Artikel

Dit artikel verschijnt in de Interclub blog en op de home page.

 

 

NIC 2017-2018 R1: resultaten en verslagen

 

Interclub R1123456789BYE11Bedenkelijk.

Na lang wachten is de interclubcompetitie opnieuw van start gegaan. Mag ik alle ploegkapiteins verzoeken hier een verslag van hun ontmoeting te posten.

 

Enkel beschikbaar voor clubleden

Goede competitiestart Brasschaat 4

 

Dit bericht is niet publiek beschikbaar; enkel clubleden kunnen het zien, na aanmelden.

 

Enkel beschikbaar voor clubleden

Slechte start Brasschaat 9

 

Dit bericht is niet publiek beschikbaar; enkel clubleden kunnen het zien, na aanmelden.

 

Brasschaat 5 eervol ten onder

 

Brasschaat 5De "jeugdploeg" van Brasschaat 5 mocht de eerste ronde al direct aantreden tegen titelkandidaat Sint-Niklaas. De tegenstanders beschikten per bord over een ratingoverwicht van gemiddeld meer dan 200 punten. Toch bleef de wedstrijd lang spannend en hing er zelfs even een stuntje in de lucht...

Zelf had ik een probleemloze remise met zwart aan bord 1. Na 20 zetten zat er weinig muziek meer in de partij en werd tot remise besloten. Op dat moment hadden Chris (2) en Constantijn (4) een veelbelovende stelling.

Michiel (3) vond dat hij redelijk goed uit de opening kwam. Daarna speelde hij naar eigen zeggen iets te passief. Hij kwam moeilijk te staan en kon niet genoeg tegenspel vinden. Materiaalverlies was onafwendbaar.

Cruciaal was de afwikkeling bij Chris. Na een vlijmscherpe opening had hij goed gezien dat hij (ondanks pionverlies) het initiatief kon houden in een dame eindspel met onveilige koning van de tegenstander. Helaas had hij kort daarna een moment van volledige kortsluiting en kwam op slag verloren te staan.

Constantijn stond lang een gezonde pion voor. Maar de ongelijke lopers maakten de winstvoering lastig. Toen zijn pluspion op het einde verloren ging werd de vrede snel getekend.

Een eervolle 3-1 nederlaag tegen een (op papier) veel sterkere tegenstander.

 

Enkel beschikbaar voor clubleden

3e team pakt bonuspunt tegen KGSRL 5

 

Dit bericht is niet publiek beschikbaar; enkel clubleden kunnen het zien, na aanmelden.

 

Brasschaat 8. Zuurstof

 

Brasschaat 8Iedere vereniging heeft zo z'n eigen manier om de tegenstander uit te roken, maar allereerst geen kwaad woord over schaakvereniging Ruy López. Ik zag het siersmeedwerk voor de ramen. Als mijn geheugen mij niet in de steek laat dan herinner ik me het logo van menig brief met uitnodiging om weer mee te doen met het roemruchte schaaktoernooi tijdens de Gentse feestweken. Ooit hadden wij daaraan mee gedaan met een woerdense delegatie met, jawel, een tienjarige Erwin l' Ami als hoofdact. De eerste voetstappen waren gezet in de internationale schaakwereld en het zou een begin worden van een reeks schaakvakanties all over europe. Maar nu, even terug naar dat uitroken. Ruy López heeft een eigen clubgebouw waar wij als woerdenaren cq nederlanders overigens niet aan kunnen tippen. Gezien de documentatie aan de muur was het grondig gerenoveerd en daarbij naar mijn mening zodanig geïsoleerd dat u een pak koffie niet meer vacuüm verpakt hoeft te bewaren. Gelukkig speelde wij als achtste in en klein zaaltje met de deur open, maar de hogere teams gingen afzien en moesten het doen met een gelimiteerde hoeveelheid zuurstof. Dit weerspiegelde zich in de eindresultaten. Het achtste won overtuigend met 3-1. Dus ik kan onze teams adviseren, als we de volgende keer weer op verplaatsing spelen, neem uit voorzorg uw eigen flesje zuurstof mee.

 

Hang uw hoofd in een Gentse strop

 

Brasschaat 2 Het is nu half vier 's nachts en ik zit hier een stukje te schrijven, omdat ik zojuist gillend wakker werd. Het slot van mijn partij van gister spookte door mijn hoofd. Van de andere partijen heb ik te weinig meegekregen, om daar een zinnig woord over mede te delen. Dus dan maar de harde cijfers, de eerste 3 borden remise en de laatste 3 gingen verloren.

 

De volle buit

 

Brasschaat11 Aangekomen in Geel wachtte ons een jeugdig team, met op het 1ste bord een meisje waar ik tijdens ons tornooi een flinke kluif aanhad. Achteraf bleek dat zij normaal gezien op bord 2 moest spelen… , zus Elien was ziek dus werd er doorgeschoven. Jeugdspelers, altijd gevaarlijk: goed uitkijken was de boodschap.

