Artikel

Dit is een nieuwsbericht; het verschijnt enkel op de home page.

 

 

NIC 2016-2017 R9: resultaten en verslagen

 

Interclub R912345678BYEBedenkelijk.

Mag ik alle ploegkapiteins uitnodigen hier een verslag van hun ontmoeting te posten?

 

Jeugdploeg VS Lokeren

 

brasschaat4

Vandaag speelden we onze laatste thuisronde . Vandaag speelden we met 3 jeugdspelers en 1 jeugdige speler . We hebben Chris uitgeleend aan de 2 de ploeg.

Als eerste was Michiel klaar met zijn partij. Zijn tegenstander week op zet 13 af van de theorie en de stelling werd iets comfortabeler voor Michiel. Dan ging tegenstander nog een stuk offeren maar dat kwam niet goed en Michiel kon al vlug van de zon gaan genieten in zijn tuin. 1-0

Als tweede won Constantijn zijn partij . In het begin kwam hij comfortabel te staan , daarna kreeg hij een aanval voor 1 pion te verwerken . Maar gelukkig was de aanval niet sterk genoeg en ging de tegenstander ook nog eens blunderen . 2-0 .

Onze jeugdige speler op bord 1 Guy Baete heeft met veel brio de eer van het eerste bord verdedigd maar met een desastreuze opening , achter komen in een stuk ontwikkeling kreeg tegenstander meer voordeel die Guy niet meer kon ombuigen en hij gaat al strijdende onder 2-1. Maar toch bedankt Guy dat u vandaag onze jeugdploeg wou komen versterken. Volgende ronde veel succes !

Mijn partij eindigt bijna gelijktijdig met Guy. Na de 2 winst partijen van Michiel en Constantijn keek ik eens op het eerste bord en toen wist ik met een remise is de jeugdploeg gewonnen. Daar dat ik mooi uit de opening kom met een partij die dan gelijk opgaat en in het middenspel stel ik remise voor dat door de tegenstander geweigerd wordt. Dan belanden we in een dameseindspel die nog altijd op remise stelling staat . Kiest dan de tegenstander eieren voor zijn geld of heeft hij naar mijn mooie oogjes gekeken wie zal het zeggen? Maar het feit is wel dat tegenstander berust in remise en ik de winst voor de ploeg binnenhaal . 2.5/1.5 is dan een feit.

We moeten nog 2 ronden spelen op verplaatsing. Maar de motivatie om die ook te winnen is groot ! Mag ik Dave alvast bedanken in het vertrouwen dat hij stelde in de jeugdploeg. Dank u Dave voor al die mooie partijen die we mochten spelen dit seizoen!

 

Close, but no cigar (yet)

 

Brasschaat2 Gretig, wie weet zelfs geïnspireerd door het prachtige middagzonnetje, begonnen we vandaag sterk aan een duel waarin we hoopten een bonus op te bouwen voor de eindsprint richting het behoud.

Vooral op borden 4,5 en 6 ging het hard: Melvin greep zijn tegenstander bij de keel, derokeerde hem en won overtuigend in een tactisch middenspel. Hans won een pion en hield een solide stelling over waarin de dames al geruild waren. Christiaan wist zelfs 2 pionnen buit te maken in een middenspel met ongelijke lopers.

Angelique hield het scherp en verzaakte aan de rokade om een pion te veroveren. Ikzelf had deze keer geen problemen met de Colle-opening van mijn tegenstander, terwijl Anthony het lastig kreeg tegen de ervaren en steeds gevaarlijke Serge Vanderwaeren.

Met een pion minder was het echter Anthony die het creatiefst voor de dag kwam: eerst miste hij nog een kans om de dame het vuur aan de schenen te leggen, maar nadat zijn paard via a5 op a1 (!) belandde, lokte hij de zwarte gemalin alsnog in een hinderlaag. Serge Vanderwaeren kreeg er wel T, L en 2 pionnen voor, maar stond toch wat minder in een interessant eindspel. Na een eerste weigering stelde hij zelf remise voor, wat Anthony (in tijdnood) aanvaardde. Een weldoordachte beslissing, want op dat moment zag het er nog erg goed uit voor ons team.

Helaas gebeurden er vanaf dan meerdere halve en hele ongelukken. Hans blunderde een paard en de partij, terwijl Christiaan de zware stukken ruilde en vermoedelijk het remisepotentieel van het eindspel met ongelijke lopers onderschatte. Op elk van beide vleugels werd zijn pluspion geblokkeerd. Intussen werd Angelique in het defensief gedrongen, maar zij bleef goede zetten vinden en vermits ik steeds duidelijker in het voordeel kwam, konden we blijven hopen op een ploegoverwinning.

Het leed was echter nog niet geleden voor Brasschaat: Christiaan forceerde het eindspel en verloor, terwijl ik met 3 minuten op de klok de kans liet voorbijgaan om de kroon op het werk te zetten (D van c5 naar h5 met winst van een 2de pion dankzij de dreiging Pg4, Dh2+ en Dh1#). Daarna was mijn stelling nog steeds minstens gelijk, maar ook verraderlijk met een hoofdrol voor de zware stukken. Vermits Angelique moest vechten voor remise, hield ik de dames op het bord en speelde op winst. 7 zetten verder in tijdnood sloop er opnieuw een fout in mijn spel en zo eindigde deze partij erg triest. Angelique bleef eens te meer knap overeind.

