Artikel

Dit is een nieuwsbericht; het verschijnt enkel op de home page.

 

 

lichtreclame voor het wekelijks rapidtornooi

 

Vorige week postte ik daar ietwat verloren een schaakboks ode in de chatbox:

Voor Alexander (alias Sasha) Grischuk , hij is een sublieme schaakanalist en commentator van het gesublimeerde schaakgeweld deze schaakaffiche in haiku vorm:

De match van de eeuw, King Kon Go meets King Shasa, Ze zijn elkaar waard

Of een poëtische ontmoeting van stroom en stad, vermomd als schaaktitanen. En zie ik daar geen lichtjes aan de Schelde met daartussen mogelijk ook Sasha's lamp; ja als die straks brandt dan is virtueel vuurwerk verzekerd. Joepie, joepie het is feest. The rumble in the jungle of Mohammad Ali versus Foreman in Kinshasa 1974 in een schaakversie dan, mag beginnen. Go Sasha go.

Deze week een ode voor Mohammad Ali die op 11 december 39 jaar geleden zijn professionele boks loopbaan stopzette. Ali diens wonderlamp toverde zelfs quotes in haiku vorm:

I am the greatest, float like a butterfly, sting like a bee

Wat een lef , wat een stijl, wat een naturel, hij was dan ook de allergrootste en is door BBC terecht uitgeroepen tot de sportpersoonlijkheid van de 20e eeuw.

Mocht u twijfelen, lichess schaak en de bijhorende chatbox zijn veilig; met al die aliassen weet je nooit, maar wees gerust de niet door Willem gecontroleerde deelnemers met aliassen zoals its_me_in_the_corner, the_bitch_is_back en eveline_bokst_in_de_lichtgewichtklasse krijgen van lichess een rood knipperlichtje.

 

Komt er ook een blitz toernooi?

 

Voor een blitz toernooi willen wij wel meedoen, maar rapid duurt ons wat te lang achter de computer.

 

Blitz op vrijdag 18 december

 

Yes, komende vrijdag om 20u gaan we blitzen op Lichess. Hopelijk tot dan!

 

?

 

Vrijdag zijn we helaas verhinderd (mits de maatregelen niet veranderen morgen). Volgende keer met blitz zijn we er zeker bij!

 

Tot gauw

 

Hou jullie haaks en tot volgende keer dan!

 

De lamp van Sasja Grischuk

 

Beste Wim,

Wat een geïnspireerde ode aan Mohammed Ali heb je daar neergepend!

Persoonlijk ben ik geen boksfan en ook al weet ik dat sommigen (vecht)parallellen trekken tussen boksen en schaken, mij trekken juist andere en vaak tegengestelde aspecten van het schaken aan, zoals de unieke traditie om na de partij met je tegenstander samen te werken in de analyse, het ritueel van de handdruk zowel voor als na de partij, de mogelijkheid dat partijen op remise kunnen eindigen, de harmonie tussen de stukken elk met hun eigenheid, de abstracte schoonheid van eindspelstudies enz.

Sasja's lamp heb ik samen met vele internetkijkers ontdekt tijdens het geweldige live commentaar van o.a. Peter Svidler op topevenementen zoals het recente kandidatentornooi. Het hoogtepunt van zo'n uitzending was vaak het ogenblik waarop Alexander (= Sasja) Grischuk inbelde vanuit zijn appartement in Moskou. Behalve de hoogstaande analyses en fijne zelfspot van de vrienden Sasja en Peter was er ergens in een hoek van Sasja's beeld telkens een opvallende, mooie staande lamp te bewonderen. Op een dag kon co-commentator Jan Gustafsson zijn nieuwsgierigheid niet langer bedwingen en vroeg hij Sasja iets te vertellen over die prachtige, wellicht antieke lamp die reeds dagenlang in beeld kwam. Naar goede gewoonte sloeg Sasja iedereen dadelijk met verstomming door vrolijk op te merken dat die lamp daar inderdaad al lang in een hoek van de kamer stond en dat ze eigenlijk defect was!

Toen door de Covid-pandemie uiteindelijk ook het kandidatentornooi halfweg werd onderbroken en ik zoals vele schakers na lang aarzelen besloot een Lichess-profiel te creëren, was de keuze voor een nickname gauw gemaakt. Ik zou niet vlug mijn profiel verbinden aan de naam van een schaaklegende, maar onder deze vorm zou zelfs Sasja himself het wellicht niet erg vinden, en al mijn slechte zetten zijn uiteraard volledig te wijten aan die defecte lamp!

Komende vrijdag (18.12) zal je Sasja's lamp alvast kunnen testen in het eerste online blitztornooi van Brasschaak op Lichess. Hopelijk brandt ze bij die gelegenheid af en toe...

 

halo_geen_lamp

 

beste Mark, leuk verhaal van die lamp, prima alias , ik vrees dat ik voortgaand op die lampwerkings logica en mijn blitzcapaciteiten na de blitz mijn alias moet aanpassen, vorige week was er tijdens de rapid een bezoeker met alias anonymius ofzo en dat nogwel zonder het door mij verwachte lichess rode knipperlicht, dus we moeten waakzaam blijven

 

 


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Software van deze pagina laatst bijgewerkt op 03-Apr-2017

Copyright © 2014, Luc Pattyn