Artikel

Dit is een nieuwsbericht; het verschijnt enkel op de home page.

 

 

Wat doen andere clubs met eindspelen ?

 

Niet veel, zo blijkt.

peiling.jpg
 resultaten peiling

Ik heb eens een peiling gedaan in een whatsapp groep waarin vertegenwoordigers van schaakclubs aanwezig zijn, met de vraag of ze eindspelavonden organiseren.

 

17 clubs hebben gereageerd.

Slechts 3 ervan (waarvan 1 onze schaakclub) doen iets met eindspelen. Ik heb de 2 anderen gevraagd wat ze dan met eindspelen doen en ziehier hun antwoord. Ik vermeld geen namen/clubs:

  • Elke vrijdag doen we van 19.00 tot 20.30 verschillende thema's die gegeven worden door een "2130" Dit zijn zowel opening, middenspel als eindspel thema's. Wanneer het gaat over eindspel, komen de stellingen steevast uit , de 100 endgames you should know, boek.

    Een kwis wordt niet georganiseerd.

    Een eindspeltornooi wordt niet georganiseerd.

  • Dat varieert een beetje. Meestal vragen we een "2200" om een thema te behandelen. Het laatste ging over 'de vesting', eerder ging het over toreneindspelen. De lessen worden gegeven met een demobord, de werkvorm is nogal interactief.

    Een kwis wordt niet georganiseerd.

    Een eindspeltornooi wordt niet georganiseerd.

 

 

Verbazend is dat de helft (8/17 ) zegt nog nooit eraan gedacht heeft een eindspelavond te doen.

4/17 weten niet hoe eraan te beginnen en in 2 clubs zijn de leden van die club niet (?) geinteresseerd.

Wil je eens iets meedoen wat in andere clubs niet wordt gedaan ? Kom op vrij 28 juni gewoon tegen 20.00 naar onze cafetaria.

 

Goed gedaan Jan,

 

Heb je verslag met interesse gelezen. Wat mij het meest aansprak waren de thema-avonden. Als je alleen eindspel brengt, dan denk ik dat de basis van onze club te smal is om hier voldoende belangstelling voor te verkrijgen. Misschien is eindspel wel interessanter als dit het gevolg is van een middelspelbespreking. Dan wordt het eindspel een logisch gevolg van een schaakgevecht met een doel voor ogen ! We hebben, binnen onze club, toch enkele sterke spelers die hier iets mee zouden kunnen doen.

Ook bespreking van eigen partijen zou hier kunnen voor dienen, niet ? Kom op vrijdag zeker bij jou aan tafel om van gedachten te wisselen. Tot dan !!!

 

 


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Software van deze pagina laatst bijgewerkt op 03-Apr-2017

Copyright © 2014, Luc Pattyn