Artikel

Dit is een nieuwsbericht; het verschijnt enkel op de home page.

 

 

NIC 2022-2023 R3:Resultaten en verslagen

 

Interclub R3123456

Derde ronde alweer van de interclubcompetitie. 2 verre verplaatsingen voor BRA 1 en BRA 3. En helaas niet alle borden bemand gekregen. Toch hebben we onze huid duur verkocht. Verder een welgekome oveerwinning voor BRA 2. Onze teams in 5de haalden allebei de voorhamer boven: 2x 4-0.

Mag ik de ploegkapiteins verzoeken hier een verslag vna hun ontmoeting te posten?

 

Missie geslaagd

 

Brasschaat 2 Op papier was er geen favoriet in ons duel tegen de tweede ploeg van CREB, die in Brussel speelt. Jan kon vanuit een niet zo comfortabele Spaanse stelling met zwart tegenspel creëren op de open e-lijn en liet het eerste halve punt optekenen. Marjolein speelde de opening uitstekend en hield ook in het middenspel nog overwicht, maar het was niet zo gemakkelijk om te zetten in iets tastbaars. Toen onze middelste borden het tij al aan het keren waren, ging zij voor remise.

Dana speelde bij haar debuut een scherpe partij met wederzijdse aanval. Het was haar tegenstander die de vijandelijkheden opende, maar op de andere vleugel kon zij op haar beurt voldoende dreigen om het evenwicht te herstellen. Dat waren al drie remises. Gert werd met wit eerst wat in de verdediging gedrongen, maar hij keepte voortreffelijk en bouwde intussen aan een krachtig initiatief op de damevleugel. Hij haalde als eerste de volle buit binnen!

Niet veel later volgde Bas. Hij had na de opening een gevaarlijk stukoffer over zich heen gekregen, maar op het goede moment gaf hij een kwaliteit terug en daar wist zijn tegenstander blijkbaar geen raad mee, want de volgende keer toen ik kwam kijken, stond Bas een vol paard voor. Met zijn zege stelde hij 2 nieuwe matchpunten voor de ploeg veilig.

Mijn partij eindigde ongeveer op hetzelfde ogenblik nog in remise. Ik besloot voor het eerst een mainstream opening te spelen tegen 1.d4, was na 4 zetten uit boek en na 25 zetten in tijdnood, maar het experiment was wel geslaagd. In het middenspel kreeg ik een tijdlang overwicht, in het eindspel moest ik even alle zeilen bijzetten, tot er na 40 zetten toch een gunstig pionneneindspel ontstond. Met elk 2 randpionnen en verder enkel een e-pion tegen een c-pion zat er echter te weinig leven in.

Het bijzondere aan spelen in hartje Brussel is dat je altijd kan worden verrast door een betoging. Vlak nadat de partijen geëindigd waren, trokken duizenden Iraniërs en hun medestanders door de straat om vrijheid te eisen in dat land. Zij scandeerden o.a. de intussen gekende slogan "Vrouw, leven, vrijheid". Waren we al stil, hier werden we nog stiller van...

 

Enkel beschikbaar voor clubleden

De volle buit

 

Dit bericht is niet publiek beschikbaar; enkel clubleden kunnen het zien, na aanmelden.

 

Eervolle nederlaag in het verre Eupen

 

Brasschaat 3

Brasschaat 3 kwam enigszins gehavend aan de start voor de wedstrijd tegen Rochade 2 in Eupen. Bord twee moesten we helaas leeg laten en op de andere borden waren veel invallers ingezet. Onze drie laatste borden keken tegen een rating achterstand van maar liefst 500 punten aan. Toch heeft het team zich nog heel verdienstelijk verweerd.

Hugo Boschmans had een zware partij tegen een speler die met zwart heel actief speelde en direct in de tegenaanval ging. Het liep niet goed af. Aldo Oxener wist meer tegenstand te bieden. Zijn dreigingen tegen de witte koning waren veelbelovend, maar kwamen toch niet snel genoeg van de grond om het tegenspel in het centrum te neutraliseren. Ook Aldo verloor.

Wim Veelenturf hield heel nauwkeurig zijn stelling bij elkaar. Alles was driedubbel gedekt en ook de pionnen structuur bleef gesloten. In het eindspel timmerde Wim voor de zekerheid nog even alle ramen en deuren met extra planken dicht, zodat er geen doorkomen meer aan was. Zijn tegenstander moest daardoor berusten in remise.

Zelf speelde ik helemaal niet zo'n degelijke partij. Ik gaf in het middenspel een pion weg en offerde er daarna nog één voor wat vage activiteit. Er kwam een eindspel met zware stukken op het bord. Na de ruil van de dames werd het een dubbel toren eindspel en daar kan van alles gebeuren. Aldus geschiedde. Ik wist nog net af te wikkelen naar een eindspel met een g-pion minder, dat vrij eenvoudig te verdedigen was.

Dave Remijsen speelde werkelijk een puike partij. Met zwart wist hij het witte initiatief goed onder controle te houden. Langzaam kwam er een eindspel in zicht waarin de stukken van Dave wat actiever leken te zijn dan die van zijn tegenstander. Dave drukte de tegenstander met een mooie opmars van de pionnen en fraai stukkenspel naar achteren en won de partij.

Zo werd het een 4-2 nederlaag voor Brasschaat 3, maar toch een waar we ons niet voor hoeven te schamen.

 

 


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Software van deze pagina laatst bijgewerkt op 03-Apr-2017

Copyright © 2014, Luc Pattyn