Artikel

Dit is een nieuwsbericht; het verschijnt enkel op de home page.

 

 

BK2013: verslag in schuifkes

  België

Zo. Het Belgisch Kampioenschap is vandaag van start gegaan. Ruim 170 spelers ontmoeten elkaar in het Lindner Hotel (Lange Kievitstraat, Antwerpen), dat is een pak meer dan de vorige jaren. Ik voorzie een dagelijks verslagje, waarbij clubgenoten-medespelers alsook al onze supporters en fans uitgenodigd zijn om ook hun bijdrage te leveren...

Eindstand

Jasper

Toon

Luc

Anthony

Marie

Ovi

Constantijn

Marco

Resultaten

+/-++-+F-

+-=++--==

-+-+====-

=/-+====-

-/B-=--=+

=-+---+--

-/-+--+--

------B+-

Score

5 uit 8

4½ uit 9

4 uit 9

3½ uit 8

3 uit 8

2½ uit 9

2 uit 8

2 uit 9

 

Ronde 1

 

Lindner_Hotel_A.jpg
 Hier gebeurt het allemaal In het Lindner Hotel was ik niet eerder; het ligt aan het Kievitplein, vlak bij het nieuw toegevoegde stationsgebouw van Antwerpen-Centraal. Alles oogt nieuw, mooi, comfortabel. De massa speelt in een zaal op de tweede verdieping; enkel de experten en de eerste 11 borden van het Open spelen op de derde verdieping, sommigen zouden het daar de "computerzaal" noemen. De airco doet onopvallend zijn werk, zodat het mooie weer (eindelijk zon!) blijft waar het hoort, namelijk buiten.

Bij de 174 deelnemers tellen we vijf hoofdkring-clubleden (Toon Wijgers, Luc Pattyn, en Ovi+Anthony+Marie Mitran), en enkele tweedekringers (Marco+Hope Veldman, Jasper+Constantijn Beukema). Gezien de nabijheid van het tornooi vind ik dat nog altijd aan de magere kant, maar het is uiteraard een stuk beter dan vorig jaar in Lommel, waar ik heel alleen de eer van den 174 moest hooghouden. Besef dat we nogal verwend worden, met eerst het Vlaams Kampioenschap in Berchem, en nu het BK in Antwerpen!

Onze uitslagen vielen best mee; de eerste dag is de zwaarste want op alle borden verschijnen erg grote ELO-verschillen die in ons nadeel zijn (behalve voor Toon dan), en de meeste uitslagen zijn makkelijk te voorspellen. En toch. Ovi en Anthony wisten te verrassen met een remise, tegen respectievelijk Rudi Gijbels (1922) en Jimmy Geboers (1907); en dan was er Jasper die Marcel Van Herck (2104) op nul hield!! Fantastisch toch.

Zelf had ik mijn handen vol met Wouter Ghyselen, een sympathieke student uit Zottegem, die mij op een Bogo-Indiër tracteerde; hij speelde het niet helemaal optimaal, en ik ook niet. Op het cruciale moment weigerde ik om ongeldige redenen c7-c5 op te spelen (wat normaal niet had moeten kunnen, maar het ging daar toch), en vanaf toen ging het langzaam, heel langzaam, bergaf, totdat vrij plots het ganse centrum ineenstuikte. Als verzachtende omstandigheid (naast het ELO verschil uiteraard) geldt wel dat de partij naast ons ons beider aandacht opeiste: WFM Julia Morozova had na nogal passief spelen een zwakke stelling neergezet tegen Jules Reyskens (1721); hij bereikte na wederzijdse promotie een waarschijnlijk gewonnen D4-D4 eindspel, maar vond het niet, en het werd uiteindelijk slechts remise, wat nog altijd applaus verdient.

Morgen meer.

 

bord 46

 

Ik won vrij eenvoudig van Bernard Geerinckx. Vlak na de opening "ruilde" ik toren en pion tegen twee lichte stukken. De lichte stukken waren zoals zo vaak duidelijk sterker. Ik miste even later nog wel pionwinst; ik zag te laat dat de witte dame overwerkt was.

