Artikel

Dit artikel verschijnt in de Interclub blog en op de home page.

 

 

NIC 2017-2018 R2: Resultaten en verslagen

 

Interclub R21234567891011

Tijd om even op adem te komen na de openingsronde is er niet. De tweede ronde van de Nationale interclubcompetitie dient zich alweer aan. Mag ik wederom alle kapiteins verzoeken hier een verslag van hun ontmoeting te posten?

 

Enkel beschikbaar voor clubleden

Op snelheid gepakt...

 

Dit bericht is niet publiek beschikbaar; enkel clubleden kunnen het zien, na aanmelden.

 

Clean sweep

 

Brasschaat 9

Versterkt door Wilfried en Jan, boekte Brasschaat 9 een ruime winst tegen KASK 2. Jan zette de toon met een overtuigende overwinning. Hij won al rond de 15de zet een stuk. Toen ik even later naast me keek schrok ik wel even omdat ik Jan's toren niet meteen zag staan, maar deze stond gewoon op de h-lijn een pionnetje te verteren. Niet veel later ruilde Jan wit's laatste stuk af en construeerde vervolgens een leuk matnet met koning, loper en pionnen.

Wim won zijn partij na een mooie aanval, waarbij hij een batterij torens op de open a-lijn combineerde met opgerukte pionnen aan de koningsvleugel. Door het snel spelen van zijn tegenstander, kwam Wim wat onder tijdsdruk te staan, maar hij hield het hoofd koel en dwong zijn tegenstander tot opgave.

Voor mezelf verliep het een stuk moeizamer. Ik had met de witte stukken wat druk, maar mijn tegenstander verdedigde solide en uiteindelijk verwaterde mijn voordeel. Via een goedkoop trucje kon ik in het eindspel toch een belangrijke pion mee graaien en dit was voldoende voor winst.

Van Wilfried's partij heb ik niet zoveel kunnen volgen. Hij kwam goed uit de opening, zijn stukken gericht op de vijandige koning, ongetwijfeld met boosaardige bedoelingen. Toen ik na mijn partij kwam kijken, was het zware werk al gedaan: met een volle toren bonus en nog meer materiaalwinst in het vooruitzicht was de overwinning snel beklonken.

 

Enkel beschikbaar voor clubleden

Brasschaat 4 pakt tweede overwinning

 

Dit bericht is niet publiek beschikbaar; enkel clubleden kunnen het zien, na aanmelden.

 

Bepaald geen walk-over

 

Brasschaat10 Leuven 5 bracht op de eerste 2 borden de verwachte tegenstanders: elo-gewijs hadden wij daar groot overwicht van 300 tot 400 punten, maar elo zegt niet alles natuurlijk! Op de 2 laagste borden 2 andere jeugdspelers dan in hun eerste ronde met op bord 3 een zekere Anant, een jongen met schaaktalent zoals ik zelf reeds mocht ondervinden maar onze Bas is natuurlijk ook niet te onderschatten.

Yun op het 4de bord was blijkbaar erg snel klaar en won: over het verloop van zijn partij kan ik niets vertellen, als Yun wil kan hij altijd een reactie kwijt.

Uren later kon ikzelf voor een 2de punt zorgen: de matdreiging was nog te pareren maar dat ging flink wat materiaal kosten en er zou bovendien een nieuwe zwarte dame geboren worden. Het was nochtans geen simpele partij, ik schat zijn sterkte toch flink hoger in dan wat hij momenteel op papier waard is. Vanuit een Pirc bereikte ik vroeg een gelijke positie en kreeg op zet 12 al een gouden kans cadeau, door verkeerde zetvolgorde bleef het echter bij een kleine plus. Gaandeweg verslechterde hij zelf zijn positie, de c-lijn werd geopend in mijn voordeel en ik kon zijn pionstructuur versplinteren. Na afgedwongen dameruil (anders stukverlies) was er geen houden meer aan en kon zwart op verschillende manieren winnen. 2-0

Willem en Bas links en rechts van mij waren nog niet aan de finale toe en hebben waarschijnlijk een lange namiddag gekend. Op dat moment stond Willem (tijdelijk) een pion achter in een eindspel met alle zware stukken en loper tegen paard. Hij wist met zijn dame de zwarte stelling binnen te dringen en won mits enkele schaakjes 2 pionnen op de a- en b-lijn. Zelf had hij daar nog 2 verbonden pionnen en begon wat later zijn vrije a-pion op te spelen, het vervolg heb ik niet meer gezien maar zag nadien bij de uitslagen dat hij inderdaad gewonnen had.

