Artikel

Dit artikel verschijnt in de Interclub blog en op de home page.

 

 

NIC 2013-2014 R11: Uitslagen en verslagen

 

Interclub Ronde 11123456789Goed zo.

Voor de laatste keer dit seizoen nodig ik de ploegkapiteins uit om hier een verslag van hun ontmoeting te posten!

Aan allen veel succes gewenst!

 

Zekerheid!

 

Brasschaat 2

Brasschaat 2 wint met 5,5-0,5 en is zo eindelijk zeker van behoud!

wat extra:

Beide ploegen kampten met enkele laatkomers. Toen de klokken om tien na twee op gang gebracht werden waren er nog maar tien spelers aanwezig.

Redi was er al, en zijn partij eindigde als eerste. Tegenover de twee lopers van zijn tegenstander kon hij een paard en drie pionnen plaatsen. Ik denk dat hij het niet helemaal vertrouwde en zijn geluk dan maar beproefde met een remise-aanbod. Dat werd aanvaard en zo kwam de enige remise van de ploeg tot stand.

Korte tijd later won Lennard. Met een stuk minder en een aan flarden gereten stelling had zijn tegenstander genoeg gezien. Een uitstekende start, en het zag er naar uit dat er nog meer ging volgen.

Stijn wist in de opening op simple wijze groot voordeel te behalen. Hij had een pion veroverd en zijn tegenstander opgezadeld met een lelijke dubbelpion. Johan en Melvin stonden oké. Mijn tegenstander was intussen aan het offeren geslagen.

Eerst offerde hij twee pionnen op de koningsvleugel. Even later ruilde hij twee stukken tegen een toren. Na de partij beweerde hij dat dat een blunder was en dat ik totaal verloren stond. In de analyse zag hij echter al snel in dat het helemaal niet zo eenvoudig was. Zwart kon wel een beetje compensatie verkrijgen maar volgens mij lang niet genoeg voor twee pionnen. Wat hij deed was in ieder geval niet goed. Toen de tactische schermutselingen afgelopen waren hield ik loper en paard over tegen een toren. Volgens mij stond ik gewonnen maar ik moest nog wel bewijzen natuurlijk.

Na de tijdscontrole begon het steeds beter uit te zien. Melvin was goed bezig een eindspel te winnen. Drie vrijpionnen ondersteund door loper en toren zagen er veel indrukwekkender uit dan één vrijpion ondersteund door paard en toren.

Johan speelde een fraai eindspel. In een klassieke strijd tussen paard en slechte loper vreesde ik even voor een blokkade maar met een fraaie rondedans van het paard veroverde Johan een tweede pion. Ik had er alle vertrouwen in dat we ook deze partij gingen winnen.

Ikzelf had mijn tegenstander in (zijn) tijdnood kaalgeplukt. Hij moest het met twee kale torens opnemen tegen een toren, loper, paard en vier pionnen. Dat ging ik winnen.

Toen Stijn dan even kwam polsen hoe het stond kon hem vertellen dat hij er relatief gezien het slechtste voorstond. Hij stond immers maar twee pionnen voor en het ging nog wel even duren voordat er één promoveerde. Dat werd ook bevestigd. Melvins tegenstander gaf korte tijd later op. Johans tegenstander gaf pas op nadat Johan hem niet pat zette door overhaast tot een tweede dame te promoveren. Ook mijn tegenstander ging nog even door nadat hij een toren verloor. Pas toen hij doorhad dat ik hem echt geen pat ging gunnen gaf hij op.

Stijn was zoals voorspeld als laatste bezig. Zijn tegenstander had al een stuk moeten geven om een van de pionnen af te stoppen. Dat ging natuurlijk niets meer aan de uitslag veranderen. Even later lag de ruime overwinning vast.

 

Yeah

 

proficiat!

 

Oh Hermes, dank!

 

Oh Hermes, sneller dan mijn PC (enfin, dat is geen referentie), dank dat u mijn bede heeft verhoord, nog voor ik die volledig op de website heb kunnen posten! Dank voor dit fantastische resultaat! Dank dat we volgend jaar opnieuw op die derde heuvel mogen spelen! En vooral een dikke proficiat vanwege de Falaën-Fans!

 

Is dit cool of is dit cool !?