Het hielp Wit niet veel, mijn lichte stukken werden steeds actiever en mijn voordeel nam stilaan beslissende proporties aan. Toen Wit dan ook nog een kwaliteit weggaf was de strijd beslist. De partij was echter nog maar halfweg want mijn tegenstander speelde door tot mat. Het eindspel met een loper meer leverde echter geen enkel probleem op.

 

Ronde 2

 

BK2013_Toon_Gorik.jpg
 Toon Wijgers tegen Gorik Cools Vandaag is onze jeugd spoorloos: Anthony, Marie, Constantijn en Jasper zijn er niet. Ovi is ten onder gegaan tegen Ronny Willen (1862); Marco verloor van Jef De Meyer (1668). ikzelf won vrij snel van Hans Van Battel (1331).

Toon is nog bezig tegen Gorik Cools (FM, 2255); het is een Siciliaan geworden waarbij ik de stelling (na een vijftiental zetten) niet herkende en niet meteen kon inschatten. We wachten dus rustig af, want Toon is de enige die ons vandaag nog gunstig kan verrassen.

toegevoegd: U kan de partij trouwens live volgen, want Toon speelt op bord 3, op de derde verdieping, waar DGT alles wereldkundig maakt.

Ik heb intussen de partij in Houdini gestoken, en die ziet de zwarte stelling (na 25. Dh6) al erg goed zitten... En inderdaad, een drietal zetten later is het uit.

Een beeld uit mijn eigen partij:

 

Diagram 1

Na een aangenomen damegambiet (jaren geleden dat ik dat nog voorhad) was ik er met wit nogal aggressief tegenaan gegaan, en had zojuist Dd1-g4 gespeeld (dat een stuk beter is dan Le5). De enige zet die zwart overeind houdt is nu T*Ph5, maar Hans speelt g6 en de zwakte der zwarte velden, inzonderheid f6, wordt hem snel fataal. Merk op hoe zijn damevleugel er werkloos bijstaat.

 

bord 3

 

Ik bekeek voor de eerste keer de Engelse Aanval in de Najdorf langs de witte kant van het bord. Zwart profiteerde handig van enkele mindere zetten en kwam beter te staan. Vooral mijn paard op a1 voelde zich erg ongelukkig.

De stelling bleef wel complex maar Zwart speelde nauwkeurig genoeg om het volle punt op te halen.

 

Ronde 3

 

BK2013_postzegel.jpg
 de tornooipostzegel Om Antwerpen, het BK, en het schaken in het algemeen te promoten heeft ASC besloten twee bijzondere postzegels uit te geven. Ze kosten ofwel €20.00 per vel (waarop 10 identieke zegels prijken), ofwel €2.50 per stuk. Het moge duidelijk zijn dat er op filatelisten wordt gemikt, niet op briefschrijvers. Maar toch een leuk idee.

In de foyer van het hotel, en ook op de tweede verdieping, staan een aantal schaakborden, schaakpostzegels, en andere kunstwerkjes tentoongesteld. Een goede indruk van het geheel kan u opdoen door deze fotocollectie te bekijken; ik vermoed dat ze geheel of toch grotendeels het werk is van Alain Talon.

Van onze partijen van vandaag kan ik weinig vertellen; mijn geklungel tegen Dries Janssen wordt best snel vergeten; enkel Toons partij heb ik achteraf gezien, van de anderen weet ik helaas niets. Wel zijn al onze resultaten intussen bekend, en het was niet goed: er was wel de winst van Ovi tegen Dirk Voet (1930), hopelijk krijgen we hierover meer; en de remise van Toon tegen Hendrik Decrop (1782); alle anderen scoorden een nul; Marie had de pech om, na een ronde afwezig te zijn, vandaag bye te staan.

Morgen moet het beter jongens!

