Artikel

Dit artikel verschijnt in de Zilveren Toren blog en op de home page.

 

 

Zilveren toren 2016 ronde 5

 

Zilveren Toren R5123BYEBYEBYE

De ploegkapiteins kunnen hier hun verslag plaatsen

 

Overwinning tegen de leider ...

 

Brasschaat 1

... die, eerlijkheidshalve, wel verzwakt (moest) opkomen tegen Brasschaat aangezien de eerste twee borden beiden in het buitenland actief waren. De ploeg die wel tegenover ons plaatsnam was echter geen pushover maar nog steeds een stevige tegenstander. Wij konden wel met een sterke opstelling aantreden, met Marcel en Stijn, en daardoor een klein elo-overwicht voorleggen van zo'n 40 puntjes.

De wedstrijd zelf begon ook goed. Bob Van Lil kwam mijns inziens niet slecht uit de opening, maar besloot toen een pion te offeren. De compensatie daarvoor bleek duidelijk niet voldoende aangezien Toon niet lang daarna het eerste volle punt liet noteren (voor de eerste maal met zwart :-) ). Dit werd echter gevolgd door twee minpunten: Marcel, tegen Pieter Tolk, zette in een dameloos middenspel een ambitieuze stelling op maar in de complicaties die daaruit ontstonden moest hij een stuk inboeten en daarmee uiteraard ook de partij.

Jan nam het op tegen Robert Schuermans. Vanuit een Franse opening stond Jan, naar eigen bewoordingen, al zeer slecht tot verloren na zet 15 maar was hij tevreden dat hij het nog heeft kunnen volhouden tot zet 60 :-D. Wit beheerste de stelling met torens en dame en zwart kon niets anders dan verzwakkingen toelaten. Jan gaf op toen het onvermijdelijk was dat in het toreneindspel een witte pion ging promoveren. Dave haalde een witremise tegen Basic Enes. Zoals hij zelf ook al lachend aangaf was de kwaliteit van de partij véél beter dan vorige week. Een Siciliaanse opening, het leek me een beetje een mix tussen draak en Najdorf, verliep naar wens: tegengestelde rochade, een snelle witte ponnenstorm en uiteindelijk leidde dit tot een pionneneindspel. Helaas voor Dave koos hij de verkeerde voortzetting. In plaats van eerst de zwart pionnen te verorberen kon hij in een gewonnen eindspel (met verste vrijpion) terechtkomen. De partij voortzetting leidde tot een dameeindspel met pluspion voor wit dat Carlsen misschien nog wel zou aandringen maar er werd toen (ons inziens terecht) tot remise besloten.

Stijn was de volgende om de score aan te dikken. Vanuit een voor wit goed verlopen Scandinavische opening, tegen David Du Pont, ontstond een complexe stelling in het verdere verloop van het middenspel die voor de toeschouwer niet altijd even eenvoudig was om te beoordelen. Stijn zette dit echter om naar een vol punt en bracht daarmee de score ook weer gelijk. Zoals al te raden valt was ondergetekende weer als laatste bezig. Ik mocht het opnemen tegen jeugdtalent Tamer Ismael. Vanuit een Siciliaan ontstond een Maroczy Bind (die ik ook ken vanuit de KID Saemisch) Nadat de meeste stukken geruild werden ontstond een paard tegen lopereindspel. Na een aantal vorderingen te hebben gemaakt ontstond denk ik een objectieve remisestelling maar zeer moeilijk voor wit (slechte loper en zwakke pionnen. Na pionwinst en promotie kon ik met nog 20 seconden op de klok wit mat zetten. Ik beloof volgende keer iets meer tijd over te houden ;-).

Ondanks winst tegen de leider zakken we nog een plaats in het klassement. Volgende ronde wordt belangrijk tegen rechtstreekse concurrent Mechelen 2. Een goed resultaat kan voor geruststelling zorgen.

 

Brasschaat 3 - Mechelen 3 : 1,5-2,5

 

Brasschaat 3Op bord 4 werd Koen, na een rustig openingsbegin, beetje bij beetje, in het middenspel in het nauw gedreven met logisch verlies tot gevolg. Op bord 3 speelden Willem en Herman Brugghemans een zeer evenwichtige partij, die nooit een groot voordeel opleverde, noch voor wit, noch voor zwart. Beide spelers kwamen remise over een. Op zet 27 vond Fritz een winst voor Willem, maar ik denk dat niemand dat in een normale partij zou gevonden hebben.

Tristan krijgt van mij de prijs van de vechtlust. In de overgang van middenspel naar eindspel had Tristan een paard minder tegen twee pionnen compensatie. Maar hij knokte zich verdienstelijk naar de winst. Proficiat Tristan. Zelf moest ik Ihab Hashem partij geven. (Een Egyptische universitair Leuven - en zijn eerste seizoen in het Belgische schaak). Hij koos voor de Scandinavische verdediging, die hij verduiveld goed kende. Geen beginneling dus en terecht op bord 1 van zijn club. Ik had snel door dat dit een goede schaker is en ik schat hem op ongeveer 1800 elo. Het werd een mooi gevecht, waar wit een aanvankelijk voordeel liet verwateren tot een gelijke stelling. Alleen gebruikte ik hiervoor te veel tijd en verloor deze partij door tijdsoverschrijding. Mechelen wint deze confrontatie dus met 2,5 - 1,5 .

 

Enkel beschikbaar voor clubleden

Brasschaat 2 speelt gelijk

 

Dit bericht is niet publiek beschikbaar; enkel clubleden kunnen het zien, na aanmelden.

 

 


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Software van deze pagina laatst bijgewerkt op 03-Apr-2017

Copyright © 2014, Luc Pattyn