Artikel

Dit artikel verschijnt in de Interclub blog en op de home page.

 

 

NIC 2016-2017 R10: Resultaten en verslagen

 

Interclub R101234567BYE9Zeeeer goed.

Mag ik alle ploegkapiteins verzoeken hier een verslag van hun ontmoeting te posten!

 

Enkel beschikbaar voor clubleden

nipt forfait vermeden

 

Dit bericht is niet publiek beschikbaar; enkel clubleden kunnen het zien, na aanmelden.

 

Enkel beschikbaar voor clubleden

Nipt het nodige matchpunt behaald

 

Dit bericht is niet publiek beschikbaar; enkel clubleden kunnen het zien, na aanmelden.

 

Formidabele team prestatie Brasschaak 3

 

Brasschaat3 Het mooie van schaken is dat het zo'n leuke teamsport is, het sociale gebeuren, de teamspirit, het vieren van de successen en het delen van de smart. Dit keer was het niet anders, tegen NLS hadden we een uigekiende strategie om de tegenstander pootje te haken. Sten en Marcel zouden extra vroeg op de locatie verschijnen daar de lunch nuttigen en dan met zwart het Koningsindisch van stal halen. Geduldig werd afgewacht of de tegenstrever zich zou vergalopperen, dit gebeurde niet en met 2 mooie remises hadden we de aanval aan de kop afgeslagen. Aan de staart zouden we dan toeslaan, Marc gaf het goede voorbeeld en counterde met zwart venijnig, punt voor Brasschaak. Hierna mocht ik een vol punt scoren, de opening verliep voortvarend, de juiste stukken werden geruild waarna ik opeens een octopus had. U weet wel zo'n paard die dan zeer hinderlijk midden in je stelling geparkeerd staat, volgens de theorie van Kasparov een kwaliteit waard , het leverde uiteindelijk 3 pionnen op en de partij. Aangevuld met de remises van Toon en invaller Reinout een goede 2-4 overwinning.

 

Enkel beschikbaar voor clubleden

Een mooie zomerse namiddag

 

Dit bericht is niet publiek beschikbaar; enkel clubleden kunnen het zien, na aanmelden.

 

Operatie redding deel 1: degelijke uitgangspositie behaald!

 

Brasschaat2 Na 9 ronden stonden we op de 11de plaats, 1 matchpunt achter de nr. 10. Winst in het onderlinge duel was dus nodig om ons lot in eigen handen te houden. Omstreeks de tijdcontrole was enkel op bord 1 al een resultaat te bespeuren. Anthony had een goed antwoord in huis op de Spaanse ruilvariant en met de dames reeds geruild won hij op mooie wijze een pion. De rest was een kwestie van techniek.

Kort daarna verzilverde Henk-Jan het voordeel dat hij al vroeg had behaald en dat hij vervolgens voorzichtig had verdedigd. Zijn tegenstander moest na een lange strijd een penning opgeven en was machteloos tegen de zwarte vrijpion. Op de meeste andere borden waren de stellingen min of meer in (al dan niet dynamisch) evenwicht, maar Soignies kwam langzaamaan opzetten.

Ik had een actieve voortzetting gekozen in een Oostenrijkse aanval tegen de Modern Defense en bouwde een duidelijk voordeel uit, maar de beslissende punch ontbrak. Toen ik uiteindelijk in de fout ging, sleepte mijn tegenstander een ongelijke lopereindspel met een pion meer uit de brand. Hoewel ik de pion terugwon, kwam er heel wat rekenwerk aan te pas om het overblijvende zwarte voetvolk tijdig af te stoppen. Ik vond nog wel een waterdicht plan en had het al grotendeels uitgevoerd, tot ik in een moment van twijfel alsnog te vroeg de beslissende diagonaal verliet met mijn loper... weg remise.

Deze opdoffer maakte het opnieuw erg spannend, want in Melvins partij werd het evenwicht niet meer verstoord, en Chris, die zijn paard had gegeven voor 2 verbonden vrijpionnen, zette goed druk maar werd op zijn beurt gecounterd door een loperoffer (ook voor 2 verbonden vrijpionnen). Dit resulteerde in T+randpion tegen T en dus een tweede remise.

Met een 3-2 voorsprong moest Angelique nog steeds een halfje halen, anders zou Soignies i.p.v. wij met het oog op de laatste ronde zijn lot in eigen handen houden. Angelique moest het beruchte eindspel T+3 tegen T+4 op dezelfde vleugel verdedigen, en wat deed ze dat goed! Ze vormde tijdig een keten met h5-g6-f7, slaagde erin een pion te ruilen en viel toen de witte pionnen en koning net zolang lastig tot er zowaar een witte pion verloren ging. Wit verloor er de moed bij en berustte eindelijk in de beslissende remise. Zo won Brasschaat 2 met 2½-3½!