 

Proficiat teamgenoten ! Ik vond het heel vervelend dat ik er vandaag niet bij kon zijn, maar heb in gedachten meegeleefd. Ik had zo al het gevoel dat er vandaag zou gescoord worden, maar 5,5-0,5 zeg B)

 

Opluchting

 

Ik zit al een heel jaar met het gevoel dat ik de ploeg in de steek laat. Dus, oef!

 

Aanmoedigingen

 

Maar ik heb me dikwijls gesteund gevoeld door de vurige aanmoedigingen uit Falaën, hoor, en zo zijn er nog velen denk ik !

 

Wie is (mijn) Hermes...

 

Oh gevleugelde Hermes, god van de reizigers en de sport, god van de dieven, de slaap en de droom, neemt uw eerste taak op: die van boodschapper. Staat u mij vervolgens de volgende droom toe: vertel mij dat alle reizigers die voor Brasschaat uitkomen na een sportieve prestatie in Zottegem, in Lier en elders in Belgenland, al dan niet op een diefje zijn gaan winnen. Oh, god van de welsprekendheid, vertel mij de gevleugelde woorden: 'De spelers van de tweede ploeg die in de Brasschaatse velden de halfgoden van de Europese Olympos mochten bekampen, zijn er na een verwoede strijd in geslaagd om hun kampen op de derde hoogste heuvel van de nationale competitie te handhaven en zijn vast van plan daar ook volgend jaar te bivakkeren'. Vertel mij tot slot: 'Anderlecht kent dit jaar smart, kommer ende kwelling, hun voetbalploeg, maar ook hun schaakploegen zijn allen van hun Olympos verjaagd'. Pas dan, gevleugelde Hermes, zal ik mij met een zachte glimlach op de lippen kunnen overgeven aan de armen van de slaap.

 

Hier

 

Uw Hermes verschuilt zich hier, op de derde foto. smile

 

Toon mijn Hermes...

 

AZAIDT

 

Enkel beschikbaar voor clubleden

Teleurstelling alom in Lier

 

Dit bericht is niet publiek beschikbaar; enkel clubleden kunnen het zien, na aanmelden.

 

Enkel beschikbaar voor clubleden

Knap!

 

Dit bericht is niet publiek beschikbaar; enkel clubleden kunnen het zien, na aanmelden.

 

Enkel beschikbaar voor clubleden

Gelijkaardig verhaal in Zottegem

 

Dit bericht is niet publiek beschikbaar; enkel clubleden kunnen het zien, na aanmelden.

 

Enkel beschikbaar voor clubleden

?

 

Dit bericht is niet publiek beschikbaar; enkel clubleden kunnen het zien, na aanmelden.

 

Brasschaat 5: topprestatie

 

Brasschaat 5 heeft een prachtseizoen achter de rug. Tessenderlo zal het geweten hebben (winst 1-3 van de onzen) en vooral kennis hebben gemaakt met Michiel Vandeginste die een 1724 Elo versloeg. Toppie, toppie!

 

Enkel beschikbaar voor clubleden

partij

 

Dit bericht is niet publiek beschikbaar; enkel clubleden kunnen het zien, na aanmelden.

 

Brasschaat 9: nipt verlies

 

In Lier won de 2de ploeg tegen de Mitrans, aangevuld door Joppe. Die had duidelijk zijn dagje niet. Marie daarentegen won en daardoor lag alle druk bij Anthony en Ovi. Ovi verloor helaas en zoon kon dit maar half goedmaken. Nipt verlies dus, maar deze jeugdige ploeg heeft de toekomst voor zich.

 

Mooi slot

 

Brasschaat 6 Chris op bord 3 was als eerste klaar: na 40 minuten spelen keek ik naar zijn bord en had hij een stuk en een pion meer met een mooie positie. Van het overige heb ik niets meer gezien daar ik intussen lelijk in de penarie zat, maar het verbaasde me niet echt dat hij won. 0-1

Het volgende punt kwam van Cyriel: in een Spaanse partij nam zijn tegenstandster een vergiftigde pion wat haar na enkele zetten zelf 2 pionnen kostte. De ultieme fout was het doorlaten van een vrijpion: er kwam een nieuwe dame op het bord waarna ze opgaf. 0-2

Willem won in het middenspel een pion en bouwde een mooi voordeel op. Een zestal zetten later blundert hij het voordeel weg en neemt het remisevoorstel van zijn tegenstander graag aan. 0,5-2

Zelf ben ik door het oog van de naald gekropen: ik kwam goed uit de opening en had mijn voordeel verder kunnen uitbouwen. Vermeende dreigingen werden nog maar eens verkeerd opgevangen en plots stond ik verloren. Het leek even op een wedstrijdje om de meeste blunders, na een 8-tal zetten kon ik herademen en kon het winnend afmaken. 0,5-3 is het mooie eindresultaat.

