Artikel

Dit is een nieuwsbericht; het verschijnt enkel op de home page.

 

 

Brasschaat exporteert kreeft

 

CLG2014_Loisirs.jpg
 hiergebeurt het allemaal Drie clubleden (en vele Bekende Vlamingen) nemen deel aan het 30ste tornooi van Cappelle-la-Grande: Sebastiaan Simons, Thomas Demarré en ikzelf.

Enkele feitjes (de lijst blijft groeien):

 • Cappelle-la-Grande noemt zich "stad", maar lijkt meer op een boerendorp met een disproportionele feestzaal; er valt niets te beleven, behalve die ene week per jaar dat zowat de ganse schaakwereld er samenkomt;
 • het tornooi gaat jaarlijks door in de tweede week van de "wintervakantie voor zone B" (in Frankrijk gelden drie zones en worden sommige vakantieperiodes geschrankt), de volgende data zijn dus 28-FEB-2015 tot 07-MAR-2015;
 • enorme bezetting: 605 deelnemers (tegenover 564 vorig jaar), waaronder 80 Belgen (we zijn veruit het meest aanwezige buitenland); en ontelbaar veel titelhouders, 65 GM, 10 WGM, enz; en nu voor het eerst een 2700+, Liren Ding, een Chinees;
 • toffe tornooibrochure;
 • tweetalige website (Engels en Frans), waarbij beide versies niet helemaal gelijklopen; zo vindt men enkel op de Franse een statistiekpagina;
 • grote zaal, met podium vooraan, en twee aangrenzende kleinere zalen aan weerszijden;
 • opmerkelijk stil;
 • niet te warm, het grauwe weer is hierin mijn bondgenoot (vanaf Gistel was het afwisselend grijs/grauw droog en kleurloze regenbuien);
 • versnelde paring: 2100+ krijgt twee virtuele punten, 1702+ één, de rest geen, alsof er al twee rondes vooraf gespeeld zijn waarin zij respectievelijk wonnen, gelijkspeelden, verloren. Dit lijkt op een tornooi met drie groepen, maar dan zonder de harde scheiding ertussen, wat ik zeer goed vind, een aanrader;
 • veel vlaggen, groot en klein;
 • Fischer tempo, 90/30/30/30, is ons al bekend;
 • notatieformulieren van speciaal formaat: zo hoog als een A4 (jaja, in portrait), en bijna half zo breed; er kunnen tweemaal 40 zetten op genoteerd, het heeft wel iets;
 • in de eerste 20 zetten mag men geen remise voorstellen; dat heb ik nog nooit meegemaakt, maar ik verwacht weinig problemen met dit regeltje; bij herhaling van zetten kan men wel een arbiter bijroepen en tot remise komen;
 • alle paringen worden tweemaal toegeleverd, eenmaal geordend per bordnummer (zoals overal), maar ook eenmaal met de spelers alfabetisch (dubbel zolang dus), en dit is erg handig!
 • de partijen worden voor ELO verwerkt, zowel door FIDE als door KBSB;

 

Ronde 1

Thomas krijgt een hapje van 1200 ELO en wint, eerst een stuk, dan de partij; Seb moet de duimen leggen tegen een 1500 ELO; ikzelf krijg 1900 Franse ELO tegen, en hij wil geen remise (hij weigert op zet 32, in een tamelijk gelijke stelling); ik heb hem dan maar doen afwijken van het rechte pad (anders was het herhaling van zetten), en op de 41ste netjes net-niet-mat gezet; hij verschoot dat hij D voor T moest geven om een schaakje te pareren, en gaf wijselijk op.

De kritieke fase in mijn partij: er is zonet De7-e4? 38. Df5-d7+ gespeeld, en wat de zK ook doet, het is snel over en uit.

Diagram 1

 •  oplossing: 
 • dat g5 in witte handen is, en dat de h-pion al opgerukt is, maakt dit een dodelijke stelling; er volgde Kh6 39. h5 g5? 40. Df7 Df5 41. fxg5+ en opgave; er zijn nogal wat varianten denkbaar, maar ze zijn allemaal even slecht voor zwart.  