We kunnen niet ontkennen dat het 2-4 verlies hard aankomt. Toch hebben we alle redenen om te geloven in een goede afloop: in vergelijking met de rechtstreekse concurrenten zit er genoeg talent in onze groep en we spelen steeds voor wat we waard zijn. Zonder te forceren zijn we in staat om volgende ronde Soignies te kloppen en ons lot zo in eigen handen te houden.

Last but not least wil ik het bestuur van harte bedanken voor het erg gezellige etentje, dat alsnog een lach toverde op onze gezichten.

 

Brasschaat 6 tenonder tegen sterk CREB3

 

Brasschaat 6 In de negende ronde moesten we het tegen een op papier veel sterker CREB3 opnemen. De gemiddeld 300 elo's per bord meer kwamen dan ook tot uiting in de uitslag: 1-3, waarbij vader en dochter Mitran een groot compliment verdienen wat mij betreft. Ovi was als eerste klaar. Ondanks pogingen van zijn tegenstander (elo 1974, ruim 400 meer dan Ovi) was het snel ontstane toreneindspel niet te winnen, dus een mooie remise om mee te beginnen. Aan bord 2 speelde André een vreemde partij waarin tot zet 23 geen pion of stuk van het bord verdween. Toen dat uiteindelijk wel gebeurde bleek de stelling van de CREB-speler (2010) beter in elkaar te steken en ging André ten onder aan allerlei penningen. Ik speelde zelf aan bord 1 tegen Michel Laurent (elo 2055). Lange tijd was er uitzicht op remise, tot in het eindspel toch een wit pionnetje verloren ging. Mijn tegenstander speelde het ontstane paard-eindspel vervolgens mooi uit, met een achterstand van 2 punten tot gevolg. Tenslotte Marie, die tegen haar op papier sterkere tegenstander (1732) inmiddels een kwaliteit voor gekomen was. De winst was echter moeilijk aantoonbaar en na lange tijd proberen moest ze uiteindelijk berusten in verdienstelijke remise. Helaas een logisch verlies, het zou fijn zijn als we toch nog een paar puntjes uit de resterende 2 wedstrijden kunnen halen.

 

Verzwakt Brasschaat 3 verliest nipt

 

Brasschaat3 Zonder de kanonnen Sten, Kevin en Toon beloofde het een pittige middag te worden tegen KASK 1. Met Dave, Reinout en op de valreep ook nog Henk Jan hadden we prima invallers, maar we waren nu toch enigszins de underdog.

Lendert speelde een nette doorschuif Caro-Kann. Binnen de kortste keren had hij een franse stelling op het bord zonder de daarin karakteristieke slechte loper. Na de ruil van de zwarte dame tegen 2 torens had zwart een ondoordringbare stelling maar ook niet meer dan dat.

Henk Jan had een vlijmscherpe stelling op het bord gekregen met goede aanvalskansen. De tijd begon echter wat te nijpen. In een volstrekt onduidelijke stelling kwamen beiden remise overeen.

Onder het motto “liever geen spel dan tegenspel” kreeg ik een droge stelling in het Grunfeld op het bord. Zo’n stelling die je niet meer kan verliezen. Ik deed nog een kleine poging in die richting, maar toen mijn tegenstander het niet aandurfde een pion mee te grabbelen kwam al snel een compleet remise toreneindspel op het bord.

Het kwam nu op de laatste 3 borden aan. Reinout speelde een degelijke remise. Veel heb ik van deze partij niet meegekregen.

Daarna volgende het dramatische slot van onze match. Marc stond wat onder druk in een complexe Siciliaanse stelling. Dave was bezig zijn tegenstander in een eindspel met zware stukken en veel pionnen op het bord weg te spelen. Op het moment dat Marc de handdoek in de ring moest gooien, bood de tegenstander van Dave remise aan. Beiden hadden niet door wat er op het bord van Marc was gebeurd. Er stond een stelling op het bord waarin wit eeuwig schaak en wellicht zelfs mat dreigde. Daarom nam Dave met zwart het remise voorstel aan. Achteraf (hoe ging dat spreekwoord ook al weer met die koe?), als Dave had geweten hoe de vork in steel zat, had hij nog wel een ultieme poging gewaagd.

In de post mortem van de partij zagen wij ook niet hoe Dave het eeuwig schaak uit de weg kon gaan. Nu, een dag later, met een blazende Stockfish voor mijn neus, blijkt Dave met een nauwkeurige torenzet alle dreigingen te kunnen pareren, waarna de winst voor het oprapen ligt.

 

Enkel beschikbaar voor clubleden

Serieuze opdoffer

 

Dit bericht is niet publiek beschikbaar; enkel clubleden kunnen het zien, na aanmelden.

 

Enkel beschikbaar voor clubleden

Net niet

 

Dit bericht is niet publiek beschikbaar; enkel clubleden kunnen het zien, na aanmelden.

 

 


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Software van deze pagina laatst bijgewerkt op 03-Apr-2017

Copyright © 2014, Luc Pattyn