Een dikke proficiat aan alle teamgenoten! We kunnen weer ademen, al is het werk nog niet af. Volgende ronde winnen we idealiter ook van Brussels, een team dat sinds vanavond veroordeeld is tot degradatie. Brussels heeft wel bijna evenveel bordpunten gescoord als wij (vanavond speelden ze gelijk tegen Dworp). Onderschatten zou dus niet verstandig zijn. Een gelijkspel tegen hen kan ook volstaan, tenzij Soignies met minstens 4½-1½ wint van Temse (dat is moeilijk, maar niet onmogelijk, want Temse heeft niets meer te winnen of te verliezen). Misschien zouden we ons zelfs met een nederlaag kunnen redden, maar daar gaan we uiteraard allerminst op speculeren. Laten we dus zonder overmoed, maar wel met vertrouwen en met dezelfde ingesteldheid als vandaag aan ronde 11 beginnen. Het ziet er vrij goed uit. Yes we can smile

 

Enkel beschikbaar voor clubleden

Bijna de volle buit

 

Dit bericht is niet publiek beschikbaar; enkel clubleden kunnen het zien, na aanmelden.

 

In Belgische sferen

 

Het heeft even geduurd voordat ik weer inspiratie vond voor het schrijven van een verslag. Ik moest weer in Belgische sferen komen, maar dat was niet zo moeilijk. De koers ging van start, de ronde van Vlaanderen, de coureurs slingerde zich door het Belgische landschap. Ik zag de schilderijen van Luc Tuymans, ik zag Ger Robijns het huis van zijn grootmoeder afbreken en opnieuw opbouwen en tussendoor nog even inspiratie opgedaan in het MAS. Dat was schoon. Toen ging het wel weer. Wij speelde tegen Lier 2 en dat was vooraangekondigd niet gemakkelijk om daar te geraken. Maar dan toch iets te laat binnen komen vallen in een kleine speelzaal waar de eeuwoude regelementen meter en een half groot aan de muur hingen. Gelukkig was die nie voor ons bestemd, hè. Wij konden vrijuit spelen. Onze vierde speler was nie gelukt om te komen dus wij moesten alles op alles zetten. Gelukkig konden wij de stand gelijk houden. Ik heb de gehele partij op de punt van mijne stoel moeten zitten en nog een liter vocht aan transpiratie verloren maar dan hebt u ook een match gespeeld om over naar huis te schrijven dus Viola. 1. e4 e5 2. Nf3 Nf6 3. Nxe5 d6 4. Nf3 Nxe4 5. d3 Nf6 6. Be2 Be7 7. O-O O-O 8. b3 d5 9. Bb2 c5 10. Nbd2 Nc6 11. Ne5 Qc7 12. f4 Bd6 13. Nxc6 Qxc6 14. Bxf6 gxf6 15. Bf3 Bxf4 16. Nc4 Qc7 17. Bxd5 Bxh2+ 18. Kh1 Be5 19. Rb1 Rd8 20. Be4 Bd4 21. Qh5 Be6 22. Qh6 f5 23. Bxf5 Bxf5 24. Rxf5 b5 25. Nd2 Rd6 26. Qf4 Qc6 27. Nf3 Rh6+ 28. Nh2 Rd8 29. Rf1 Kh8 30. Rxf7 Rg8 31. Qf3 Qd6 32. g3 Be5 33. Rf8 Bxg3 34. Rxg8+ Kxg8 35. Qf7+ Kh8 36. Qe8+ 1-0 . Aldo Oxener.

 

Een teken van leven vanuit Biel

 

Dit laatste verslag heeft even op zich laten wachten ik wist de naam van de club niet meer waar we tegen moesten spelen, bovendien wilde ik het combineren met een kleine sfeer impressie vanuit Biel. Biel, kent u wellicht? Een tournooi dat al decennia lang bestaat. Elke zelfrespecterende schaker moet daar een keer aan meegedaan hebben. Wij, dat wil zeggen Marcel, Lendert en ondergetekende, allen goed voor menig schaakvakantie, zijn momenteel in Biel aan het struckelen voor elke hele en halve punt. Op de hoge borden spelen GM's zoals Navara, Leko, Harikrishna, Ponomariov en op alle sociale media worden de partijen live verslagen door Daniël King en Joe Gallagher . Zet uw computer eens aan en werp is een blik op de analyse van David Navara, als hij eenmaal begint met de analyse van zijn partij dan is hij niet meer te stoppen, tot wanhoop van Daniël King die nog wel wat andere partijen aan de mensheid wil laten zien. Alle gekheid op een stokje, om nog even terug te komen op onze laatste partij tegen geel 5, we wonnen met 4-0. We speelde tegen een team welke louter uit kinderen bestond, dat zegt natuurlijk niks maar in dit geval konden we de laatste partij klinkend afsluiten. Als kapitein wilde ik alle spelers bedanken die het negende hebben ondersteund in dit seizoen. Iedereen bedankt. En dan om nog even van de hak op de tak te springen, haasten Pia en ik ons naar Hoboken om het eerste te supporten. Tot zover nog een prettige vakantie, tot gauw. Aldo Oxener.

 

 


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Software van deze pagina laatst bijgewerkt op 03-Apr-2017

Copyright © 2014, Luc Pattyn