Artikel

Dit is een nieuwsbericht; het verschijnt enkel op de home page.

 

 

San Sebastian Open

 

Zoals Luc al had aangekondigd, maak ik van de paasvakantie gebruik om een tornooi mee te pikken. Hieronder volgt het verslag!

 

Ronde 1: Vladimir Prosviriakov, 2282

0 punten

Het eerste hoofdstuk van een boek dat ik als voorbereiding had meegenomen ging over pawn levers. Ironisch genoeg koste me dit het punt tegen de heer Prosviriakov. Geen schande natuurlijk. De dag erna, echter, ging het mis.

 

Ronde 2: Maria Oliveira, 1489

0 punten

Goed slapen is waarschijnlijk de belangrijkste externe factor op een tornooi en in het algemeen. Het is misschien zwak om een excuus in te zetten voor een verloren partij, maar dan is dat maar zo. 7 uur slaap is gewoon niet genoeg voor mij - minstens 8 à 9 uur - en daarom ben ik ook serieus aan het overwegen om geen partijen meer te spelen in de ochtend. Daarnaast gaat alle eer naar het Portugese meisje die over me zat, die me koelbloedig afmaakte.

 

Ronde 3: Ignacio Carballar, 0

1 punt

Eindelijk, het eerste punt! Na het pijnlijke verlies deze ochtend, haaste ik me snel terug naar het hotel om een paar uurtjes slaap in te halen en dat deed me deugd. Nooit echt in de problemen gekomen tegen een tegenstander die tot het bittere einde speelde.

 

Ronde 4: Xabi Heliot, 0

2 punten

Een Amerikaan (in feite een Rus die heel lang geleden in Amerika vertoefde), een Portugese, een Spanjaard en een Fransman. Als ik nu nog de Griekse schone mag treffen in één van de volgende rondes, heb ik alle nationaliteiten gehad, denk ik. Vandaag was een enorm leuke en tactische partij. Ook al had mijn tegenstander geen rating, toch was ik op mijn hoede. Dat ben ik altijd, maar de jonge Fransman had in de eerste ronde een 1850 verslagen en dat zegt toch iets. De partij staat hieronder. 2 op 4, maar tevreden ben ik nog niet echt.

download PGN Sebastiaan Simons, 1749 - Xabi Heliot, 0 (14-apr-2014) 1-0


 

toegevoegd 17-APR

 

Ronde 5: Fernandez Zubitur, 1980

2 punten

Tegen de Spanjaard ging het gelijk op, al werd ik in de verdediging gedwongen. Mijn witveldige loper had ook moeite om zich te ontwikkelen, een probleem dat ik wel vaker heb. Na 27...Dc5?? volgt de logische zet 28.Txd8 en blunder ik mijn loper. Nog eventjes verder gespeeld, maar de positie was uitzichtloos.

 

download PGN Fernandez Zubitur, 1980 - Sebastiaan Simons, 1749 (15-apr-2014) 1-0


 

 

Ronde 6: Johnny Sadusea, 2089

2.5 punten

De snotterende Venezolaan kwam bijna te laat, maar na 20 minuten kwam hij toch opdagen. Gelukkig maar, want het werd een interessante partij. 2.5/6 en morgen opnieuw tegen een 2000+. Laat die partijen maar komen.

download PGN Sebastiaan Simons, 1749 - Johnny Sadusea, 2089 (16-apr-2014) ½-½


 

 

Ronde 7: Coyo Viarte Prieto, 2020

2.5 punten

Teleurstelling alom. Mijn tegenstander, toch een 2000+, wist schijnbaar niet veel van Caro-Kann theorie. Na 23 zetten heb ik met zwart - bijna - volledige controle over het bord en mijn tegenstander heeft nog amper 10 minuten op de klok. Enkel de a-lijn was voor hem. Toen sloeg het noodlot toe met een getimede d6, waardoor zijn twee paarden door het centrum kunnen breken. Mijn grootste fout: niet gerokeerd. Pijnlijk!

 

Ronde 8: Jose Vaquero Viente, 1420

3.5 punten

De laatste partij van het tornooi voor mij; morgen keer ik huiswaarts. Het werd meteen ook de kortste. Na een dik halfuur had ik zijn dame met een aangevallen stuk gepind en was de partij al zo goed als binnen. Na nog enkele zetten gaf hij op.

 

Prima

 

Twee uit vier is normaal, Seb. De eerste rondes doet de Zwitserse jojo gewoon zijn werk; het is vooral in de laatste drie rondes dat ge uzelf moet bewijzen.

Uw partij van R4 vind ik knap; erg actief gespeeld, met een dameoffer, het ontruimen van de onderste rij, enz. Ik zou 16. ... Td8 wel enkele vraagtekens geven, maar uw afstraffing was uitstekend.

Doe zo voort!

 

Hoi Seb

 

Ge neemt blijkbaar enkele van mijn gewoontes over: 's morgens overwegen een bye te nemen, laatste ronde niet meespelen, heb ik allemaal in Cappelle voorgedaan, maar dat was niet als voorbeeld bedoeld he.

Uw partij van R6 ziet er erg boeiend uit; ik had ze nog niet in detail bestudeerd, maar op de clubavond vertelde Toon mij dat u blijkbaar iets ontgaan was; hij heeft gelijk, ik laat het hem uit de doeken doen, maar kan u al melden dat ge er niet goed gaat van zijn. Die Johnny heeft waarschijnlijk zijn pokerface goed geoefend, misschien was ik er na uren zwoegen ook ingelopen, ik weet het niet.

Groet, bedankt voor uw verslag inclusief enkele toffe partijen, en tot volgende clubavond!

 

?

 

Nu ben ik benieuwd, morgen eens naar kijken. De analyse die hier staat, waren mijn gedachten tijdens de partij. Ik wil ze liefst eerst zelf grondig analyseren om ze daarna door de computer te jagen. En de laatste partij had ik nog graag gespeeld, maar mn vliegtuig vertrekt over een paar uurtjes. Tot vrijdag!

 

Gemiste kans

 

Je had je motto "nooit remise aannemen" nog wat dogmatischer moeten volgen. In de slotstelling sta je gewoon gewonnen!

 

download PGN Sebastiaan Simons - Johnny Sadusea (16-apr-2014)


 

Dit soort stelling staat in alle eindspelboeken bekend als de Lucena-stelling.

 

?

 

Ik was zelfs nog aan het denken om de lucena positie te gebruiken, maar op de één of andere manier miste ik g6. Misschien te veel respect gehad, te veel tijdsdruk (3minuten), ik weet het niet... Ik zag enkel Rxf7 Kxg5

 

Mooie prestatie!

 

Je maakt fouten om te groeien, al zou je natuurlijk wel willen groeien zonder fouten te maken.

 

 


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Software van deze pagina laatst bijgewerkt op 03-Apr-2017

Copyright © 2014, Luc Pattyn