Op vraag van een van de toeschouwers geef ik graag dit partijfragment: hoe een dubbeltje rollen kan...

download PGN Hilde Berghs, 1588 - Torben Debouver, 1193 (16-mrt-2014) 1-0


 

Brasschaat 3 eindigt op de 2de plek

 

Dankzij het gelijkspel van Temse in deze reeks eindigt Brasschaat 3 het seizoen op de 2de plaats en is de kans zeer reëel dat zij promoveren.

 

2e plaats voor BRA 6 ipv BRA 3

 

Dave houdt zijn dromen voor werkelijkheid ...

 

Of het nu de 3e of de 6e ploeg is, dit zal wel een droom zijn

 

Ik tel in 5de klasse al 10 ploegen die 2e eindigen met meer matchpunten (rekening houdend met het aantal effectief gespeelde ronden). Zouden er zoveel ploegen uitvallen in de hogere klassen?

 

Niet zo utopisch als je zou denken

 

Brasschaat 6 wordt de 11ste 2de. In theorie stijgen enkel de beste 3 tweeden. De praktijk leert evenwel dat de voorbije 3 jaar alle tweeden die wilden, promoveerden.

Afwachten of we dit jaar gepolst zullen worden. Dat weten we pas begin augustus.

 

Brasschaat 3 sluit af met fel bevochten gelijkspel

 

Brasschaat 3

Wilfried won al vrij snel, nadat de tegenstander een stuk inzette en vervolgens maar opgaf. André offerde enkele pionnen. Dat werden er steeds meer en hij was dan ook genoodzaakt de vlag te strijken. Angelique en ik hebben ons fel verweerd. Beide partijen waren om half acht nog bezig. Zelf won ik een kwaliteit en kreeg een verre vrijpion. Maar wit had 2 centrale vrijpionnen. Deze bleken snel op te rukken. De tegenstander speelde het ook niet optimaal en berustte uiteindelijk in eeuwig schaak. Angelique ten slotte won een stuk voor 2 pionnen, maar verbruikte veel tijd in het vinden van een winstplan. Uiteindelijk bood de tegenstander remise aan na de beëindiging van mijn partij.

 

onfortuinlijke André

 

Volgens mij heeft André een mat in 4 laten liggen. Na -f5? is ipv Tg1? het P-offer Pf6+ dodelijk; maar ik kan de stelling niet meteen opzetten. André, vul jij de inzending aan ?

 

?

 

Brasschaat 9 Vandaag Brasschaat 9 op verplaatsing naar Lier tegen Lier 2. Voor de locatie 'n 4 op 10, de speelzaal was boven op de zolder van 'n cafe waar het zeker 40 graden was zonder enkele verluchting maar allez even warm voor allemaal...

Op bord 4 heeft Marie 'n agressieve aanval langs de koningsvleugel uitgevoerd met als gevolg na 20 zetten heeft de tegenstander opgegeven 1-0 .

Op bord 3 heeft Joppe 'n mooie opening gedaan waar ze volledig gelijk stonden, helaas in het middenspel heeft Joppe een stuk verloren en heeft het niet meer kunnen redden 0-1.

Op bord 2 stond ik in het middenspel beter na een toren manoeuvre van de tegenstander waar ik een aanval had kunnen uitvoeren met een pion winst en 'n gewonnen stelling (volgens Rybka +2.5) maar toch spijtig heb ik gekozen voor 'n andere zet dat mij de das heeft om gedaan... 0-1.

Op bord 1 heeft Anthony remise gespeeld na 18 zetten in een gesloten stelling 1/2-1/2. Dus helaas geen winst voor onze ploeg vandaag...

 

Enkel beschikbaar voor clubleden

Alle Brasschaat-resultaten zijn gekend - zie site KBSB

 

Dit bericht is niet publiek beschikbaar; enkel clubleden kunnen het zien, na aanmelden.