Cesar kende blijkbaar een makkelijke namiddag: hij won in het vroege middenspel een pion en kon zijn 80 jaar jongere tegenstander wegdrukken. Een venijnig dameschaak op zet 22 besliste de partij.

Op het 2de bord nam ik het op tegen zijn 4 jaar oudere broer, de oudste van het Geelse team. Vanuit een Slavische opening bereikte ik vlot een erg aangename stelling, mede door wat slordige zetjes van zwart kon ik met tempo mijn stukken naar mooie velden ontwikkelen. Op zet 17 won ik met een kleine combinatie (uitschakelen verdediging) een stuk, nadien was het niet moeilijk meer. De mat-in 1-dreiging had hij blijkbaar niet gezien. 0 - 2

Paul (op 3) en Willem (op 1) waren nog lang niet klaar: bij Willem zag ik een solide stelling met kansen op pionwinst. Bij Paul zag het er iets bedenkelijker uit: T+L+4 tegen T+L+5 (gelijke lopers), met correct spel kon hij enkel hopen op remise. Een pion minder en een mindere pionstructuur: dubbelpion op de f-lijn, geïsoleerde pion op h- en a-lijn. Zijn jonge tegenstandster 2 pionnen op de koningsvleugel en een meerderheid van 3 pionnen op de damevleugel. Wat later had wit een vrijpion op de h-lijn en 3 verbonden vrijpionnen op de damevleugel, tegen de dubbelpionnen op zwarts f-lijn. Dan plots toch een blunder na een erg sterke partij: Paul won de lichte loper door uitbuiten van penning op de koning: jammer voor haar maar natuurlijk goed voor Paul en ons team. Toch moest Paul nog nauwkeurig spelen om alle vrijpionnen te liquideren, dat deed hij en kon uiteindelijk een 3de punt bijschrijven.

Willem had het (zoals verwacht) ondanks de pion meer niet makkelijk tegen Liese, ook dit meisje zal snel vooruit komen. Na enkele uren spelen kon hij met een loperschaak de verdediging uitschakelen van een lastig wit paard met stukwinst. Vervolgens werden de zware stukken geruild en was het niet moeilijk meer, net als Paul moest hij wel tot het bittere einde spelen en met mat de partij beslissen.

Met een 0 - 4 score werd het een aangename terugreis, hopelijk volgende week een goed vervolg.

 

Debuut

 

Brasschaat 1

Dit jaar speelt er voor het eerst in lange tijd nog eens een Brasschaats team in eerste afdeling. Op voorhand wisten we dat het dit jaar niet makkelijk zal zijn om behoud te realiseren, maar moeilijk gaat ook .

De eerste speeldag bleek een redelijk geslaagde repetitie te worden voor de rest van het seizoen. Ondanks een nederlaag zat er eigenlijk wel meer in, maar een aantal slordigheden deden ons de das om. Het kaliber spelers dat we dit jaar tegen zullen krijgen is niet zo vergevingsgezind vergeleken met andere afdelingen. Deze eerste ronde bracht ons tegen KGSRL 1, met 1 GM, 5 IMs en 1FM.

Naar de wedstrijd zelf dan. Allereerst kan iedereen die geinteresseerd is alle partijen naspelen van alle spelers van de eerste ploeg. Deze zijn te vinden op de website van Valery Maes, waarvan de link op de startpagina van het submenu Interclub staat.

Helaas kwamen we snel op achterstand. Op het achtste bord, waar we een elo-overwicht hadden, leidde te snel spel naar een vervelende tactische slag voor de tegenstander van Kevin, die door de onveilige positie van zijn koning materiaal moest inleveren. Dit werd echter snel weggeveegd door Joris (bord 7), die dankbaar een cadeau van zijn tegenstander in ontvangst nam. Deze dacht met een trucje een pion te winnen, maar helaas zat er een haakje aan en verloor hij gewoon een stuk. 1-1.

Ook bij Jasper (bord 6) zag het er goed uit. Via een penning kon hij een stuk winnen tegen een paar pionnen nadat hij zijn IM-tegenstander gemakkelijk overspeelde vanuit de opening, waarna de stelling er wel gewonnen uitzag. Helaas, in plaats daarvan produceerde Jasper een blunder, waarbij niet bovenstaande verhouding op bord kwam, maar wel een stelling met drie minuspionnen. Iets teveel helaas. Broer Stefan had geen eenvoudige klus op bord 1. Tegen Bart Michiels, GM en ex-belgisch kampioen, speelde hij een degelijke partij, maar bij een tactische schermutseling op de koningsvleugel moest hij zwaar materiaal inboeten. Dit betekende meteen het einde van de partij.