Bas stond een kwaliteit achter, na dameruil ontstond een eindspel met TT+7 vs TP+7 met symmetrische pionstructuur. Als hij kon voorkomen zwart een vrijpion kon maken en zoveel mogelijk pionnen zou kunnen ruilen zat remise er zeker in. Ook hier heb ik de rest van zijn partij niet gezien maar zag later dat Bas helaas verloren had.

We winnen deze match dus met 3-1, volgende ronde spelen we tegen een ander team uit het Leuvense: Dolle toren.

 

De eerste stunt

 

Brasschaat 1

Het is gebeurd, zou Erik Van Looy zeggen. Brasschaat 1 heeft de eerste 2 matchpunten binnen. En hoe. Een namiddag waar alles juist ging en er een paar onverwachte, maar op luid gejuich onthaalde, gebeurtenissen plaatsvonden.

Tegenstander deze tweede ronde: Eynatten 1, nog iets straffer dan Gent vorige ronde, met twee GM's, vier IM's en een FM aan de start. Dat lieten we niet aan ons hart komen. Een kort relaas van de match, voor partijdetails verwijs ik graag naar de website van Valery.

Het begon allemaal vrij goed. Zowel Liam op bord 2 (tegen een GM) als ikzelf op bord 3 (tegen een jonge IM) scoorden een comfortabele remise. Ondertussen zag het er op een aantal borden lang niet slecht uit. Niet veel later boekte ook Jasper op bord 6 een plusremise (na een vingerfoutje in de opening) vanuit een ietwat vervelende stelling.

En dan kwamen de genadeslagen. Eerst haalde Kevin op bord 8 een onverhoopte overwinning, nadat hij achteruit gedrukt werd vanuit de opening en de tegenstander sterk kwam opzetten. Met enkele krachtzetten draaide Kevin de situatie volledig om en kon mat afdwingen met een leuk trucje. Alik op bord 4 bleek kennelijk geïnspireerd, want vanuit slechte stelling (door een paar mindere zetten) ondernam hij nog een tactische tegenzet. De tegenstander reageerde wat nonchalant en plots stonden twee zwarte dames op bord en ging wit mat. Een enorme meevaller.

Daarna kwamen nog punten binnen, deze keer de verwachte punten. Robin op bord 5 verkocht zijn tegenstander een zwaar pak slaag, want zwart (nochtans een IM van 2400) werd gewoon in de vernieling gespeeld en gaf na de tijdscontrole op met een loper tegen 2(!) torens in het krijt. Prachtige overwinning! Ook Joris op bord 7 speelde een goede partij. In de opening leek niets aan de hand, maar in het middenspel stak hij het vuur aan de lont met een stukoffer. Een toren tegen twee stukken was de balans, maar die stukken stonden wel op een hoopje rond de koning. In de tijdnoodfase voor de tijdscontrole won Joris met een mooie combinatie de dame en gaf de tegenstander op.

Ook Stefan op bord 1 speelde een mooie partij. Tegen zijn gereputeerde tegenstander (GM Hausrath) speelde hij een zeer sterk middenspel, dat leidde tot een kwaliteit voorsprong. Dat werd later omgezet naar een (sterke) vrijpion. Helaas stokte het hier en ontstond een lastige stelling met een wederzijdse ver opgerukte vrijpion. Toit slot ontstond een stelling 2L+2pi tegen 2L+pi op dezelfde vleugel. Net toen Stefan zich schrap zette om nog wat druk uit te oefenen, besloot de (nochtans splinternieuwe) klok een stok tussen de wielen te steken. Deze bleef gewoon doorlopen na indrukken en Stefans vlag viel. De scheidsrechter eerst nergens te bespeuren en vervolgens doodleuk meldend "dat moeten ze zelf maar oplossen". Vrees voor een vervelende situatie. Propere oplossing: remise overeengekomen, zijn tegenstander besefte ook wel dat hij ergens ontsnapt was en gaf dit ook ruiterlijk toe. Jammer voor Stefan, hopelijk blijven we in het vervolg gespaard van zulke vervelende defecten!

Uitslag: 6-2!!! (met meer dan 100 elo in het nadeel, en zonder verliespartij!!) De tegenstanders zijn bij deze gewaarschuwd.

