Artikel

Dit artikel verschijnt in de Zilveren Toren blog en op de home page.

 

 

Zilveren Toren ronde 1

 

ZT R112345Bedenkelijk.

doe maar!

Suggestie aan alle verslaggevers: met een "resultaat commando" (bvb. {resultaat:Brasschaat 2+} ) wordt het ploegresultaat automatisch opgenomen in bovenstaande resultatenbalk (en het verslag niet langer als ontbrekend vermeld).

 

Dik gewonnen

 

Brasschaat 2Ludo was kapitein, hij mag een meer uitgebreid verslag schrijven. Ik kan al wel melden dat mijn drie ploegmaten gewonnen hebben (zelf heb ik verloren)! Elk van hen mag hier zijn bijdrage toevoegen...

 

vlotte overwinning

 

In omgekeerde volgorde van de bordnummers werden de partijen beeindigd. Ludo, zorgde voor het eerste punt: goed opgebouwde stelling, met pion en stukvoordeel dat weer terugegeven werd, maar wel met beter eindspel en dus winst. Bij mij ging het analoog: pion en stukvoordeel, dat door onnauwkeurigheid terug verloren ging maar eveneens een gewonnen eindspel. Wilfried, had ondanks de verschillende lopers positioneel groot voordeel en won vlot. En Luc probeerde zijn kwaliteitsverlies met wat trukken goed te maken, maar zijn tegenstrever bleef alert en het stukoffer van Luc bracht niet het verhoopte effect. Globaal dus 3-1 voor ons of een prima start

 

Het onvermijdelijke

 

Brasschaat 3

Misschien ben ik niet zo'n goede verslaggever, aangezien mijn partij niet lang duurde en ik de andere partijen niet tot het einde heb gevolgd. Toch een poging. :-) Als we het objectief gingen bekijken, hadden we amper een kans tegen Oude God 1. Telkens bijna 500 elo punten verschil met mijn tegenstander en die van Willem en Henri's tegenstander had er 300 meer. Hilde, echter, had nog wel een kans tegen een tegenstander met iets minder dan 200 punten verschil. Hoe dan ook: objectief is niets voor mij en dus hoopte ik op een (klein) mirakel voor ons team. Laat ik het artikel dan maar vullen met mijn partij, waar ik mijn volle aandacht op moest richten.

De siciliaanse nachtmerrie Toen mijn tegenstander Nikolaas na twee minuten lachend opmerkte dat de klok het niet deed, moest ik aan twee dingen denken. Waarom heb ik mij niet voorbereid op die verdomde Alapin variatie van het Siciliaans (1.e4 c5 2.Pf3 d6 3.c3) en hoe komt het dat Nikolaas (24 jaar) al grijze haren heeft? De tweede vraag onderdrukkend, speelde ik onwetend 3... Pc6, terwijl een tornooiverantwoordelijke met een ouderwetse klok kwam afdraven (irriterend tikkend geluidje!). Later tijdens de analyse zou Nikolaas me vertellen dat Pc6 'in principe' niet veel kwaad kan, maar mijn database zou me nog later iets anders vertellen. Pc6 heeft een winstpercentage voor zwart van 10%. Natuurlijk! Ik geef wit het centrum in cadeauverpakking door het simpele 4.d4. Een paar zetten verder, speelde wit d5 en ik moest m'n vervloekt paard ergens neerpoten. Pa5 zag er logisch uit, plausibel, alle synoniemen die je maar wilt... maar eigenlijk moest ik op zoek gaan naar antoniemen. Het was gewoon een fout en het was ofwel mijn paard die het loodje moest leggen ofwel mijn koninginvleugel die het moest begeven. Geen verdere uitleg, hier is de partij:

 

download PGN Nikolaas Verhulst, 2020 - Sebastiaan Simons, 1590 (17-jan-2014)


 

Niet veel later nadat ik de hand had geschud, moest ook Henri opgeven. Hilde en Willem waren nog in een zo goed als gelijke stelling toen ik vertrok, maar zij hebben uiteindelijk ook verloren. Ik ben wel benieuwd hoe die partijen zijn afgelopen.

