Artikel

Dit artikel verschijnt in de Zilveren Toren blog en op de home page.

 

 

Zilveren Toren 2017 ronde 7

 

Zilveren Toren R71234567

De ploegkapiteins kunnen hier hun verslag plaatsen

 

Enkel beschikbaar voor clubleden

Jan De Cap laat niet op zijn kap zitten

 

Dit bericht is niet publiek beschikbaar; enkel clubleden kunnen het zien, na aanmelden.

 

Brasschaat 3 wint met kleinste verschil

 

Brasschaat 3 Turnhout kwam met een van hun sterkste opstellingen maar Julian had ook onze ploeg versterkt met Geert op 1. Geert stelde ons niet teleur en zette zijn dominantie op de c-lijn om in winst. Koen had het zwaar en moest als eerste zijn koning neerleggen. Willem wrong een stuk uit het middenspel en zette dit rustig om in het eindspel. Bij mij ging het wisselend. Ik had het gevoel een winnende aanval te hebben maar ergens vond ik niet de definitieve doorbraak. Mijn tegenstander boodt al eens remise aan maar toen ik de stelling voor mezelf had uitgewrongen en zelf bood, vond mijn tegenstander dat hij beter stond. Terecht zo bleek want een vrijpion dwong mij mijn loper af te geven. Mijn tegenstander had enkel nog een randpion maar wel de juiste loper. Op zoek naar twee donkere heen-en-weer velden voor mijn koning vond ik een aardige non-take patsituatie en mijn tegenstander moest met tegenzin remise toestaan. 9-7

 

We blijven op promotiekoers

 

Brasschaat 5 Op twee speeldagen voor het einde blijft Brasschaat 5 in de running voor promotie na een 9-7 overwinning tegen Mechelen 5. Onze gastspeler Dave opende de debatten met een remise. Na een Franse opening opteerde Dave voor de doorschuifvariant naar e5 en bood de d4-pion als offer met voldoende compensatie. Maar zijn tegenstander ging niet in op het offer en eigenlijk werd dat de rode draad van de wedstrijd. Dave die telkens offers aanbood maar de tegenstander trapte telkens niet in de val, wat uiteindelijk uitmondde in een logische remise.

Mijn tegenstander opende met f4 maar buiten twee onderontwikkelde lopers leverde hem dit niet veel op in de aanvangsfase. Ik kon ondertussen een sterk paard positioneren op d5 en hem met een dubbelpion opzadelen op de e-lijn. Toen ik één van zijn paarden aanviel met loper en dame, verkoos hij om zijn dame achter zijn toren te plaatsen als dekking. Een misrekening echter want met mijn loper kon ik eerst het paard nemen met de loper om vervolgens een paardenvork te plaatsen tussen zijn dame en de toren die ondertussen het veld van mijn geslagen loper had ingenomen. Naast deze kwaliteitswinst leverde me dit ook nog eens zijn h-pion als bonus op. Nadien probeerde ik de dameruil te forceren maar omdat mijn tegenstander hier telkens niet op in ging kon ik nog wat extra pionnen oprapen. Hij probeerde nog een doorzichtige aanval op mijn koningsvleugel maar dat was eenvoudig te pareren. Toen hij met zijn dame doelloos in mijn verdedigingslinie infiltreerde gaf hij de dekking van zijn loper op die ik simpel met mijn dame kon veroveren. Toen gooide hij de handdoek in de ring en was onze voorsprong een feit.

Lang konden we hier echter niet van genieten want Tristan beleefde een moeilijke avond. Hij kwam licht in het nadeel nadat loper en paard was ingeruild voor een toren. In het eindspel verkoos zijn tegenstander echter het eindspel te reduceren tot elk 4 pionnen omdat zijn koning beter gepositioneerd was en als eerste kon beginnen peuzelen aan Tristan's pionnen. Zo kwam de stand terug in evenwicht.

Maar gelukkig hadden we Ovi nog in onze rangen die aan een uitstekend ZT parcours bezig is. Hij kwam vrij snel een pion voor om nadien ook nog eens kwaliteitswinst (toren tegen paard) binnen te rijven. Toen hij ook nog eens kon oprukken met een vrijpion, voortgestuwd door één van zijn torens, verbruikte zijn tegenstander zo veel tijd om dit trachten te pareren dat uiteindelijk zijn vlag viel. Maar de partij was toen al zo goed als gewonnen voor Ovi.

Met deze 9-7 overwinning staan we twee punten achter leider Mol die wellicht kampioen zal spelen gezien een relatief makkelijker programma. Maar voor de tweede plaats doen we nog volop mee. De rangschikking geeft nog een vertekend beeld omdat onze collega's van Moretus niet van de vinnigsten zijn om hun resultaat van gisteren tegen onze grootste concurrent Mechelen 6 op de ZT site te zetten. In ieder geval zou de rechtstreekse confrontatie volgende week tegen Mechelen 6 wel eens beslissend kunnen zijn om de tweede stijger aan te duiden.