O ja, groeten van kabouters Plop en Lui en de hele bende (ik rij dagelijks langs Plopsadinges).

 

Veel succes aan jullie drie!

 

Capelle is natuurlijk een toptoernooi. Alleen op het vlak van boekenstand kan het niet tippen aan wat je in de bekendste Belgische kampioenschappen aantreft. Ze hebben er zelfs geen Nederlandstalige boeken...

Gaan Plop en Lui dagelijks op en af? Hoelang is het rijden naar het toernooi?

 

Hmm

 

22 minuten per rit, en tweemalig 1u40.

En met Nederlandstalige boeken gaat ge me niet verleiden (maar ik zal er wel even op letten op het BK!)

Er was al een stand met vooral schaakborden en -stukken, plus enkele boeken-op-niveau, met vaak "grandmaster" in de titel. 't was moeilijk ze te laten liggen.

 

Grandmasters

 

Een Quality-boek, dus. Eentje voor je Repertoire of eentje voor je Preparation... ? Hoe dan ook, werk er maar goed in, want ik snap je strategie natuurlijk: je wil zo snel mogelijk de GM-titel, zodat we tijdens het toernooi van Brasschaat met een GM kunnen uitpakken. Eerste norm in Cappelle?

 

Later misschien

 

'k Ga eerst nog eens "Oom Jan leert zijn neefje schaken" doornemen...

 

Dag 2, ronde 2

 

CLG2014_vlaggen.jpg
 overal vlaggen! Vandaag geen druppel regen gezien; een mooi zonnetje maakt de streek een stuk genietbaarder.

Voor ronde 2 begint de jojo zijn werk: Thomas en ikzelf krijgen een sterkere tegenstander dan gisteren, Seb een zwakkere. En de resultaten zijn ernaar: ik heb verloren, Thomas quasi zeker ook (heb eenmaal zijn stelling gezien en dat zag er niet goed uit), Seb heeft gewonnen. We staan dus waarschijnlijk alledrie op 1 echt punt.

Mijn tegenstander, met 2081 Franse ELOtjes, heeft me les gegeven in Nimzo; ik stond voortdurend in overlevingsmodus, moest uiteindelijk een stuk geven voor twee pionnen, en zoals zo vaak in zulk geval, als men dan het initiatief niet heeft gaan die pionnetjes verloren en wordt het een vol stuk achterstand. Het was allemaal ontzettend tactisch, en leerzaam. Ik heb eenmaal in de grote zaal mogen spelen (waar de circa 180 hoogste borden staan), maar ben niet zo zeker dat zich dat nog gaat herhalen.

Morgen twee rondes; eentje om 9 uur, en een tweede om 16 uur. Ik heb een bye genomen, het idee om te schaken om 9 uur 's morgens doet me iets teveel aan Urbanus' Zeven Zaventemse Zotten denken. Liever één degelijke partij dan tweemaal een knoeiboel.

 

Een GM in spe kan zich een bye permitteren !

 

Mooi verslag, Luc, een mooi positief einde van je eerste partij. De tweede is gewoon tactisch om daarna des te sterker aan te vallen.Haha, de strateeg in Luc komt boven ! De derde is bittere noodzaak. Dat staat in de sterren geschreven . En ik gisteravond maar zoeken naar jouw tegenstander.Plezante .... Maar .....Ik kijk met interesse uit naar ronde 4.

 

Dag 3, rondes 3 en 4

 

Van ronde 3 weet ik niet zoveel, enkel dat de stukken nogal in het rond vlogen, en dat het resultaat tweemaal winst was.

