Artikel

Dit artikel verschijnt in de Zilveren Toren blog en op de home page.

 

 

ZT Ronde 8

 

ZT R812345

Deze week staat de achtste ronde in de Zilveren Toren op het programma. Brasschaat 3 komt vanavond al in actie in Schilde.

 

Nipte nederlaag

 

Brasschaat 3 Als eerste had Robbe gedaan. Zijn tegenstander pakte zijn toren en hij kon niet terugpakken, want dat zou mat achter de paaltjes betekenen. Daarna had ik gedaan. Ik kon een paard veroveren dat eigenlijk makkelijk verdedigd kon worden. Ook hier dacht mijn tegenstander mat achter de paaltjes te verwezenlijken met zijn dame, maar ik kon er rustig mijn eigen dame voorschuiven. Niet lang daarna moest Bart begeven onder de druk in een siciliaanse partij, waarbij z'n tegenstander lang rokeerde. Daarop bood de tegenstrever van Willem remise aan, in een stelling waar Willem eigenlijk iet of wat verloren stond. Hij pakte dus wijselijk aan, wat wel betekende dat we met een nipte nederlaag terug naar huis keerden. Op de laatste speeldag moeten we tegen de voorlaatste in de stand, waardoor behoud zeker mogelijk is.

 

Na een zware avond met een gelijkspel naar huis

 

Brasschaat 4

We begonnen de avond goed op tijd en kwamen rond half 8 aan in "Den Boemel" in Mechelen met ons drieën (Koen, Michiel en ik). Dan tegen 8 uur werden de klokken gestart en was er nog geen sprake van Walter we dachten die komt wel. Rond 20 na 8 vond ik dat het toch wel wat lang begonnen te duren en belde naar Walter, bleek deze compleet verdwaald te zijn maar mits enkele richtlijnen kon Walter rond half 9 toch ook aan zijn partij beginnen.

Ikzelf stond ondertussen al 30 minuten tijd achter omw van het bijeen krijgen van mijn team. Ondertussen had Michiel al een zeer mooie stelling opgebouwd en kwam het eerste puntje in zicht. Ongeveer rond half 10 maakte Michiel het af en stond het 1-0 voor ons.

Mijn partij was vrij zwaar omw van de tijd achterstand. Ik stond namelijk op een bepaald moment 1 uur tijd achter maar ik wist er rond 11 uur toch remise van te maken. 1.5-0.5

Het zag er naar uit dat we met een winst naar huis gingen gaan maar toen ging het mis bij Koen.

Hij stond beter maar offerde (volgens mij ook correct) een toren maar dit bleek achteraf toch niet voldoende te zijn en hij moest omstreeks half 12 de duimen leggen tegen toch een qua elo sterke tegenstander.1.5-1.5

Net daarvoor kwam Walter naar mij met het bericht dat hij remise had gespeeld. 2-2

Al bij al een mooie avond, niet te vergeten dat we met een complete reserveploeg waren gekomen en sommige van ons door omstandigheden met wat tijdproblemen te maken kregen.

 

partij

 

mijn partij van gisteravond

download PGN Michiel Vande Ginste, 1476 - Pascal Van Den Ede, 1305 (21-mrt-2014) 1-0


 

Ontgoocheling

 

Brasschaat 2 Ik zal hier maar effe kort verslaggeven, want onze kapitein is gedeserteerd terwijl nog twee partijen hard bezig waren. (U weet, of u weet niet, dat elk teamlid verslag kan uitbrengen, én het resultaat-commando effectief kan gebruiken; andere clubleden kunnen uiteraard wel een reactie schrijven, maar ze kunnen geen resultatenverwerking en groen-geel-rood kleureffecten veroorzaken. En het is de taak van de kapitein dit te doen of er voor te zorgen dat een ander teamlid het doet).

Ludo (op 3) heeft gewoontegetrouw gewonnen, ook Koen (op 4) won; hij promoveerde de ene pion na de andere, ik kon niet snel genoeg extra dames aanvoeren.