 

bord 36

 

Voor de tweede dag op rij kreeg ik een Engelse aanval op het bord. Deze keer zat ik echter achter de zwarte stukken.

Het werd een scherpe partij, waarin ik bijna mijn dame wegblunderde!

download PGN Hendrik Decrop, 1774 - Toon Wijgers, 2010 (08-jul-2013) ½-½


 

Erg boeiend

 

Eerst en vooral bedankt voor dit uitgebreid verslag van het BK aan Luc en Toon. Vooral deze stelling vond ik zeer interessant. Opvallend is vooral dat alles om de zwarte velden draait. je hoeft maar naar de witveldige lopers te kijken om te zien dat controle over de witte velden van geen tel is. Op eerste zicht lijkt de zwarte stelling zeer solide, wit heeft geen concrete tactische dreigingen zolang de zwarte dame g5 en g8 controleert. Als zwart echter niks doet kan wit met Pc3-e2-d4 zijn stelling verbeteren en zelfs Pf3 dreigen (weeral die zwarte velden!)

 

download PGN Hendrik Decrop, 1774 - Toon Wijgers, 2010 (08-jul-2013) ½-½


Al bij al een leerrijke stelling met veel moeilijk rekenwerk, waar één foutje de balans doet doorslaan. Goed werk!

 

Ronde 4

 

Dit is even een snelbericht vanuit de lobby, met een Lindner internet code, die 15 minuten geldig is. Ongeveer alle partijen zijn gedaan, en ik heb er omzeggens niets van gezien, want mijn eigen partij tegen Roger Helsen (1555) vergde al mijn aandacht. Het was weer alles behalve, t.t.z. ik vond geen winstweg en wou toch absoluut winnen; het LPP6-LPP6 eindspel leek volkomen gelijk, maar ik weigerde veel remiseaanbiedingen en bleef proberen, wat me eerst twee pionnen kostte, daarna werden stukken geruild en stond ik met P4-P6 totaal hopeloos. Maar mijn paardendressuur en tweemaal tijdnood bij Roger, triggerden blijkbaar enkele foutjes, waardoor ik eerst één pion terugwon; en dan nog één, zodat ik weer licht beter stond (maar niet gewonnen); en uiteindelijk kreeg ik het paard cadeau voor mijn voorlaatste pion. Roger dacht dat hij de laatste ook nog ging plukken, maar het P1-2 eindspel was gemakkelijk gewonnen!!! En dus sta ik alsnog op de helft, met meer volharding dan kunde weliswaar.

later toegevoegd:

Diagram 1

Hier was er nog niets aan de hand, behalve dat er voor beiden minder dan 10 minuten restten voor 11 zetten in de eerste tijdsperiode; de stelling lijkt remise, maar ik ga hardnekkig door, en verlies de a- en b-pionnen in mijn pogingen om mijn stukken actiever te krijgen; om daarna beide pionnen terug te krijgen met paardenvorkjes.

Diagram 2

En hier is er ook niets aan de hand, maar ik heb zonet Pe2-c1 gespeeld in de hoop dat zwart in de laatste minuten iets noodlottigs doet, en jawel, hij speelt 57. ... P*h4 wat de witte winst plots mogelijk maakt, mits de h-pion niet sneuvelt uiteraard (er kan zelfs mat in 23 worden aangetoond).

 

bord 40

 

In de vierde ronde speelde ik een interessante Spaanse partij. Ik won materiaal: D vs T+L. In de analyse bleek dat ik zelfs nog meer materiaal had kunnen winnen. Hieronder het slot:

 

 

download PGN Toon Wijgers, 2010 - Tim Dubin, 1702 (09-jul-2013) 1-0


 

Ronde 5

 

snelbericht: Het was duidelijk een betere dag: Anthony, Marie en ikzelf hadden vrij snel gedaan, allemaal een "bergop remise" (d.w.z. de tegenstander had heel wat extra ELOotjes). Marco en Toon waren nog bezig als ik doorging, en de situatie was moeilijk snel in te schatten. Straks meer.

