Artikel

Dit is een nieuwsbericht; het verschijnt enkel op de home page.

 

 

NIC 2023-2024 Ronde 8: Brasschaat 1 haalt de verplichte punten binnen

 

Jammer voor Sint-Niklaas, maar ze blijken net iets te licht voor deze reeks. Brasschaat 1 had zeker niet veel over - het was allerminst een walk-over en de score had zelfs (met wat meeval voor Sint-Niklaas) 3-3 kunnen zijn. Op bord 1 speelde Nils gids voor de rest van het team en in een stelling die ik redelijk onoverzichtelijk vond, behaalde hij een belangrijk vol punt redelijk vroeg in de wedstrijd. Jan op bord 3 kreeg een Pirc / Zwarte leeuw (met e6 ipv e5) tegen, en dus ruimte, maar de zwarte stelling bleek bijzonder moeilijk te kraken, en er volgde al snel zetherhaling.

Selman kreeg op bord 4 een Bird/Larsen tegen, wat er meestal op neer komt dat wit zijn system goed kent, terwijl zwart zoiets misschien één keer in twintig partijen moet bestrijden. Wit hield heel lang gelijke tred, maar plots bleek de partij voorbij en was wit door zijn vlag gegaan. Bord vijf was het kolderdrama van de namiddag met een goed opgezette partij door Yves, die correct een pion offerde voor aanval, maar dan - in zwarts tijdnood nog wel - gewoon een loper inzette, die met schaak kon geslagen worden... Dat overkomt hem zo'n één keer in tien jaar, dus we zijn weer gerust tot 2034 (hopen we). Zwart vond dat dat het beste moment was om remise voor te stellen, wat wit niet kon weigeren natuurlijk.

Niettemin, dit zorgde voor een 3-1 stand, dus bleven Marcel en Bas over om nog één half punt te scoren. Marcel had ook een drierijensysteem van zijn tegenstander te bestrijden en had in het vroege eindspel een pluspion, maar met ongelijke lopers op het bord. Zijn tegenstander keepte goed en hield het knap remise. Op bord zes kreeg Bas een (sterk) ondergekwoteerde jongeman tegenover zich, die Catalaans op het bord bracht, wat tot een positionele partij leidde. Bas moest vechten tegen het ruimtevoordeel van wit, maar dat lukte dus uiteindelijk. 4-2; niet fantastisch tegen de rode lantaarn, maar goed genoeg om ons bovenaan de stand te handhaven.

 

 


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Software van deze pagina laatst bijgewerkt op 03-Apr-2017

Copyright © 2014, Luc Pattyn