 

Mijn partij

 

De champagne stond al klaar, maar dat was zonder ons gerekend. Mijn partij was er één met veel tactiek, waar ik op het einde geen tijd meer voor had om het allemaal te berekenen, net zoals mijn tegenstander. Hij had een nogal vreemde tactiek met zijn tijd: de eerste tien zetten speelde hij in 5 minuten, dan dacht hij een halfuur na, speelde 2 zetten, dacht nog een halfuur na enz. Zo belandden we voor de laatste 10 zetten in tijdnood met elks ongeveer 5 minuten, wat het wel spannend maakte. Het echte verslag laat ik over aan de kapitein.

download PGN Sebastiaan Simons, 1590 - Willem Van Melkebeke, 2071 (16-mrt-2014) 1-0


 

We moesten tot de laatste ronde wachten, maar we hebben het gehaald !

 

Brasschaat 4 Met een gelijkspel tegen Woluwe 2 zijn we er in geslaagd om het behoud in vierde afdeling zeker te stellen.

Het begon nochtans niet goed. In een redelijk gelijke stelling liet ik een trucje toe dat me uiteindelijk twee pionnen kostte. Dat was voldoende voor mijn tegenstander. 1 - 0. Ook Reinout was op dat moment aan de verliezende hand en bij Wim zag het er ook niet bepaald schitterend uit.

Gelukkig was daar nog onze jongste invaller. In een schitterende aanvalspartij wist Jasper zijn tegenstander op de knieën te krijgen. Hij bekroonde het met een paardoffer en een hele reeks matdreigingen. Werkelijk prachtig. Jasper, je mag je partij gerust publiceren hier. 1 - 1 en het behoud was zeker. Oef !

Zoals gevreesd verloor even later ook Reinout zijn partij. 2 - 1.

Maar dan kwam de ware vechter in Wim naar boven. Zijn partij duurde maar eventjes 5 uur, maar het loonde. Hij slaagde erin om alle gevaar uit zwarts aanval te neutraliseren en wist daarna zelf de partij te forceren. 2 - 2.

 

Brasschaat 1 zorgt voor een mooie afsluiter!

 

Brasschaat 1

Afgelopen zondag was Zottegem 1 de ploeg waar we in de laatste ronde tegen mochten optreden dit seizoen. Zottegem 1 is één van de sterkste ploegen uit de reeks en was (nog tot net voor onze ontmoeting) titelkandidaat. Rapen wat er te rapen valt was de doelstelling met op elk bord een serieus elo-nadeel van 100 à 200 elopunten en op het laatste bord was het verschil al zelfs 500. En toch verliep alles vlotter dan verwacht.

Hans opende al snel de score door een solide remise te spelen. De meeste stukken gingen er snel af en Hans ging naar een eindspel toe met misschien een klein plusje maar aanvaardde toch het remiseaanbod van zijn tegenstander.

Ondertussen hadden René en Marcel wat meer moeite met hun tegenstander, René verloor en niet veel later moest Marcel ook zijn koning neer leggen. De tegenstander van Marcel startte een aanval met een pionwinst, Marcel ging in de tegenaanval richting de zwarte koning maar deze was net onvoldoende.

Sten op het 2e bord speelde remise in een partij waar het evenwicht niet verbroken is geweest voor zover ik het gezien had.

Sebastiaan en zijn tegenstander waren beide in vreselijke tijdnood, gelukkig voor Sebastiaan was het zijn tegenstander die de blunder maakte.

Toen ik ging kijken bij Stefan stond hij plots met zijn dame en toren heel dicht bij de witte koning, nog een punt voor Brasschaat.

De tussenstand was 3-3 en Lendert en ikzelf waren nog bezig. Lendert stond duidelijk beter (kwaliteit + pion voor) en ikzelf stond ondertussen ook in een gewonnen eindspel. Kort nadat mijn tegenstander opgaf stelde Lendert de ploegwinst vast met remise. Een analyse van mijn partij vinden jullie hieronder.

De cava stond voor de Zottegemse spelers al klaar; ze hebben deze toch maar opgedronken, niet om de promotie te vieren maar eerder om hun verdriet te verdrinken.

download PGN Yasseen De Herdt - Kevin Leenaerts (16-mrt-2014) 0-1


 

Mooi

 

Boeiend, die langgerekte strijd tussen de pionnen en het stuk.

 

?

 

Geweldige partij Kevin en een prachtige teamprestatie! Zo zie je maar waar Brasschaat 1 toe in staat is, dit geeft moed voor komend seizoen.

 

 


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Software van deze pagina laatst bijgewerkt op 03-Apr-2017

Copyright © 2014, Luc Pattyn