Zilveren Wim (op 2), de man die tot nu toe 100% had gescoord, heeft het vandaag laten afweten. De stelling zag er altijd moeilijk uit, en vandaag lukte het dus niet. Ikzelf (op 1) had me degelijk voorbereid en dat was maar goed ook, want door een onvoorzien ommetje was ik deze keer ruim te laat; een achterstand van 40 minuten werd in 25 zetten omgezet in gelijkheid van tijd én een betere stelling. Dank zij ettelijke penningen won ik een pion, maar daarna werd het erg lastig om verder door te breken. Op zet 41 bleek dat de klok verkeerd was ingesteld (we kregen plots een heel uur bij!), en dus werd Greta erbij geroepen die ons een nieuwe klok gaf met de correcte resterende tijd. En toen wist mijn tegenstander een fijn zetje in te lassen, waarna ik zijn remisevoorstel node aannam.

Tegen de laatstgeplaatste hebben we dus erg nipt gewonnen, foei. In het klassement staan we nu op de vijfde plaats, met 63 bordpunten. De degradatiekandidaten zijn Borgerhout 2, Oude-God 2 (beide 58 BP) en Deurne 2 (56 BP). Zoals altijd ligt het allemaal niet ver uiteen, en "alles kan nog". De kans dat we alsnog degraderen is klein, dat we promoveren ook (Oude-God 1 heeft 88 BP, Schilde 1 en Schoten 1 hebben 65 BP).

PS: Volledigheidshalve dient er nog gemeld dat de mazout nog altijd gratis is in Deurne, het was er weer tropisch (en te) warm.

 

Lichte teleurstelling na mooi resultaat

 

Brasschaat 1

Brasschaat 1 haalde een mooi gelijkspel tegen een sterk opgekomen Moretus. Toch had er meer ingezeten.

Op bord 4 had Wouter Schuurbiers materiaal (licht stuk tegen 2 pionnen) geofferd voor een aanval. Jan had net telkens die ene zet ter beschikking die de gaten dichtte. Het duurde niet lang voor Wouter de koning omlegde. 1-0 ♛

Lendert was de volgende (en tevens de laatste) die zij partij won. Hij had goed opgelet op Kevin vorige zondag zijn tegenstander Yasseen De Herdt had gedissecteerd. Lendert creëerde een dubbele vrijpion op de damevleugel (weliswaar ook een vrije dubbelpion) en kon vervolgens een kwaliteit winnen. De vrijpionnen gingen verloren tegen een andere pion en het eindspel T+5 tegen P+5 werd vankkundig uitgetikt. 2-0

Op de andere borden zag het er toen niet slecht uit. Wilfried (tegen Gert Van Bunderen) en Pol (tegen Robert De Hert) stonden een pion voor en zelf had ik (tegen Bart Slachmuylders) een gedekte vrijpion gecreëerd. Enkel Toon zijn stelling zag er m.i. een beetje vreemd uit met een ♝ op b7 achter pionnen op c6 en d5. Maar die zou wel via c8 terug in het spel komen. Enkele zetten later toen ik terug naar de stelling keek was 0-0-0 gevolgd en stond er een ♚ op c8.

Hoe dan ook in het vervolg ging het jammerlijk mis. Zelf zag ik tactische grapjes op e6 met een ♘ paard op d5 en een ♕ op e3. Jammer genoeg miste ik dat de ♕ het laatste vluchtveld van het paard ontnam. Materiaalverlies was onvermijdelijk en het verlies ook. 2-1

Ook Wilfried kon zijn overwicht niet verzilveren. In het middenspel overzag hij een vork. Een poging om compensatie te vinden verergerde de zaak enkel, want Wilfried verloor een volle toren. 2-1

Pol kon de extra pion niet vasthouden en na nog een spannende strijd werd de vrede getekend. 2,5-2,5

Toon had zijn slechte loper middels een kwaliteitsoffer weten te activeren en beschikte over compensatie in de vorm van het loperpaar. Jan De Weerd kwam twee keer in tijdnood, maar wist toch de remisehaven te bereiken. 3-3

 

Oproep

 

We zijn nog steeds in degradatie gevaar, de laatste ronde zal er ruim gewonnen moeten worden van Mechelen en dan hopen dat Borgerhout ruim verliest van Deurne.

Tijd om alle registers open te trekken, Nils, Robin, Kevin speel mee die laatste ronde!

 

 


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Software van deze pagina laatst bijgewerkt op 03-Apr-2017

Copyright © 2014, Luc Pattyn