Artikel

Dit is een nieuwsbericht; het verschijnt enkel op de home page.

 

 

Quiz

 

Op What kind of chess player are you? mag u 20 meerkeuzevragen (ja, het is volledig in het Engels) beantwoorden. De vragen zijn niet altijd even duidelijk, en soms lijkt het meest passende antwoord niet aanwezig, maar uiteindelijk worden vier metingen gedaan, wat leidt tot 16 categorieën. Elke categorie heeft een mooie naam gekregen (professional, genious, barbarian, ...)

Zelf kwam ik in het gezelschap van Magnus Carlsen terecht (prodigy, of "winning is simply more fun"), er is dus nog hoop... grin

Misschien is het interessant om van veel clubleden de categorie hier te verzamelen?

 

?

 

Ik ben een champion (kasparov) hmm :D Ik wil trouwens wel eens weten wat voor een gambiet dit is:

Diagram 1

 

??

 

Ik vrees dat ik u daarbij niet kan helpen; ik heb zulke stelling nog maar eenmaal gezien (net zoals jij neem ik aan), en zal dit nooit spelen; een paard kan overal goed staan, maar hoort niet in een hoek...

 

?

 

haha, da's waar. Misschien wel eens leuk om in een blitz partij te spelen.

 

Lets

 

Dat ziet eruit als een variant uit het Lets gambiet.

 

download PGN ? - ?


 

!?

 

Ik kwam uit bij grinder, dat zal wel niemand verbazen.

Overigens vind ik deze quiz leuker.

 

Anaconda

 

Blijkbaar ben ik een anaconda, net zoals Nimzowitsch. Al kan ik me niet vinden in de voorgestelde openingen. White: 4 knights en Reti en met zwart Caro-kann of Frans.

 

Vreemd

 

Ik zou uw stijl nochtans niet met die van een Anaconda vergelijken, ik zag u eerder in Tals gezelschap bij de tovenaars

 

Niet zo vreemd

 

Anaconda en Magician stemmen overeen op drie kenmerken (agressief, intuïtief en emotioneel). Als Dave ongeveer in het midden scoort op de schaal aanvallend-positioneel zou het kunnen dat één vraag anders beantwoorden hem bij de Magicians indeelt.

 

Als ik kon toveren....

 

Eerlijk gezegd zou ik liever naast Tal dan naast Nimzowitsch staan. Naar ik begrepen heb was Tal, behalve achter het bord, een erg minzaam man. Van Nimzowitsch meen ik me te herinneren dat hij toch beduidend minder populair was.

De magician's openingen liggen me inderdaad wel. En net zoals bij Tal zijn mijn offers meestal ook niet correct!

 

!

 

Ik mag mij net als Luc bij het gezelschap van Carlsen aansluiten. In de openingen kon ik mij niet vinden. wit: Spaans en Koningsgambiet zwart: Spaans, Siciliaans en Grunfeld.

Wie volgt bij het gezelschap van Carlsen?

 

Draconisch

 

In mijn voorbereiding stond plots deze stelling op het bord; het lijkt rommelig en onduidelijk. Svidler met wit heeft zonet 22. Dg3-e1 gespeeld, Magnus met zwart maakt er korte metten mee. Zoek de sleutelzet!

 

Diagram 1

 

  •  oplossing 
  • Magnus begint correct met het dodelijke L*g2 (maakt Pf3 mogelijk) en dan volgt er K*g2 Pf3 Dh1 (moet h2 dekken). Maar vanaf hier gaat het mis. U mag wel weten dat dit een blindpartij is, dus de flaters die nu volgen zijn vergeefbaar; zwart had moeten vervolgen met Ph4+ waarna wit de dame moet geven om niet mat te gaan (Kh3 [Kg1? De5 zeer sterk], Tf3+, enz), maar er werd vervolgd met Pf4+, Kf2, Pd4 en opgave!? (wat ten onrechte is, want na Pd7 staat de Houdini score pal op nul; misschien zat de klok er voor iets tussen?). Doe het toch maar eens blind, ruim 20 zetten spelen en dan een winnend stukoffer plaatsen.  

 

Hebbes?

 

Ik dacht dat ik het gevonden heb, het duurde wel lang (ik heb zelfs "vals" moeten spelen en de stukken op een echt bord verplaatsen :-) ) maar als Svidler het al niet gezien had...

 

download PGN Svidler - Carlsen (22-jan-2014) 0-1


 

Slechte quiz: 1. f4 is alleen voor nerds en waco's blijkbaar !!!!!

 

Ik kom als ' professional' uit bij Botwinnik en de openingen met zwart Nimzo en Frans lijken te kloppen. Alleen met wit is er een probleem : 1.f4 is blijkbaar 'not done'

 

1. f4?? not done

 

Dat weten wij al langer. Maar als ge u omschoolt tot "Mad Scientist" (moet kunnen) moogt ge koningsgambiet spelen...

 

Ben ik de enige "natural"?

 

Een natural zoals Anand (leuk, mijn lievelingsspeler), maar ook bij mij zijn twee van de drie voorgestelde openingen uit het repertoire niet de mijne. Was liever op Daves antwoord uitgekomen: ik hou namelijk van Nimzovitch en daar lijkt het repertoire wel overeen te komen.

 

Aj

 

Natural en Anaconda zijn elkaars tegenpolen in drie van de vier kenmerken, ze hebben enkel hun intuïtie gemeenschappelijk.

 

Natural Anaconda

 

Ik kan er alleen maar uit besluiten dat ik een "Natural Anaconda" ben, die een beetje van alles is, maar daardoor niet consequent denkt, niet consequent handelt en bijgevolg consequent slechte resultaten neerzet.

 

Straks IC?

 

Ik begin mij wel zorgen te maken over het gebrek aan professionalisme bij onze spelers! Kijk maar even om hoe laat iedereen nog op de site zit. Komaan zeg... Iedereen had om acht uur al in bed moeten zijn (behalve ik, maar ik speel dan ook niet morgen, euh... straks). Zij die nu nog op zijn moeten minstens 10 uur slapen om goed uitgerust en volledig geconcentreerd aan het bord te verschijnen. Dus... oogjes dicht en snaveltjes toe, zoals ze in Fabeltjesland zeiden. Enfin, voor de rest... zie mijn volgend bericht.

 

Mastermind

 

Net als Alexander Alekhine, ik kan er mij wel in vinden :-). de openingen kloppen nog wel redelijk: spaans, maar Alekhine verdediging heb ik ook altijd nog wel leuk gevonden (waarom staat dat er niet bij?)

 

 


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Software van deze pagina laatst bijgewerkt op 03-Apr-2017

Copyright © 2014, Luc Pattyn