Artikel

Dit is een nieuwsbericht; het verschijnt enkel op de home page.

 

 

Interclub: laatste loodjes...

 

Brasschaat 1 mocht eens westwaarts - dat gebeurt niet veel. In het verre Dendermonde kwamen we ruim op tijd aan, zodat we mentaal rustig aan de partijen konden beginnen. Dendermonde was geen hapklare brok - ze speelden in hun sterkste opstelling en wisten dat de matchpunten belangrijk waren.

Op bord 1 had Nils een draak op het bord, waarbij een complexe stelling ontstond, waarbij wit vooral op de damevleugel zat te "koteren". Nils hield de bordjes in evenwicht en remise was een feit. Op bord twee haalde Marcel zijn theorieboek boven, en volgde een bladzijde die niet in het boek van zijn tegenstander stond - dat was meteen de korste partij van de dag en Marcel kon kibitzen de rest van de namiddag.

Op bord drie ging het zo mogelijk nog sneller. Jan kreeg een damepionopening tegen, en hoewel beiden snel uit theorie waren, bleef de stelling redelijk gelijk. Dat werd dus de snelste remise van de dag. De relatieve rust op de topborden werd gecounterd door de chaos op de borden 4-6. Selman probeerde zijn tegenstander langzaam dood te duwen, in een partij met tegengestelde rokades, maar toen kwam plots een tegenaanval die best gevaarlijk was. Na algemene afruil stond het bord nog redelijk vol met pionnen en elk een dame. Ook hier remise.

Bord vijf is al heel het seizoen niet in vorm en dat bleek ook nu. Een te tam gespeelde opening en een gesloten centrum leidde tot een gratis koningsaanval van wit, die een kwaliteit opleverde. Maar daarna kwam het zwarte paard voor zoveel dreigingen zorgen, dat wit het wijselijk eraf sloeg met zijn toren. Ook hier dus een dame-eindspel, met een verst opgerukte pion voor zwart. Wit begon schaak te geven met zijn dame, en met nog één minuut op de klok voor zwart (en bijna een uur voor wit), nam Yves het remisevoorstel van wit aan. Onterecht, bleek achteraf, aangezien de schaakjes niet eeuwig waren...

Bord zes zag een theoretische draak (zo eentje met het centraal pionoffer van zwart voor aanval op wits lange rokade). Bas zat op onbekend terrein en in zo'n stelling is dat gevaarlijk - uiteindelijk moest hij zijn stelling verdedigen met twee torens tegen dame en loper, wat uiteindelijk een verloren strijd was. 3-3, wat betekent dat we Brasschaat 2 niet de helpende hand hebben kunnen reiken. Het seizoen zit erop, nu eerst wat uitrusten in zomertornooien.

 

 


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Software van deze pagina laatst bijgewerkt op 03-Apr-2017

Copyright © 2014, Luc Pattyn