Artikel

Dit is een nieuwsbericht; het verschijnt enkel op de home page.

 

 

Capablanca en de onbekende

 

capablanca1.jpg
 José Raúl Capablanca Capablanca was waarschijnlijk één van de grootste genieën in de geschiedenis van het schaken. Zijn speelstijl en manier van leven was erg inspirerend, tot op de dag van vandaag. Tevens stond hij bekend om de vele verhalen uit zijn memoires. Hier is er eentje.

Op een zomerse dag zat de jonge Capablanca onder de schaduw van een grote eik. Hij analyseerde enkele partijen voor zijn opkomende match tegen Corzo, in Cuba, wanneer er plots een onbekende figuur tevoorschijn kwam, vragend wat hij aan het doen was. Verrast, antwoordde hij dat hij enkele schaakpartijen aan het analyseren was. De man bleek erg intelligent en geraakte geïnteresseerd in het spel. Hij vroeg aan Capablanca om het hem aan te leren. Daarop legde de Cubaan alle regels uit eindigend met: "wanneer een pion de achtste rij bereikt, mag je het promoveren tot een stuk naar keuze."

 

Het duurde niet lang voordat een partij volgde. Het was heftig, tot de volgende positie werd bereikt:

 

Diagram 1

 

Capablanca als wit, speelde Kc2, dreigend met een onvermijdelijke mat door Bd4. José Raúl was al aan het genieten van zijn overwinning, toen de onbekende onverschrokken h1=Koning! speelde.

Diagram 2

 

De Grote Capa schrok zich een hoedje en zei: "Nee, dat mag niet." "Maar je zei dat ik eender welk stuk mocht promoveren!" Capablanca had zijn fout doorzien en had geen andere keuze dan door te spelen met de regel. Hij dacht na en wist dat Bd4 nu niet alleen mat zou opleveren voor de zwarte koning op a1, maar tevens pat was voor de andere. Het zou remise worden.

Dus leverde hij een bovenmenselijke inspanning, dacht lang na en vond deze zet: 2. a8 = zwarteKoning!

Diagram 3

 

Deze keer schrok de onbekende zich een hoedje, maar de regels waren duidelijk ("... promoveren tot een stuk naar keuze...") Hij moest Capablanca's zet dulden en speelde de enige zet ... Kb8, waarop wit h7 speelde. Opnieuw had zwart maar één zet: ...Ka8. Dan speelde Capablanca, met een glans in zijn ogen, de meesterzet: h8=Q#

Diagram 4

 

Alle zwarte koningen staan mat!

 

Vet!

 

Se non è vero, è ben trovato

 

haha

 

hahahahahahaha!!!

 

 


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Software van deze pagina laatst bijgewerkt op 03-Apr-2017

Copyright © 2014, Luc Pattyn