Aan de technische dienst: hoe voeg ik hier op de juiste manier een partij in?

 

Help

 

Onder de "help"-tab bovenaan staat alles wat je nodig hebt

 

Meer Tal, minder Nimzo...

 

Brasschaat 1 Gisteren was een ontluisterende openingsdag voor Brasschaat 1 in de Zilveren Toren. Redelijk snel kwamen we 3-0 achter, wat later werd het zelfs 4-0. In de laatste 2 partijen konden we uiteindelijk nog twee halfjes scoren. Een puike prestatie van ons topbord Robin tegen de sympathieke IM Steven Geirnaert. Robin had zelfs kunnen winnen bleek achteraf.

Mijn partij was vreemd: ik kom beter uit de opening, verlies dan op idiote wijze een pion, doch krijg zelfs even winnend voordeel. Dat en meer werd weggegeven. Maar uiteindelijk kon ik de remise toch nog bijschrijven.

 

 

download PGN Dave Remijsen, 1859 - Austin Apemiye, 1987 (17-jan-2014) ½-½


 

Zeer pakkende headline Dave

 

Een zeer pakkende headline Dave die alles zegt over mijn partij in ieder geval. Zelf stond ik na 7 zetten met zwart een gezonde centrum pion voor -1 zegt Houdini, in hogere zin gewonnen zou Nimzowich zeggen echter de complicaties die opdoken na een wat mindere zet rezen mij al snel boven het hoofd. Een pionoffer waar Tal jaloers op zou zijn!

 

Brasschaat 4 tegen Brasschaat 5 : 2 - 2

 

Brasschaat 4 Mijn partij was het eerste beëindigd. Na een evenwichtige eerste 2 uur speelde ik wat zwakke zetten en de pret was over. Ik kon alleen nog hopen dat mijn teamgenoten het beter deden. Ovi was de tweede klaar. Hij startte sterk en kwam een paard voor. Helaas kon hij zijn voorsprong niet verzilveren. Zijn tegenstander kon in extremisch een gelukkige remise forceren. Marie speelde zeer goed en gaf zelfs enkele keren de indruk de partij te kunnen beslissen, maar uiteindelijk werd het ook remise. Dus alle hoop op Anthony. En hij deed het uitstekend. Bouwde de partij sterk aanvallend op en werd steeds sterker in het centrum. Anthony nam rustig zijn tijd en verhoogde gestaag de druk tot zijn tegenstander uiteindelijk opgaf. Dank je wel reddende engel. En zo werd het nog een mooi gelijkspel.

 

Een leuke opener

 

Brasschaat 5 Mijn eigen partij was er 1 met twee gezichten. Ik kwam tegen Marie al vrij vroeg 1 pion voor , met een sterke dame voor mij als extra pluspunt. Na een paar mindere zetten van mij kwam ik zelfs een pion achter door een (opeens) ook sterk spelende tegenstander. In het beslissende toreneindspel kon ik mijn verloren pion echter terug winnen, maar kon ik echter niet voorkomen dat de partij in remise eindigde.

Bij Jan liep het aanvankelijk niet zo goed tegen Ovi, met een verloren stuk (paard) als dieptepunt. Jan kon echter met een leep zetje de partij in remise doen eindige, door met zijn andere paard het eeuwige schaak te handhaven.

Antony begon zijn partij vrij aanvallend tegen Koen. De partij bleef vrij lang gelijkopgaand,maar Koen moest uiteindelijk dan toch de duimen leggen tegen een sterk spelende Antony. De partij van cyriel tegen Jaak heb ik aanvankelijk niet zo goed gezien, maar kon toch vaststellen dat Jaak na een paar positioneel mindere zetten moest buigen voor de tegenstand. De eerste ronde van de Zilveren Toren begint dus met een mooi gelijkspel tussen Brasschaat 4 en 5 (2-2). Mogen er voor alle ploegen nog veel punten volgen!

 

 


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Software van deze pagina laatst bijgewerkt op 03-Apr-2017

Copyright © 2014, Luc Pattyn