's Namiddags wist enkel Seb te winnen (tegen Sofie Huttl, KISK, op veel tornooien aanwezig), hij staat dus al op 3!!! Thomas verloor, zijn K hield opendeurdagen, en het bezoek was erg talrijk. Ikzelf kreeg een degelijke Fransman, het ging lang gelijk op, maar dan nam ik een verleidelijk pionnetje (Dxa7), wetend dat het gevaarlijk kon worden, en ik kreeg meteen een koningsaanval tegen die op een aardbeving leek; mat leek onafwendbaar, maar met een greep bizarre zetten wist ik de schade te beperken tot een kwalletje, en enkele zetten later nam ik zelfs het initiatief over. Mijn koningsaanval was van ongeveer hetzelde kaliber (dankzij het paard natuurlijk) en uiteindelijk moest hij de kwal teruggeven. Het leek toen erg gelijk, maar twee zetten later toverde hij een ruilverplichting op het bord waarna er een T3-T3 eindspel overbleef, met een betere pionnenstructuur voor zwart; ik heb hard tegengesparteld maar uiteindelijk heeft mijn tegenstander getoond hoe zoiets gewonnen wordt. Al bij al een prettige partij met veel animositeit. Terloops, ik zat naast kameraad Tamer Ismail (het jeugdfenomeen uit Deurne), die vrij vroeg een kwal won en afwikkelde naar een T6-P6 eindspel, waar hij vlot weg mee wist.

Samengevat: Seb 3, Thomas 2, ik 1, en niemand ontevreden; maar de achtervolging wordt meteen ingezet!

 

Hou hem in de gaten! (S3½ T3 L2)

 

Een bijna perfecte dag: Thomas en ikzelf winnen snel en verwacht, maar als ik bij Seb ga kijken vind ik dat hij verdienstelijk staat, en dit tegen Arno Bomans (een BV van 2225). Ik heb het vervolg niet gezien maar ik hoop dat hij het wel publiceert, want op de CLG site lees ik dat het effectief remise geworden is. Een knappe prestatie!

Morgen gaan we het zwaar krijgen.

 

?

 

download PGN Sebastiaan Simons, 1685 - Arno Bomans, 2225 (04-mrt-2014) ½-½


 

Commentaar volgt nog wink

 

Hier het eerste commentaar..

 

Heel sterke partij van een Brasschatenaar van wie de elo-puntjes helemaal niet de sterkte weergeven. Succes!

 

Alvast geen grote rokade (S3½ T3½ L3)

 

CLG2014_R6_Thomas.jpg
 Thomas piekerend over zijn LL3-T4 eindspel Seb mocht met zwart zijn best doen tegen een Franse 2300, en alhoewel het initieel gelijk opging, steeg de druk stilaan; een verleidelijk pionnetje meegrabbelen was echter het begin van het einde.

Thomas is nog bezig; hij heeft een eindspel LL3-T4, en ik weet zelf niet goed wat ervan te denken. Ik had wel de indruk dat ze allebei totterdood gingen voortspelen... Afwachten dus.

Ikzelf mocht mijn zwarte kunsten toetsen aan Quinten Ramacker, waartegen ik een klein jaar geleden (in het Vlaams Kampioenschap) net remise hield. Hij is intussen 200 Belgische ELO gestegen (2037!), ik had dus gisteren een nieuwtje voorbereid. Maar dat kwam helemaal niet van pas, hij verraste mij door recht in mijn kaarten te spelen, t.t.z. er kwam een draakje, weliswaar een variant die ik erg goed ken uit de theorie, maar nog nooit gespeeld had. Mijn leer- en grootmeester blijkt gelijk te hebben, op zijn manier klopte het allemaal als een bus: mijn aanval was sneller, mijn verdegiging voldoende, en wit ging peinzend en zuchtend stilaan de dieperik in. Op zet 33 gaf hij op, met twee stukken minder, een koning op de dool, en bijna in tijdnood.

 

toegevoegd 20u45: De resultaten en paringen zijn uit. De partij van Thomas is remise geworden, als volgende uitdager krijgt hij een WFM tegen van 2100+. Ik mag voor de derde keer op rij een Vlaming bekampen (Pascal Bauwe, Kortrijk, 2032/2059; info en suggesties zijn welkom); en Seb krijgt een tegenstander van minder dan 1600, een rustdag zullen we maar zeggen... smile

 

 

Wie had vooraf durven denken dat we na ronde zes alledrie op minstens 50% zouden staan in een tornooi waar de mediaan op 1926 ELO ligt?

