van te maken offerde mijn tegenstander even later nog een tweede stuk, maar echt veel aanvalskansen leverde dat niet op. Toen ik kort na de 40e zet dameruil kon forceren geloofde hij het wel (2-2).

Ons eerste matchpunt! Dat smaakt naar meer...

 

Enkel beschikbaar voor clubleden

Eerste overwinning voor Brasschaat 2

 

Dit bericht is niet publiek beschikbaar; enkel clubleden kunnen het zien, na aanmelden.

 

Enkel beschikbaar voor clubleden

Locomotief Brasschaak 3 ontspoort tegen Pelt 1

 

Dit bericht is niet publiek beschikbaar; enkel clubleden kunnen het zien, na aanmelden.

 

Niet altijd prijs

 

Brasschaat 1

Men wees mij er terecht op dat ik blijkbaar het verslag van ronde 3 vergeten ben. Aangezien de partijen voor iedereen te zien zijn, zal ik me beperken tot een kort relaas van de voorbije namiddagen.

Wat perfect liep in Luik, liep deze ronde mis tegen Brugge. In vergelijking met de eerste drie rondes (waar we maar 1 keer iemand moesten missen, die bovendien met succes werd vervangen door Peter) waren we toch wel redelijk verzwakt tegen Brugge, met onze eerste twee borden die onder andere gemist werden. Dat scheelt toch een serieuze slok op de borrel, met zeker een Stefan die momenteel in (zeer) goede vorm verkeert (zie ook zijn resultaat op het recentste teamkampioenschap).

Tegen Luik ging alles prima. Het blijkbaar gekende recept, waarbij ik verlies en dan niemand meer, werd weer eens toegepast . Nochtans zag alles er na zo'n 2 uur spelen niet zo goed uit. Na een fout in de opening kon ik geen vuist maken en ging het licht snel uit. De andere stelling zagen er op dat moment niet slecht noch goed uit, dus ik geloofde wel in een gelijkspel. Zoals gewoonlijk gebeurt dan iets onverwacht. Kevin won vanuit verloren stelling nadat zijn tegenstander in eigen tijdnood de stelling nog wat tactisch ging spijzen. Stefan won prachtig op bord 1 (zeker naspelen!). Zijn GM-tegenstander was er even niet goed van. Ook Robin scheurde plots de stelling van zijn tegenstander aan flarden en tikte beheerst uit. Ook Alik herstelde zijn stelling die mij verdacht leek in het vroege middenspel. Deze vier overwinningen werden nog aangespekt met hardbevochten remises. 6-2!

Voor de ronde tegen Brugge mag je dit vorige relaas volledig omdraaien. Slechts vier remises en 2-6 voor Brugge. Tom Piceu verwoordde het al mooi op de website van KBSK. Lendert was er blijkbaar wel, maar als iemand hem gezien of gesproken heeft mag die aanvullen. Joris haalde een hardbevochten remise, Peter deed het kalmer aan. Alik kon wat aandringen maar echt onevenwicht was er niet in deze partij. Tot daar de punten. Ikzelf kreeg complimenten van mijn tegenstander voor de partijopzet, maar op het kritieke moment en in tijdnood ging het verkeerd. Iemand die ook steeds dit seizoen de goede opzet kiest is Robin. Helaas voor hem ging het helemaal mis. In een flits koos hij voor kwaliteitswinst, waarvan hij zelf aangaf dat dit niet goed was. Voldoende voor remise, maar een overziene zet leidde zelfs tot verlies. Onverdiend en jammer voor hem. Jasper ging het nog slechter. Nadat zijn tegenstander een kwaliteit cadeau doet, overziet hij een aantal wendingen die hem snel naar de diepe afgrond leidden. Invaller Stijn kwam niet slecht uit de opening, maar in tijdnood liep het verkeerd. Een goede stelling verviel snel en tenslotte ging hij door de vlag.

Volgende ronde gaan we er zoals altijd weer eens goed voor zitten.

 

Enkel beschikbaar voor clubleden

André's partij wordt onder de loep genomen door Brasschakers

 

Dit bericht is niet publiek beschikbaar; enkel clubleden kunnen het zien, na aanmelden.

 

 


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Software van deze pagina laatst bijgewerkt op 03-Apr-2017

Copyright © 2014, Luc Pattyn