toegevoegd: Hierbij mijn ganse partij:

download PGN Wim Maurissen, 1980 - Luc Pattyn, 1753 (10-jul-2013) ½-½


 

Alle uitslagen zijn intussen bekend; Marco heeft helaas alweer verloren, en is de enige die nog uit de startblokken moet komen. Opmerkelijk is dat we allen een verschillende score hebben:

 

Na ronde 5

Toon

Jasper

Luc

Anthony

Ovi

Marie

Constantijn

Marco

Resultaten

+-=++

+/-++

-+-+=

=/-+=

=-+--

-/B-=

-/-+-

-----

Score

3½ uit 5

3 uit 4

2½ uit 5

2 uit 4

1½ uit 5

1½ uit 4

1 uit 4

0 uit 5

 

bord 31

 

Mijn langste partij tot nu toe ontstond uit het Bogo-Indisch. Wit probeerde me mat te zetten maar de stelling bood daar niet voldoende aanknopingspunten voor. Door gepast te counteren nam ik het initiatief en de g-lijn over. Wit stond positioneel verloren en al snel was hij ook nog twee pionnen kwijt.

Ik miste de handigste afwikkeling zodat er een dame-einspel op het bord kwam. Wit stond vier pionnen achter maar ging op zoek naar eeuwig schaak. Mijn koning vertrok op h8, maakte een omweg via h2, en belandde uiteindelijk op a3. Met Kxa3 verdween niet alleen de laatste witte pion van het bord, er kwam ook een einde aan een reeks van twintig schaakjes. Nu mijn koning een relatief veilige plek gevonden had was er ook geen twijfel meer over het resultaat. Nadat ik dame-ruil kon afdwingen gaf Wit op.

 

Ronde 6, veel ellende

 

Dit was ons dagje niet, met achten samen hebben we welgeteld één punt gescoord: Anthony en ikzelf hielden remise, alle anderen gingen ten onder, weliswaar telkens in een strijd bergop, maar 1 uit 8 is toch niet normaal meer. De tussenstand is nu als volgt:

 

Na ronde 6

Toon

Jasper

Luc

Anthony

Ovi

Marie

Constantijn

Marco

Resultaten

+-=++-

+/-++-

-+-+==

=/-+==

=-+---

-/B-=-

-/-+--

------

Score

3½ uit 6

3 uit 5

3 uit 6

2½ uit 5

1½ uit 6

1½ uit 5

1 uit 5

0 uit 6

 

Van de snelle partijen kan ik u niets vertellen, ik was zelf nog aan het proberen te overleven onder een spervuur van oprukkende pionnen, paarden en torens. Wat blijkbaar gelukt is, alhoewel de remise hooguit de moed en volharding beloont, niet de bereikte stelling. Van de tragere partijen heb ik vooral het slot gezien, met Jasper die moest opboksen tegen twee verbonden vrijpionnen plus een actieve loper, onbegonnen werk. Met Toon, die eerst een kwaliteit verloor aan Robert Schuermans, en daarna niet kon optornen tegen de opgerukte g- en h-pionnen. En met Marco, die mijns inziens vrij goed stond, maar toch ingeblikt werd.

Wachtend op de laatste resultaten (en op de opening van ARivé, het lokale Lindner restaurant dat toch ook eens getest moest worden), heb ik dan maar enkele andere partijfinales proberen te volgen. Ik zag hoe Deurns jeugdtalent Tamer Ismail (1805) tegen Philip Verhaeghe (1943) een paar pionnen achterstond, maar eerst een paard won (waardoor het materieel gelijk kwam), en daarna zowaar een toren, waarna de winst plots vrij simpel was. En ik was getuige van Peter Tobias (2020) die met moeite remise hield tegen Arno Sterck (1850), die strandde met een voorsprong van een randpion en een "verkeerde" loper.

