Artikel

Dit is een nieuwsbericht; het verschijnt enkel op de home page.

 

 

NIC 2017-2018 R6: Resultaten en verslagen

 

Interclub R61234567891011Bedenkelijk.

Na een lange winterstop zijn we er weer aan begonnen. Mag ik alle ploegkapiteins verzoeken hier een verslag van hun ontmoeting te posten?

 

Enkel beschikbaar voor clubleden

Brasschaat 2 vliegt uit de bocht in Halle

 

Dit bericht is niet publiek beschikbaar; enkel clubleden kunnen het zien, na aanmelden.

 

Enkel beschikbaar voor clubleden

Brasschaat 4 verliest wedstrijd in Gent

 

Dit bericht is niet publiek beschikbaar; enkel clubleden kunnen het zien, na aanmelden.

 

Brasschaat 5 trekt stijgende lijn door!

 

Brasschaat 51 - 1,5 - 1,5 - 2 - 2,5 - 3 ... een mysterieuze reeks waar de wiskundigen onder ons direct een logisch verband in zullen proberen te zoeken. In werkelijkheid staat het voor het aantal bordpunten dat Brasschaat 5 in de eerste zes interclubwedstrijden bij elkaar sprokkelde. Na 3 nederlagen zat de ploeg zwaar in degradatiegevaar. Maar intussen is het juiste spoor gevonden en na een gelijkspel en twee overwinningen staat het team nu op een veilige plek in de middenmoot.

De uitwedstrijd tegen Oude God 2 begon voortvarend. Constantijn (4) strafte de wat al te ambitieuze openingsopzet van de tegenstander hardhandig af: pionwinst, pionwinst, stukoffer, damewinst. Na een half uurtje spelen stond er al 0-1 op het scorebord.

Het was lang wachten op het volgende resultaat. Dat werd Michiel (3) die niet goed uit de opening kwam, maar veerkracht toonde en zich weer knap in de partij vocht. In het middenspel leek er een soort van dynamisch evenwicht. De tegenstander had het loperpaar en een iets veiligere koningsstelling, maar Michiel beschikte over twee verbonden vrijpionnen. Na een fout bleek de kwetsbaarheid van de stelling van Michiel en ging hij alsnog ten onder: 1-1.

Bij Henk Jan (1) stond de boel al snel op scherp na een schijn-stukoffer op de zesde zet. Het werd wijselijk niet aangenomen door de tegenstander. In plaats daarvan probeerde wit de schade te beperken door wat stukken te ruilen. Dat gaf Henk Jan al op zet acht de kans om een riskante winnende voortzetting te kiezen. Maar dan moest zijn koning zich wel kwetsbaar opstellen in het centrum. Daarom werd deze optie door hem verworpen. Nu vervlakte de stelling en stond het ongeveer gelijk. Even later greep zwart opnieuw het initiatief door verrassend voor een lange rokade te kiezen. Wit had het naderende gevaar te laat in de gaten. Henk Jan kon het afmaken met een fraaie mataanval: 1-2.

Christiaan (2) beschikte de hele partij over een klein duurzaam voordeeltje. Dat kon hij ombuigen in een D+T eindspel met een pluspion. Dat werd langzaam maar zeker naar de winst geschoven. Daarmee werd een belangrijke 1-3 zege veiliggesteld!

 

Enkel beschikbaar voor clubleden

Team 3 red het net niet tegen Oude God 1

 

Dit bericht is niet publiek beschikbaar; enkel clubleden kunnen het zien, na aanmelden.

 

Toch een ietwat wrange nasmaak ...

 

Brasschaat 1

... waar de ploegkapitein mee aan bijdroeg, tot spijt van mijn toekijkende ploeggenoten. De match begon nochtans niet slecht: onze tegenstander kwam met een verrassende ploegopstelling. De verwachte sterke ploeg was er niet (zoals in ronde 5), wat betekende dat er zeker mogelijkheden waren.

De match zelf begon vrij rustig. Het eerste uur gebeurde er niet heel veel speciaals. Net op dat moment ging ik kijken naar de stelling van Kevin L en dat zag er niet slecht uit. Hij stond op het punt een pion te winnen. De tegenstander besloot niet te willen afzien en blunderde dan maar een volledige toren (!), speelde dan toch nog wat zetten om toch nog de handdoek te gooien met nog steeds een volledige toren in de minus. Een aangename start voor de ploeg en een leuke invalbeurt voor Kevin, die wel nog ongeveer 5 uur moest lijdzaam toekijken. De stand werd helaas rechtgetrokken door Kevin N, die in een mindere maar misschien wel te houden stelling door de vlag ging op zet 39. 1-1 en opnieuw beginnen dus.

