Artikel

Dit artikel verschijnt in de Zilveren Toren blog en op de home page.

 

 

Zilveren Toren ronde 2

 

ZT R2123BYEBYE

De verslagen kunnen hieronder geplaatst worden.

 

Gelijkspel

 

Brasschaat 1 Ondanks het feit dat Brasschaat 1 een beroep moest doen op vier (!) invallers werd er tegen de regerende kampioen een verdienstelijk 3-3 gelijkspel uit de brand gesleept.

Hoewel de partijen pas om acht uur begonnen ontstonden de eerste complicaties al op de middag. Een afmelding wegens ziekte betekende dat er nog vlug een vervanger gezocht moest worden. Walter Decleir was gelukkig bereid op het laatste moment in te vallen.

Borgerhout heeft dit jaar niet echt de ambitie om hun titel van vorig jaar te verdedigen. Toch stelden ze zonder veel moeite een ploeg op die ongeveer 700 elopunten meer had dan Brasschaat 1.

De score werd geopend op bord 2. Verscheidene stukken en alle pionnen op de damevleugel werden geruild. Marc besloot dan zijn geluk te beproeven met een remiseaanbod. Dat werd aanvaard.

Even later kwamen we op voorsprong. Toen Wilfried een stuk en wat pionnen voorkwam gaf zijn tegenstander op.

Ik kreeg intussen schaakles van Stefan Docx. Na een mindere zet kwam ik zwaar onder druk te staan. Om niet volledig weggedrukt te worden gaf ik een kwaliteit. Wit bleef krachtzetten spelen en voordat Wit kon binnenvallen in mijn stelling gaf ik op.

Jan had steeds het beste van het spel maar benutte zijn kansen in het middenspel niet optimaal. Hij bereikte nog wel een toreneindspel met een pion meer maar moest uiteindelijk in remise berusten.

Walter en Guy speelden gelijkopgaande partijen. Met nog twee remises kwam de 3-3 eindstand op het bord.

 

Zeer mooi

 

Dan kunnen wij iets relaxter spelen... smile

Intussen heeft gans Genious er ruim een uur uitgelegen, maar de PHP versie, de TMPDIR details, en de uploadproblematiek bleven alle ongewijzigd.

 

Te relaxed

 

Jullie waren beter wat alerter geweest!

 

Inderdaad

 

Nu ge het zo stelt wordt het helemaal duidelijk: het is gewoon jullie fout dat wij stukken lieten instaan, normaal doen we dat niet.

 

Proficiat

 

Als laattijdige afmelder ben ik erg blij met dit resultaat. Maar verdient zulk een heroïsch resultaat geen uitgebreider verslag?

 

Uiteraard

 

De verslaggever had echter behoefte aan nachtrust. smile

 

Elementary, or not... that's the question

 

Mag ik uit de beperkte gegevens uit het verslag en parate kennis concluderen dat het verschil op het eerste bord +-500 punten was (2466-1972), op het tweede bord +-200 (2063-1874) en de overige borden aan elkaar gewaagd?

 

Niet echt

 

De eerste borden waren duidelijk sterker. Wij konden dat in beperkte mate goedmaken op de laatste drie borden.

 

S Docx

2466

Toon

1972

R Mollekens

2116

Marc

1874

J Concalves

2077

Guy

1860

J Mollekens

1797

Jan

1835

J Schick

1695

Walter

1829

C Denekens

1661

Wilfried

1766

 

 

Schande

 

Brasschaat 2 Met een verzwakte ploeg (het eerste team had heel veel invallers nodig!) mochten we aantreden tegen vier clubgenoten; ELOgewijs hadden we dit toch nog vlot moeten winnen, maar het draaide wel anders uit.

Als eerste won Ludo van Seb (m.i. ietwat onverdiend), maar Koen kreeg slaag van Hilde (alweer), Bart kreeg Jaak over zich heen, en Luc die materieel twee stukken tegen vier pionnen voorstond verblunderde een volle toren waarna Willem in tijdnood de goedheid had remise aan te nemen.

Dus 1½-2½. Er zijn nog geen potten gebroken (we hebben nog net meer dan 50% van de bordpunten), maar dit kan en moet echt wel beter!

 

?

 

Zeker niet onverdiend. Ik moest maar geen blunder begaan.. :-)

 

Ja, maar

 

ik had wel de indruk dat ge voortdurend de betere stelling had. Een "combinatie met diepte één" is wat u (en mij) gevloerd heeft.

 

Nul voor de bookmakers ?!

 

Brasschaat 3 De underdogs deden wat ze eigenlijk niet mochten doen (sorry Toon): winnen van de sterkere broer in deze afdeling!

Tijdens mijn eigen partij kan ik mij zelden diep ingraven in andermans perikelen. Af en toe kon ik links of rechts wel een blik werpen en had toch ook de indruk dat Seb goed bezig was. Spijtig voor hem dat hij het niet met winst kon afsluiten, hopelijk is de teamwinst een troost.

Bij mij kwam het kantelmoment op de 16de zet: ipv zelf een stuk te ruilen doet Koen een ongelukkige damezet, de dame is echter overladen en hij verliest zo een stuk. Een 10-tal zetten later lanceert hij een aanval op mijn koningsstelling, rustig afwachten zou inderdaad niets opgebracht hebben. Mits accurate verdediging bracht dit me niet in de problemen en even later was zijn aanval afgeslagen. In de finale fase bleven er ondanks het grote materiaaloverwicht nog venijnige truukjes inzitten als ik even niet goed keek. Spijtig voor Koen deed ik dat wel en kon ik na een lange strijd de winst afdwingen.

Dan pas kon ik kijken wat mijn overig teamgenoten aan het doen waren: Jaak stond duidelijk gewonnen en bij Willem zag ik ook nog mogelijkheden.

Jaak schreef het volgende: Op de 14e zet offerde Jaak zijn paard op e6 tegen 2 pionnen. De zwarte stelling werd hopeloos onderuit gehaald en zijn koning en toren stonden geforceerd vast. De analyse op de computer gaf aan dat het lichte voordeel van wit wel verloren ging. Wit moest op de zwakke f2-pion letten en deze goed blijven verdedigen. Een tiental zetten later en met de hulp van een zwakkere zet van Bart wist Jaak zijn kwaliteitsverlies terug te winnen. Hierdoor werd deze vinnige partij beslecht.

Vanmorgen vernam ik dat Willem remise speelde en ons team daardoor wint.

 

 


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Software van deze pagina laatst bijgewerkt op 03-Apr-2017

Copyright © 2014, Luc Pattyn