Voetnoot: ik had vandaag ook nog af te rekenen met een technisch mankement, onze DGT klok deed wel heel raar. Na mijn achtste zet, rond 14u30 stond mijn tegenstander op 1:29 en ikzelf op 1:03, er waren dus enkele minuten verdwenen, en bovendien knipperde het nog aan mijn kant terwijl ik de klok echt wel ingedrukt had. Een nieuwe klok, enige discussie over de correcte kloktijden, en veel drukken op plus- en voorwaarts-knoppen later, konden we verder. Moraal van het verhaal: (1) hou steeds de boel in het oog, en (2) zelfs als ge zoals ik regelmatig de klokstand noteert kan dit nog onvoldoende zijn, want ook een klok is duidelijk niet onfeilbaar

 

bord 17

 

In ronde 6 speelde ik tegen Robert Schuermans. Het zal niemand verbazen dat er een Schliemann (soms ook Jänisch genoemd) op het bord kwam. Ik kwam goed uit de opening maar Robert wist al snel een gevaarlijke aanval op te bouwen. Uit noodzaak offerde ik een kwaliteit. In het eindspel slaagde Zwart erin binnen te dringen. Toen de h-pion ging promoveren gaf ik op.

 

Ronde 7, kort en goed

 

Vandaag ging het niet alleen snel, maar ook voor de meesten stukken beter, we halen zelfs de helft: Jasper, Ovi en Constantijn wonnen; Anthony en Luc speelden solidair nog maar eens een bergop remise; Toon en Marie verloren (tegen resp. Tamer Ismail en Willy Swijsen), Marco was bye.

Dit was mijn slotstelling, na 15. ... Dd6-b4:

Diagram 1

 

De nieuwste stand is dus:

Na ronde 7

Jasper

Toon

Luc

Anthony

Ovi

Constantijn

Marie

Marco

Resultaten

+/-++-+

+-=++--

-+-+===

=/-+===

=-+---+

-/-+--+

-/B-=--

------B

Score

4 uit 6

3½ uit 7

3½ uit 7

3 uit 6

2½ uit 7

2 uit 6

1½ uit 6

1 uit 7

 

Daarmee zijn de posities ingenomen voor de altijd doorslaggevende laatste twee rondes!

 

bord 32

 

In ronde 7 speelde ik tegen Ismail Tamer. Ik koos in de opening een verkeerd plan en Zwart kwam al snel beter te staan. Mijn koning zag een lawine van pionnen op zich afkomen. Zwart maakte het handig af en won verdiend.

 

BK2013 blitz

 

Vrijdagavond was er ook het Belgisch Blitzkampioenschap. Van Brasschaat was helaas niemand aanwezig (Robin Leenaerts had zich ingeschreven maar is niet opgedaagd). Op de site valt mij op dat er 55 deelnemers waren, waarvan vele die niet aan het BK deelnamen maar dus wel voor één avond zijn afgezakt naar het Lindner. Winnaar werd IM Tanguy Ringoir met 7½ uit 9 (en zonder enige verliespartij), vóór de mij onbekende Clement Rihouay (uit Frankrijk) en jeugdtalent Ulvi Sadikhov (uit Burcht, Azerbeidzjan) die beiden 7 scoorden.

 

Ronde 8

 

Voor de meesten van ons was ronde 8 ook een snelle ronde: Jasper kreeg het volle punt door forfait; Ovi en Constantijn verloren hun partij. Anthony en ikzelf haalden alweer een remise, met die nuance dat het deze keer mijn tegenstander was die remise voorstelde; ik probeerde eerst nog wel even, maar het nieuwtje dat hij tegen mijn nieuwste geheim wapen had geproduceerd kreeg ik niet betrouwbaar ingeschat, en dus vond ik de puntendeling toch maar goed.

Van Marie, Marco en Toon was de partij nog bezig toen ik doorging; Marie stond beter (P7-P5) maar moest nog wel een beetje opletten; Marco stond ook beter maar zat toch weer te zwoegen op de goede voortzetting; en Toon had met zwart Nimzo-Indische complicaties neergepoot (of neergepoot gekregen?) waar ik alweer niet aan uit kon.