 

 

Hierbij het slot van mijn partij; wit vindt zijn koningsstelling voldoende veilig, en wil de mijne een beetje uittesten...

download PGN Quinten Ramacker, 1926 - Luc Pattyn, 1712 (05-mrt-2014) 0-1


 

En er werd weer gescoord! (S4½ L4 T3½)

 

OK, hier zijn we met het verslag (via iPad en dus korter, er zijn een beetje technische storingen blijkbaar).

Seb had rap gedaan, gewonnen natuurlijk. Hij had alle tijd om de zalen af te schuimen, want Thomas was vrij lang bezig met zijn Poolse, die nogal aggressief uit de hoek kwam en hem uiteindelijk geen kans liet. Van hun beider partijen kan ik inhoudelijk weinig vertellen, mijn eigen bord had me hard nodig.

Zelf heb ik weer een erg lange partij neergezet; over mijn tegenstander had ik bijna niets gevonden, behalve dat hij weinig speelde, slechts een zeldzame keer verloor, en meer won dan gelijkspeelde. Een taaie dus; meteen een aangepaste strategie bedacht, in de opening direct afwijken, de dames doen ruilen, en mijn paardjes zo actief mogelijk opgesteld. En veel dilemmas aangeboden, en trilemmas en quadrilemmas, zodat hij in al zijn degelijkheid al snel in tijd achterkwam. Er werd wat geruild, ik had snel dubbelpionnen op b en g, maar ook half-open lijnen op a en h, was nog niet gerokeerd, er was dus heel veel mogelijk. Het evolueerde naar een eindspel TP5-TL6, waarin ik meende op remise te mogen hopen. Mijn voorstel werd verworpen. Maar we naderden de 40ste zet, ik had nog tijd, zwart niet, hij verblunderde in één zet twee pionnen en nu was het P5-L4, waarbij ik nog steeds twee dubbelpionnen en geen randpionnen had. Zwart stelde nu zelf remise voor, en ik weigerde, ik had de indruk dat ik geen grote risico's nam door verder te spelen. Ik won nog een pion (nu P4-L2), met op beide vleugels twee tegen een pion, en alle op lichte velden, ongenaakbaar voor de donkere loper. Ik zag de winstweg nog niet, en liet mijn paard het ganse bord afgrazen, en toen viel de zwarte vlag. Ik had nog twee minuten!

 

toegevoegd: De technische problemen zijn voorbij.

 

Bij het begin van het eindspel (na 33. ... Ld8-f6):

Diagram 1

 

En hier viel de zwarte vlag:

Diagram 2

 

Niet te vergeten: onze dank aan de talrijke supporters; zo was de eerste dag Valery Maes hier (scouting voor een ander tornooi?), en vandaag een delegatie uit Deurne met o.a. Robert Schuermans en Peter Beeckmans.

Twee uit drie vandaag, zoveel had ik niet verwacht. Wat gaat R8 ons brengen? Oh, de paringen zijn er al, we krijgen samen zo'n 6500 ELOtjes tegen, eindelijk een beetje een uitdaging omg. En ditmaal krijg ik het andere extreem: van mijn Roemeense tegenstandster zitten ruim 200 partijen in de "Big Database"; dat wordt nachtwerk...

 

(bijna) gedaan [ S4½ T4½ L4 ]

 

CLG2014_R8_Seb.jpg
 Straffe Seb tegen 2300+ Een complementaire dag was wat ik verwachtte, en dat is het ook geworden. Thomas won, met twee lopers tegen een toren voorsprong; hij had wel effe hachelijk gestaan, maar overleefde de crisis en won dus. Morgen speelt hij voor een vette prijs!

