Artikel

Dit is een nieuwsbericht; het verschijnt enkel op de home page.

 

 

NIC 2022-2023 R4: Resultaten en verslagen

 

Interclub R4123456

Het zou een druilerige dag worden: ideaal om de "little grey cells" aan een training te onderwerpen!

En het belooft voor de meesten onder ons een serieuze uitdaging te gaan worden!

Mag ik de ploegkapiteins verzoeken hier een verslag van hun ontmoeting te posten?

Ik wens iedereen veel succes toe!

 

Eerste succesje

 

Brasschaat1 Als gelegenheidsinvaller in de eerste ploeg post ik hier al een aanzet tot verslag. Voel jullie vrij om aan te vullen of te corrigeren...

Brasschaat is gelukkig niet de enige club die af en toe moet puzzelen. Het eerste team van Charleroi kwam fel verzwakt opdagen, zodat we verrassend genoeg op borden 5 tot en met 8 favoriet waren. Zoals zo vaak bleek de praktijk echter anders uit te draaien: zowel Pieter als Angelique kregen het na enkele uren moeilijk en konden dit niet meer ombuigen. Intussen hadden achtereenvolgens Erwin, Oliver en Luuk al remise gemaakt. Erwin neutraliseerde vlot de opening van Claudio Piacentini, Oliver had na de opening nog enkele nauwkeurige zetten nodig tegen een jeugdspeler en Luuk had een paard in de vijandelijke stelling gemanoeuvreerd, maar Julien Slacmender kon dat paard snel ruilen en ook bij hen kwam een symmetrisch eindspel op het bord.

Daar waren echter nog Stefan en Lars, die het opnamen tegen respectievelijk IM Saiboulatov en IM Eliet. Ik heb hier weinig van kunnen zien en wellicht ook niet zoveel van begrepen, dus heel kort door de bocht: Lars sloeg met zijn dame boudweg een centrumpion en in plaats van compensatie kreeg IM Eliet enkele lastige dreigingen over zich heen. Stefan rolde met wit geleidelijk naar voren en sloeg dan een bres terwijl zijn tegenstander nog steeds een paard op g8 en een toren op h8 had staan. Onze topborden hadden de stand gelijk getrokken!

Op mijn verjaardag had ik het genoegen het langst te spelen én het beslissende punt binnen te rijven. Ik kreeg in de opening een pion die ik waarschijnlijk terecht sloeg in ruil voor het loperpaar. Mijn centrum kwam echter onder druk en daar vond ik geen oplossing voor. Ik moest de kwaliteit geven, maar toen vervolgens de dames geruild werden, moest mijn tegenstander een manier vinden om zijn bijna begraven loper te bevrijden. Dat lukte hem niet, integendeel, ook één van zijn torens belandde op een zijspoor. Zo had ik de handen vrij om op de andere vleugel mijn pionnenmeerderheid in gang te zetten. Ten einde raad offerde zwart de kwaliteit terug, maar zelfs dat hielp niet.

Ook dit seizoen scoort de eerste ploeg dus al minstens een overwinning. Wie weet wat er nog volgt...

 

opnieuw matchwinst

 

Brasschaat6 Mechelen6 kwam lichtjes verzwakt opdagen: hun vaste 1ste bordspeler was er niet bij. Daardoor kregen we duidelijk elo-voordeel op de twee hoogste borden, op de lagere waren we iets minder sterk.

Alexandre op het 3de bord was als eerste klaar, helaas verloren na een hopelijk leuke partij.

Robbie blijft maar winnen op bord 4, na vroege dameruil won hij materiaal en gaf zijn jongere tegenstander geen enkele kans op tegenspel. Na 2 uur spelen zette hij de witte koning schaakmat en bracht zo de tussenstand in evenwicht.

Het was 2 uur wachten op een volgend resultaat. Op bord 1 mocht ik het opnemen tegen Marie-Jeanne en kwam met mooi voordeel uit de opening. Halfweg de partij toch weer een schoonheidsfoutje dat mij een kwaliteit kostte, gelukkig had ik daar veel compensatie voor. Zwarts lichte velden op de koningsvleugel waren zwak: mijn lichte loper werd met tempo (aanval op de dame) hoog in de zwarte stelling gebracht met penning van een paard op de koning. Zwart vond het nodig de kwaliteit meteen terug te geven, ze had beter nog even gewacht en haar koningsflank wat beter verdedigd. Een witte vrijpion haalde uiteindelijk de eindmeet al was het toch even opletten geblazen voor een eeuwig schaakmogelijkheid.

download PGN Hilde Berghs, 1555 - Marie-Jeanne Jonckers, 1442 (20-nov-2022) 1-0


 

Cees (op bord 2) was intussen in een voordelig eindspel beland 3pi+K vs P+2pi+K. Het was voor wit moeilijk tot onmogelijk de 2 zwarte pionnen te liquideren, Cees won vrij eenvoudig en zorgde daardoor voor de teamoverwinning 3-1.

 

Brasschaat 3 in 3C nog altijd op 3 ... bordpunten

 

Brasschaat3Neen, het loopt niet lekker in IC voor B3. We zitten in een sterke reeks en REK3, ook bekend als Eupen, kwam sterker dan vorig jaar naar Brasschaat (Dave speelde tegen mijn tegenstander van vorig jaar, en ik had de tegenstander van Marcel van vorig jaar). Ik kwam in een stelling die ik vroeger nog wel op het bord gekregen had, maar bij momenten blijkt mijn sabbatical nog niet helemaal verwerkt, en ik zat een beetje planloos af te wachten wat wit zou doen. Geen goede strategie, want wit had altijd een goed eindspel met mijn kwetsbare dubbelpion en twee paarden in een gesloten stelling. Het duurde geen 25 zetten of ik kon opgeven. Ik zag dat Dave een pionnetje kwijt was en dat is hij niet meer te boven gekomen. Willy had op bord zes een jonge Mainka (familie van de bekende schaker Romuald Mainka?) en moest de duimen leggen tegen de 13-jarige schaker die complexloos met wit speelde. De punten gaan moeten komen van de matchen tegen TAL2, Luik, Leuven en Namen, maar die gaan hetzelfde denken van de matchen tegen ons, dus... Op het bord van Jan zag ik dat wit heel voortvarend met een zeer breed centrum was gestart en dat beloofde niet veel goeds, maar na een tijdje was dat centrum al minder indrukwekkend, maar de afloop heb ik niet meer meegemaakt. Idem voor de partijen van Henk-Jan en Marcel, die ik te weinig gevolgd heb om daar iets zinnigs over te zeggen. Ik was al blij dat ik na drie opeenvolgende nachten met weinig slaap eens vroeg huiswaarts kon en vroeg in bed kon gaan uitzieken.

 

 


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Software van deze pagina laatst bijgewerkt op 03-Apr-2017

Copyright © 2014, Luc Pattyn