Ik reken op Toon om de ontbrekende resultaten te leveren, en ik bereid me al meteen voor op de laatste ronde. Ik ga proberen beter te doen dan de vorige jaren, toen ik 3½ of 4 uit 9 scoorde; meestal werd mijn laatste ronde gesaboteerd door Lisa Lagaert van wie ik nooit win (en/of door Lommels nachtlawaai) maar dit jaar spelen ze niet mee; ik leef dus op hoop, tenzij het toch aan het vroege aanvangsuur zou liggen?

toegevoegd: de resultaten en de paringen zijn nu bekend, Toon en Marie haalden remise, Marco won, en we staan nu zo:

Na ronde 8

Jasper

Toon

Luc

Anthony

Ovi

Constantijn

Marie

Marco

Resultaten

+/-++-+F

+-=++--=

-+-+====

=/-+====

=-+---+-

-/-+--+-

-/B-=--=

------B+

Score

5 uit 7

4 uit 8

4 uit 8

3½ uit 7

2½ uit 8

2 uit 7

2 uit 7

2 uit 8

 

bord 36 (bis)

 

In ronde 8 speelde ik voor de tweede maal op bord 36. Ik wist een gevaarlijke aanval op te bouwen maar faalde opnieuw in de afwerking. Wit kwam volslagen gewonnen te staan maar ik bleef koppig doorspelen. Mijn hardnekkigheid werd beloond want Wit blunderde. Ik gaf eeuwig schaak, ik had zelfs gemist dat ik eventueel kon proberen verder te gaan met dame tegen toren + loper.

 

Ronde 9, alweer zwak

 

Weer veel ellende vandaag: enkel Marie won, enkel Toon speelde remise; de overige zes haalden nul. Ik ben enkele keren gaan kijken en was onder de indruk van wat Marie op het bord zette, het was alles behalve simpel en ik denk wel dat het volle punt erg terecht was. Pechvogel van de dag was Marco, die door de vlag ging op het moment dat hij mat kon geven.

Ikzelf stond voortdurend moeilijk maar wel gelijk, totdat wit plots niet goed reageerde op een onverwachtte g7-g5 wat ik dan weer compenseerde door te blunderen.

 

Diagram 1

In deze stelling ben ik met zwart aan zet; het staat knalgewonnen en ik had het ook volledig uitgerekend, maar toen greep ik effe mis, en de boeken mochten dicht. U mag zelf de winstweg uitknobbelen.

De eindstand is dus als volgt:

 

Eindstand

Jasper

Toon

Luc

Anthony

Marie

Ovi

Constantijn

Marco

Resultaten

+/-++-+F-

+-=++--==

-+-+====-

=/-+====-

-/B-=--=+

=-+---+--

-/-+--+--

------B+-

Score

5 uit 8

4½ uit 9

4 uit 9

3½ uit 8

3 uit 8

2½ uit 9

2 uit 8

2 uit 9

TPR

2021

1859

1782

1634

 

1553

1198

 

 

Intussen zijn de meeste uitslagen ook al verwerkt op onze site, en werden de Belgische TPR waarden berekend voor wie voldoende partijen gespeeld heeft (forfait en bye tellen uiteraard niet mee). Mijn welverdiende felicitaties gaan naar Jasper en Anthony, die met zulke TPR hun ELO rating ver overtreffen.

PS: ik heb met Luc Cornet gesproken, en er komt geen herziening van de nationale ELO lijst nu het BK afgelopen is; vorig jaar was een uitzondering: toen begon het BK vóór 01-JUL en was het dus gebaseerd op de ELO lijst van januari 2012, zodat verwerking tegen januari 2013 niet ideaal zou zijn geweest.

 

 


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Software van deze pagina laatst bijgewerkt op 03-Apr-2017

Copyright © 2014, Luc Pattyn