Dan volgden 3 remises. Joris en zijn tegenstander gingen over tot zetherhaling in het middenspel, alhoewel ik de indruk had dat vooral misschien de tegenstander op een bepaald moment ietwat had kunnen aandringen. Zelfde verhaal bij Peter. Hij verkrijgt het loperpaar in een vrij open stelling, verliest een pion en ook zijn loperpaar maar haalt remise...door zetherhaling. Eerlijk toegegeven, mooi gezien van Peter aangezien de stellingen zeker 10 tot 15 zetten uit elkaar lagen en het dus niet evident was de zetherhaling te spotten. Ook Jasper bereikte remise, na een mooie positie te hebben verkregen via een offer. Hij verkreeg toren en een aantal pionnen voor twee stukken en kon wel drukken, maar verkreeg nooit een ideale stelling.

Robin begon goed aan zijn partij. Hij verkreeg een aangename stelling en de tegenstander gebruikte veel tijd voor het oplossen van de problemen. Helaas kwam Robin daarna in de problemen door een verkeerd ingeschatte voortzetting. De tegenstander kwam sterk opzetten en won uiteindelijk drie stukken voor een toren, waarna Robin niets anders kon dan de handdoek in de ring gooien. De stand werd weer rechtgetrokken door Stefan, die in een Koningsindisch achtige stelling belandde. Een mooi loperoffer gevolgd door het binnendringen van de stelling en matdreigingen en materiaalwinsten langs alle kanten noopten de tegenstander tot opgave.

De laatste partij was dus de mijne. Ik had een remiseaanbod geweigerd na 18 zetten, en verkreeg een prettige stelling (maar zeker niet gewonnen). Ik won een pion in de tijdnoodfase maar hield een dubbel toreneindspel over. Na lang proberen en het (bijna letterlijk) water persen uit een steen gedurende ongeveer 5u30 kreeg ik één winstkans, die ik uiterst professioneel... de nek omwrong door iets te snel te zijn in tijdnood. Helaas kreeg ik daarna geen kans meer en moest ik dus instemmen met remise.

4-4! Een toch wat gemiste kans, aangezien we zelfs redelijke elo-favoriet waren in deze ontmoeting (zeker op de laatste 4 borden). Momenteel hebben we dus 7MP, waardoor we voorlopig wel veilig staan maar nog niet op de lauweren kunnen rusten mijns inziens. Op naar de volgende rondes, waar we hopelijk de punten krijgen die nu werden vergeten.

 

Brasschaat 9 behoudt kans(je) op promotie

 

Brasschaat 9 De 6de IC ronde bracht Brasschaat 9 naar Oude God. De match begon goed, Jan won in het middenspel een stuk via een penning op de dame. Hij maakte dankbaar gebruik van zijn extra materiaal en zette de witte stukken vast, met een 0-1 voorsprong als gevolg.

Dirk had intussen een pion kunnen winnen, maar Zwart kreeg hiervoor enige compensatie door een paard op d2 te krijgen, gedekt door pion op c3. Wit pareerde geduldig de matdreigingen op zijn langgerokeerde koning en koos het juiste moment om de paarden te ruilen. Zwart was in deze transactie zijn aanval en een tweede pion verloren. Wanneer Wit nog een derde pion won en er enkel dames en pionnen overbleven, gaf zijn tegenstander er de brui aan.

In mijn eigen partij had Wit het initiatief op de koningsvleugel, maar het tegenspel van Zwart werd onderschat. Ik verloor een pion en mijn stukken stonden wat misplaatst. I.p.v. zijn aanval door te zetten speelde Zwart iets te passief, waarna ik enigszins kon consolideren. Mijn tegenstander bood me remise aan wanneer ik dacht een stuk te winnen met een dubbele aanval. In de partij werd het stuk gewonnen, maar de computeranalyse toonde me achteraf nog een variant waarbij het hangende stuk niet geslagen mocht worden.

Met een gelukje kwamen we dus op een 0-3 voorsprong. Op bord 1 kwam Wim na veel gemanoeuvreer in een eindspel met toren en paard tegen toren en loper. Hier kon hij een pion winnen, maar deze bleek onhoudbaar toen er een witte toren op de 7de rij belande. Zowel Wim als zijn tegenstander moesten goed opletten, maar remise was een logisch resultaat. Met deze winst blijft Brasschaat 9 in de buurt van de leiders. Promotie is dus nog mogelijk, al hebben we ons lot al een tijdje niet meer in eigen handen.

 

 


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Software van deze pagina laatst bijgewerkt op 03-Apr-2017

Copyright © 2014, Luc Pattyn