 

Enkel beschikbaar voor clubleden

Vlotte overwinning op de laatste in de stand

 

Dit bericht is niet publiek beschikbaar; enkel clubleden kunnen het zien, na aanmelden.

 

Enkel beschikbaar voor clubleden

Brasschaat 6 - Chesslooks Lier 1

 

Dit bericht is niet publiek beschikbaar; enkel clubleden kunnen het zien, na aanmelden.

 

Net niet

 

Brasschaat 1

Deze vrijdag bezoek van nummer 2 in de stand. TSM 1 had een achterstand van 10 bordpunten en zou proberen iets te doen aan de achterstand. Met twee evenwaardige ploegen aan de aftrap besloot het een spannende wedstrijd te worden.

Als eerste klaar was Roel. Hij wist zijn tegenstander met zwart efficiënt te neutraliseren en haalde een snel half punt binnen. Niet veel later deed ook Lendert daar een half punt bij. Hij had voordeel in het dameloze middenspel maar dat verzandde redelijk snel in een potremise stelling nadat hij wel zeer snel door de stelling vloog. Ook ik deed er een halfje bij. Vanuit een rustige opening kon ik wel ietwat druk zetten, maar de optiek was misleidend. Wat een aangenaam voordeeltje leek, bleek in werkelijkheid eigenlijk op niet veel uit te draaien en de remise was een feit.

Daarna ging het bergaf. Anthony maakte reeds in de opening een foutje en kreeg een zeer moeilijke stelling. Twee verbonden vrijpionnen op de damevleugel deden wit pijn en konden zeer ver oprukken. Net op de tijdscontrole kostte dit wit een volle toren. Tegenkansen waren niet aanwezig, aangezien de witte koning ook in zijn blootje stond. Jan kwam in een zeer ingewikkelde stelling terecht. Net toen de tactiek hoogtij vierde, viel de vlag van Jan. Een jammer einde van een interessante partij.

Als laatste was Marcel naarstig aan de slag. Na de opening leek het alsof hij wat op zijn tellen zou moeten passen, maar toen de tegenstander hem een aantal sterke velden cadeau deed kon hij een goede stelling opbouwen. In het resterende eindspel (in de blitzfase) offerde Marcel een kwal voor twee verbonden vrijpionnen. Nadat de tegenstander verkeerdelijk terugofferde was het wel zeer snel voorbij.

Een nipte nederlaag, blijkbaar won Deurne met 6-0 tegen een zwak Moretus en nadert dus tot op een aantal bordpunten. We zullen dus nog even aan de bak moeten.

 

Brasschaat 4 haalt kleine overwinning !

 

Brasschaat 4 Evert was als eerste klaar. In een Franse opening verovert hij een paard via een penning ! Enkele zetten later is ook een kwaliteitswinst een feit en boeken toe dus ! Ook Carlos speelt een verdienstelijke partij. Zijn tegenstander maakt enkele kleine foutjes en verloor hierdoor een pion. Na afruil ontstaat een eindspel met 2 torens. Ook hier kaapt Carlos een tweede pion en wint dan gemakkelijk de partij. Met 2-0 voelen we ons al comfortabel, vooral omdat Luc in ieders ogen een gewonnen stelling heeft. Dat laat Leo besluiten tot het aanvaarden van een remise-aanbod, terwijl ik eigenlijk een ietsje beter sta. In een Caro-kann ( doorschuif met Lf5 en Le2) kom ik goed uit de opening, terwijl ook mijn tegenstander (Walter Huyck) zeker geen slechte zetten speelde. Op zet 18 doet hij een remisebod in een vrij gelijke stelling. Op zet 20 speelt hij echter zijn eerste minder goede zet, maar daar echter zie ik de goede afwikkeling niet en vrees voor een doorbraak van zwart (onterecht blijkt volgend Fritz) Op zet 22 aanvaard ik de remise, denkende dat 2,5-0,5 goed is en Luc zou de einduitslag met een punt vermeerderen. Maar u las natuurlijk ook de titel van dit relaas!!!In een koningsindisch komt Luc met wit goed te staan. Zwart doet een foutief pionoffer en Luc krijgt volgens ons een gewonnen stelling. In de afwikkeling daarvan vergist Luc zich tot 3 x toe en stoot zich tegen het hoofd , maar helaas de partij gaat verloren omdat zwart onmiddellijk profiteert van de vergissingen en een mooi einde te voorschijn tovert. Zo winnen we met 2,5 -1,5 waar we gehoopt hadden op 3,5-0,5 ! Tja, dat is (denk)sport hé.

 

 


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Software van deze pagina laatst bijgewerkt op 03-Apr-2017

Copyright © 2014, Luc Pattyn