Seb en ik hebben allebei moedig gestreden maar zijn bezweken onder te hoge druk. Misschien dat ik later mijn partij wel eens publiceer; momenteel is het voor mij over en uit, moe maar tevreden keer ik huiswaarts.

Hopelijk schrijft Seb morgen nog een stukje met de laatste nieuwtjes.

 

De laatste dag

 

Vandaag werd er om 10u gespeeld en dat heeft me geen deugd gedaan. De nacht ervoor slecht geslapen en de partij was al na een goed uur voorbij. Ach, het was toch tegen een 2100+ waar ik misschien één elo puntje tegen heb verloren. Thomas echter, hield zoals altijd lang stand - eveneens tegen een 2100+ - dacht even voor te staan, maar belandde in een eindspel waarbij zijn tegenstander 3 pionnen voorstond. Het belangrijkste was dat hij als eerste eindigde in zijn ratingcategorie van 1500-1600 en met 60 euro en een grote beker terug naar huis mocht.

Om met een partij af te sluiten, hier is de mijne van ronde 8. Wit mist een enorme kans op zet 24, die ik had gezien, maar blijkbaar als ongevaarlijk beschouwde (+10?). Later stond ik dan weer 3 punten voor. Vandaag kwam ik te weten dat Francois Godard een IM-norm behaalde op dit tornooi. Toch wel een gemiste kans, vind ik dan...

download PGN Francois Godard, 2359 - Sebastiaan Simons, 1685 (07-mrt-2014) 1-0


 

Nabeschouwing

 

Dit was voor elk van ons een eerste deelname aan het tornooi van Cappelle-la-Grande, en het was een fijne ervaring. De organisatie liep vlot, en het was aangenaam spelen. Een volgende deelname wordt zeker overwogen.

Intussen zijn de partijresultaten ook opgenomen in onze website, en daaruit blijkt niet alleen dat we alledrie goed gescoord hebben maar ook flink wat ELOtjes verdiend hebben (Belgische en FIDE).

Proficiat aan mijn clubmaten, die allebei prima presteerden. En hopelijk krijgen we nog een foto van een bekertorsende prijzenpakker.

Tot volgende keer misschien? Dat is dan 28 februari 2015, wat wel NA onze krokusvakantie valt. Het tornooi van Cappelle-la-Grande valt altijd in de tweede week van de "wintervakantie"; de Franse vakantieperiodes kan u hier vinden, Cappelle-la-Grande valt net zoals Lille in zone B. En hier vindt u de Belgische krokusvakanties; er blijkt geen overeenkomst te zijn in de eerstvolgende drie jaren...

toegevoegd: De officiële website van Cappelle-la-Grande lijkt verdwenen, maar ik had tijdig de einduitslag gekopieerd, en die is nu beschikbaar binnen onze site, namelijk hier.

 

De beker en zijn gelukkige winnaar

 

ThomasBekerCappelle.jpg
 Thomas wint!

 

Een welgemeende proficiat...

 

aan onze 3 musketiers. Jullie moeten zelf maar uitmaken wie Athos, Porthos en Aramis juist is.

Hoe dan ook een prachtresultaat van alle 3 en leuk om te zien dat onze jeugdige en minder jeugdige spelers stevige vooruitgang boeken!

Keep up the good work!

 

Proficiat aan de drie Brasschaatse deelnemers

 

Ik heb met plezier jullie activiteiten gevolgd op de website. Zo'n tornooi meespelen heeft wel iets. Moet het volgend jaar misschien ook overwegen. Proficiat voor de behaalde resultaten en bijhorende elo'tjes.

 

alsof we er allemaal bijwaren

 

Het Brasschaatse schaakfront lag de voorbije week duidelijk ergens anders maar dankzij de prachtige verslagen van onze vertegenwoordigers konden we ze op de voet volgen en meeleven.

Hartelijke dank voor de deling en proficiat met de toch wel extreme prestaties in een sterk veld !

 

 


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Software van deze pagina laatst bijgewerkt op 03-Apr-2017

Copyright © 2014, Luc Pattyn