 

Eerste matchpunt voor Brasschaat 2

 

Brasschaat 2Zoals de oplettende lezer in het eerste verslag van Brasschaat 2 heeft kunnen lezen, was het in Gent een beetje aanmodderen op de laatste 3 borden. Dat was deze 2e ronde wel anders! Getergd zaten de spelers achter hun bord. Julian had zelfs de TL-buizen boven zijn bord los gedraaid om extra verwarring te zaaien. Het resultaat mocht er zijn. Julian Carpentier speelde een degelijke remise. Reinout "je hebt in een partij maar één truc nodig" van Hille kreeg de truc in de schoot geworpen en Toon Wijgers at netjes met paard-vorken en lopers die als messen door de stelling sneden het bord van zijn tegenstander leeg.

Ondertussen was ik zelf bezig koffie te zetten voor mij en mijn tegenstander. Hoe moeilijk kan dat zijn? Toen ik het water inschonk dacht ik nog "is dat niet wat veel?". Enkele minuten later zaten wij aan het bord met een schoteltje waarin het chocolaatje in bruin drab rond dreef. "Drab" het is een mooi woord om mijn stelling te beschrijven. Er bleef niet veel van heel. Op het eerste bord won Jan de Weerd een kwaliteit maar kwam daarmee in een penibele stelling terecht en verloor. Lendert van den Ouden behandelde het middenspel weer superieur en belandde in een toreneindspel met een pion meer. Het winnen van zo'n eindspel is makkelijker gezegd dan gedaan. Uiteindelijke moesten wij, de beste stuurlui aan wal, toezien hoe de partij remise werd.

Hulde dus aan de laatste borden van Brasschaat 2 die ons het eerste wedstrijdpunt hebben bezorgd.

 

Vormcrisis nekt Brasschaat 5

 

Brasschaat 5Tja, met een aantal spelers die kampen met een tijdelijke vormcrisis en twee zware tegenstanders in de eerste twee ronden wisten we dat de start van Brasschaat 5 deze competitie niet eenvoudig zou worden. Vorige week was er een eervol verlies in en tegen Sint-Niklaas 1, deze ronde ontvingen we Leuven Centraal 3.

De vormzoekenden kwamen slecht uit de opening, liepen zo vanaf het begin achter de feiten aan en leden een op het oog kansloze nederlaag. Halverwege de wedstrijd stond er dus een weinig hoopgevende 0-2 tussenstand op het bord.

Gelukkig was er ook een lichtpuntje. De jongste interclubspeler van Brasschaat bekroonde zijn scherpe partij met een fraaie mataanval.

Vervolgens was het aan de ploegkapitein om voor het team een matchpunt te redden. Hij kon lange tijd bogen op een klein voordeeltje. Maar zijn ervaren opponent (ooit 2200+) verdedigde zich taai. In de tijdnoodfase ging onze kopman iets te ver met forceren en leek het zelfs even helemaal mis te gaan. Maar nu was het onze kapitein die zich nauwkeurig verdedigde en na 70 zetten alsnog een zwaarbevochten halfje mocht noteren.

Zo stond er uiteindelijk een nipte 1,5-2,5 nederlaag op het scorebord. Al met al een ongelukkige seizoenstart voor de ploeg. We hopen op betere tijden...

 

BRA 7 delft nipt onderspit tegen versterkt Leuven 5

 

Brasschaat 7Een tweede ronde is altijd gevaarlijk! De informatie van de ploegopstellingen van de eerste ronde geven wel een indicatie van de te verwachten tegenstand. Het is echter pas na enkele rondes dat je een duidelijk beeld krijgt van de sterkte van de tegenstanders. Zo was het ook vandaag. Tijdens de eerste ronde van de NIC trad Leuven 5 aan met een 1700 op bord 1. Deze keer was het Robin Wuytens, met 1950 elo. Bijzonder sympathieke kerel, waartegen ik enkele jaren geleden, een mooie partij mocht winnen met talloze (schijn)offers. Opnieuw had ik wit, opnieuw werd het Najdorf. Zelfs mijn tegenstander moest lachen toen hij terugdacht aan onze eerste partij. Ditmaal draaide de partij echter helemaal anders uit. Al vroeg verloor ik een pion, maar met de zwarte koning in het centrum dacht ik dat de open lijnen hiervoor wel compensatie boden. Dat bleek echter veel te weinig het geval. Met een speculatief stukoffer kon ik wel een octopus op f6 posteren. Met de vijandelijke koning nog steeds vast in het centrum en een open d-lijn en h-lijn had ik al plannen om met de zware stukken de stelling binnen te dringen. Maar enkele krachtige zetten van zwart later moest ik toch de vlag strijken. Dat maakte dat we 2-0 achter stonden, want eerder was Tristan wel erg gul met zijn pionnen geweest. 3 pionnen in de aanbieding gezet voor een aanval die er nooit een was. Verbeter me als ik me vergis, Tristan, maakte dat we hoogstens nog voor 1MP konden spelen. Gelukkig hebben we Joppe in ons team. Die speelde een puike, degelijke partij. Met welke combinatie of strategisch plan hij zijn tegenstander tot opgave dwong heb ik helaas niet gezien. Maar misschien wil hij dit zelf wel tonen. Waarna de druk om het gelijkspel af te dwingen op Ylli's schouders rustte. In het middenspel zagen zijn kansen er goed uit, maar de tegenstander wist de angels toch uit de stelling te halen en beetje bij beetje verslechterde Ylli's stelling. Uiteindelijk plaatste zijn tegenstander een tactisch remisevoorstel dat Ylli helaas niet kon weigeren. Hierdoor verloor BRA met het kleinste verschil. Toch een bittere pil met het oog op de strijd voor een eventuele promotie. Gelukkig zijn er de komende 9 rondes nog heel wat punten te winnen! Volgende ronde al in Opwijk!

