Artikel

Dit is een nieuwsbericht; het verschijnt enkel op de home page.

 

 

Het mooie einde van een zeer mooi toernooi

 

De laatste twee ronde wou ik liefst een mooi einde geven . Tegen de redelijk jonge Japanse Tang Tang ( 2023 ) en volgens een paar spelers veel meer waard , zou dit zeker niet van zelf gaan . Toch verbaasde hij mij door op de vierde zet f5 te spelen in een semi Slavische opening ( 1. d4 d5 2. c4 e6 3. pf3 c6 4. pc3 f5?? ) . Ik dacht bij het begin dat dit een grapje was ? Voor de zekerheid ging ik het achteraf na bij een paar spelers en ook bij fritz , maar conclusie bleef het zelfde , f5 is gewoon een slechte zet ! Maar goed , dat gaf geen garantie op een overwinning . De partij zelf begon redelijk rustig waarin ik mijn stukken mooi kon ontwikkelen met het doel e5 onder controle te krijgen en dus ook zijn e pion zwak tot onbruikbaar te maken . Dit ging ook verbazend gemakkelijk zodat ik mij begon af te vragen ; speel ik gewoon goed of speelt hij gewoon slecht ? Echter ik had half gelijk over dit punt . Mijn stelling had er zeer rooskleurig uit gezien als ik met de dame naar de damevleugel was gegaan en niet naar de andere wat ik ook deed . Dit was echter een vergissing . Zijn stukken geraken gemobiliseerd en ik zie het gevaar te laat komen . Ik ga koppig door op de koningsvleugel , wat uiteindelijk mijn ondergang wordt . Mijn hele centrum van drie pionnen word aan ondersteboven gespeeld door die ene fatale vergissing , spijtig !! . In het eindspel probeerde ik nog wat en won 1 pion terug maar het kwaad was al lang geschiet . Dan maar op de laatste speeldag wachten om met een goed gevoel terug huiswaarts te keren . Ik moest daarin opnieuw tegen een Duitse tegenstander (1848) . Het werd weer een pirc waarin ik al wat succes mee heb gehad dit toernooi , dus dat zat al goed . Mijn tegenstander verbruikten veel tijd in de opening en begon te dreigen op de koningsvleugel met paard en dame in de hoofd rol . Als hij daar f4 had gespeeld en dus had doorgezet , was de partij hoogstwaarschijnlijk interessanter geworden . Maar uit schrik voor mijn oprukkende a en b pion besluit hij zijn stukken terug te trekken . Veel over de partij valt er daarna niet meer te zeggen . Alle pionnen worden dichtgeschoven en na 25 zetten wordt de remise getekend . Eindstand voor mij is dus 4/9 , een meer dan geslaagd toernooi dus . Opvallend detail is wel dat ik alles heb verloren met wit en nooit heb verloren met zwart . Volgende vrijdag ben ik er weer , aarzel dus niet om naar details te vragen , tot vrijdag !

 

?

 

Mooi gepresteerd Julian, met een tpr van 1730 zit je ruim boven je huidige rating ;) Misschien eens een partij invoegen? Wel spijtig van die Jap, die had je toch in de tang moeten nemen. Ik hoop ook op een verslagje van het mitran kamp.

 

f5 werkelijk zo slecht?

 

Hoi Julian,

Na het lezen van je bericht kan ik het niet laten even een reactie te geven. Ik denk namelijk dat de zet f5 helemaal niet slecht is, maar juist een slimme manier is om de stonewall opstelling te spelen. Ik weet niet in hoeverre je bekend bent met deze opening, maar dit is in mijn ogen respectabele opening veel gespeeld en ontwikkeld door niemand minder dan Botwinnik!!

Normaliter komt deze opening op het bord na 1.d4 f5 etc.

Juist door deze zetvolgorde te kiezen vermijdt je tegenstander alle scherpe theorie die je moet kennen na 1. d4 f5.

 

 


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Software van deze pagina laatst bijgewerkt op 03-Apr-2017

Copyright © 2014, Luc Pattyn