Robin (bord 5) speelde ondertussen een goede partij. Hij verkreeg een betere stelling met zwart en drukte zijn tegenstander (toch een slordige 2400 IM) naar achter, maar kon niet doordrukken naar winst. Geen getreur, als deze kwaliteit aangehouden wordt zullen de punten wel binnenkomen. Ikzelf (bord 3) kon ondertussen ook een remise binnenhalen (ook tegen een, overigens zeer vriendelijke en sympathieke, Nederlandse IM). Na een poos taai verdedigd te hebben kon ik mits een pionoffer venijnige tegenkansen creëren. Toen alleen nog een handvol stukken overbleef, werd de vrede getekend.

Alik leek een degelijke stelling te hebben op bord 4. Hij verbruikte echter veel tijd en moest nog iets meer dan 10 zetten spelen met nog 1 minuut ongeveer op de klok. Hier ging het dan mis. In deze tijdnood liet hij zich pardoes mat zetten. Zijn jonge tegenstander aarzelde daarbij niet en bracht vliegensvlug de winnen combinatie op het bord. Liam (bord 2), kreeg reeds vroeg in de partij een kwaliteit aangeboden. Daarbij kwam de zwarte compensatie van de beheersing van de zwarte velden en de ietwat verkrampte witte koningsvleugel. Daarna smeet zwart er nog 2 stukken tegenaan en bereikte (naar wat wij toen dachten) een gewonnen stelling (maar miscchien denkt de computer daar anders over). Liams tegenstander kon evenwel niet profiteren van de ietwat vreemde en onveilige stand van de witte koning, en na een afwikkeling bleef uiteindelijk toren tegen L+pion over. Remise dus.

Eindstand 5.5-2.5 in ons nadeel. Volgende maal met dezelfde energie ertegenaan en dan valt er misschien wel wat te rapen.

 

Sint-Niklaas 2 voor de bijl

 

Brasschaat 7 De eerste ronde van de nationale Interclub bracht ons naar het gezellige Sint-Niklaas . De opdracht voor dit seizoen is heel simpel , promotie naar vierde ! Daar zullen dit jaar Dave , Julian , Joppe en Tristan voor moeten zorgen . Maar omdat deze eerste een gaatje moest gaan opvullen in de derde afdeling kwamen we licht verzwakt aan de aftrap . Ylli kwam op het 4de bord terecht en de rest schuifde een bordje op . Was allemaal niet erg voor het uiteindelijke resultaat !

Ylli was als eerste klaar . De enige partij waar ik vrijwel niks van heb kunnen zien maar we kwamen redelijk snel op voorsprong ! 0-1 .

Tristan zijn partij was een oudere variant van het Konings-indisch en stond in het begin slechter . Maar zijn tegenstander onderschatte de zwarte konings aanval en er ging materiaal verloren , en even later ook de partij 0-2 .

Joppe zijn partij was volgens mij een ruil variant van Caro-Kann met wit . Zijn analyse was na de partij zeer duidelijk ' het ging tot het midden spel gelijk op . Toen won ik een pion , later dacht ik nog pionnen te winnen , maar verloor mijn paard . Maar kon zijn dame nemen tegen een toren en won de partij daarna ' . Daarmee waren de 2 matchpunten een feit 0-3 .

Mijn tegenstander koos voor een poolse partij . Hij koos voor een sterke pionnen structuur op de dame vleugel te maken maar maakte van zijn loper op b2 wel een zeer slecht stuk . Na dat ik met mijn pion tot op e3 was opgerukt ging hij in de fout door hem niet ommidelijk aan te vallen , maar koos dan voor een andere variant die de zwarte velden rond zijn koning zodanig verzwakten dat dit voor mij voldoende was om de partij te kunnen winnen 0-4 .

 

Uitstekende start BRA 6

 

Brasschaat 6 De eerste ronde van dit nieuwe team, bestaande uit de 3 gebroeders Baselmans en op bord 1 Erwin Kalle.

De partij van Daan op bord 4 was helaas snel afgelopen. Na het verlies van een stuk wist hij de schade niet meer te reparen.

De andere borden stonden op dat moment nog gelijk, dus de teamwinst leek nog zeker niet binnen handbereik.

Dan in het kort het verloop van de andere drie partijen.

Op bord 1 had Erwin een leuke partij waar veel in zat. Hij bleef een pionnetje voor staan en kon dit uitbouwen naar winst.

Sam speelde op bord 2 een Italiaanse partij en kreeg uiteindelijk voordeel door de goede positie van zijn stukken. Ook dit resulteerde in winst.

Bij Luuks partij op bord was er lange tijd sprake van evenwicht. Maar Luuk streed door en sleepte, een beetje geholpen door de tijdsdruk van de tegenstander, toch het volle punt binnen.

De ronde is dus uiteindelijk prima verlopen! Met een 3-1 overwinning keerde Brasschaak 6 terug naar Nederland.

 

 


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Software van deze pagina laatst bijgewerkt op 03-Apr-2017

Copyright © 2014, Luc Pattyn