 

Enkel beschikbaar voor clubleden

Brasschaat 3 hoopte op meer

 

Dit bericht is niet publiek beschikbaar; enkel clubleden kunnen het zien, na aanmelden.

 

Inspiratie

 

Brasschaat 8Helaas heb ik niet de productiesnelheid van een Herman Brusselmans. Tevens heb ik ook geen vriendin uit de leeftijdscategorie van onder de 30. Misschien moet ik mijn haar eens laten groeien of gewoon wat schunnige taal opschrijven, daar is menig schrijver beroemd mee geworden. Maar nu even ter zaken. Het is misschien niet zo zeer aan mijn partijen te zien maar ik laat mij altijd inspireren door de grote veldslagen uit de geschiedenis en door brute crimies. Zo heb ik mij dit keer laten inspireren door de bende van Nijvel. Ik begon met een aanval op de koningsvleugel om vervolgens razendsnel over te schakelen naar de damevleugel voordat de gendarmerie zich weer had gehergroepeerd was ik al weer vertrokken. De gendarmerie was machteloos de stukken waren te licht. Ze beschikte over de verkeerde wapens, wapens waarmee men beter kon werpen dan schieten. Vervolgens lokte ik de dame tot diep in mijn stelling gelijk napoleon in Rusland. Toen was de tijd daar om de ijskoude winter aan te laten treden. De dame kon niet meer op tijd terugtrekken. De nederlaag was onvermijdelijk. Een ondekbaar mat. Overigens wisten wij als totaal team de nederlaag niet op te eisen. Brasschaat 8 kwam niet verder dan anderhalf punt tegen Oudenaarde 2.

 

De generatiestrijd

 

Brasschaat 6Vandaag de thuiswedstrijd tegen Paul van Herck. Een groot verschil in leeftijd tussen beide teams! We mochten voor het eerst kennismaken met het thuishonk van onze nieuwe schaakvereniging in Brasschaat! Sam speelde een partij die de hele tijd gelijk op leek te gaan. Tot zijn tegenstander zijn dame weggaf, waardoor Sam het eerste punt van de match binnensleepte. Luuk kreeg een aparte opening tegen zich. Ondanks dat hij deze opening niet kende, kwam hij er sterk uit. Dat bleek al snel, toen Luuk een pion won. Daarna kreeg hij ook nog een pion cadeau, waarna het alleen nog maar uitspelen was. Daarbij moest Luuk nog wel rekening houden met de vele tactische dreigingen van zijn tegenstander. En dit lukte! Het tweede punt was binnen: 2-0. Daan speelde Frans, en de tegenstander koos voor de afruilvariant. Daans tegenstander kwam steeds beter te staan en op een gegeven moment stond hij een pion voor. Toch bood hij verrassend remise aan. Misschien had hij het plan om de h-pion door te schuiven niet gezien, waardoor het voor hem remise leek. De computer gaf later bij analyse toch echt +6 aan. Daan hoefde niet lang over het remise-aanbod na te denken. Lucas speelde verreweg het langst van het team. Hij kreeg op bord 1 de Aljechin op het bord. Hij kwam in de opening een pion achter en wist deze niet meer terug te winnen. Hij heeft lang gestreden, maar verloor de partij. De teamwinst was binnen! Na 2 rondes nu 4 matchpunten!

 

 


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Software van deze pagina laatst bijgewerkt op 03-Apr-2017

Copyright © 2014, Luc Pattyn