Artikel

Dit artikel verschijnt in de Interclub blog en op de home page.

 

 

NIC 2017-2018 R5: resultaten en verslagen

 

Interclub R51234567891011Goed zo.

De laatste ronde voor de winterstop. Hopelijk kunnen alle teams met een goed gevoel de feestdagen tegemoet. Mag ik alle ploegkapiteins uitnodigen hier een verslag van hun ontmoeting te posten? Dan wens ik iedereen veel succes toe, ook onze Falaenfans die voor Philippeville uitkomen.

 

Enkel beschikbaar voor clubleden

Spelen met een zieke schaker levert toch ploegwinst op

 

Dit bericht is niet publiek beschikbaar; enkel clubleden kunnen het zien, na aanmelden.

 

Volgend jaar weer moedig voorwaarts

 

Brasschaat 8 Sommige clubs kijken met een wakend oog de schaakwereld in om te zien of er niet aan competitievervalsing wordt gedaan. Dat zou voor mij juist een reden zijn om flink wat sterke spelers via de achterdeur ons team binnen te loodsen. Is een enkel geval zijn spelers afwezig door vakantie of anderszins belangrijke gebeurtenissen en wat zou het niet heerlijk zijn om dan eens een grootmeester bij Brasschaat 8 aan bord vier te zetten. Tegen Lokeren 9 hebben wij een zo groot mogelijk zeiloppervlak nodig. Wij zochten nog een vervanger voor Pia, ik heb zo mijn licht eens laten schijnen maar ik kon zo gauw geen grootmeester vinden. Welaan wij hadden nu toch Yilli Cankja aan bord 1, een man met sterke schaakgenen. Niet te vergeten ons geheime wapen Cees Boersma kwam dit keer goed uit de startblokken. Als Kapitein moet ik dit keer het boetekleed aantrekken, ik bood remise aan terwijl ik zeker door had moeten spelen om tot een gelijke einduitslag te kunnen komen. Bij de analyse bleek dat ik zeker de sterkte van mijn centrumpionnen had onderschat. Nou ja, volgend jaar weer moedig voorwaarts zou ik zo zeggen.

 

Enkel beschikbaar voor clubleden

Brasschaat 4 verliest slotwedstrijd in 2017

 

Dit bericht is niet publiek beschikbaar; enkel clubleden kunnen het zien, na aanmelden.

 

Mooi vroegtijdig kerstcadeau

 

Brasschaat 1

De laatste ronde voor de korte stop bracht ons Fontaine, een team dat al in variabele opstellingen aantrad dit seizoen. Moeilijk te voorspellen wat te verwachten dus. Eenmaal de ploegopstellingen bekend waren leken de kansen van beide teams aan elkaar gewaagd. Een boude voorspelling...

Uiteindelijk kwamen onze tegenstanders met een ploeg die gemiddeld wat sterker was dan de onze, maar de laatste borden konden bij ons bogen op licht voordeel. Het eerste halfje kwam binnen via Liam. Diens tegenstander kwam 45 minuten te laat binnen en na een paar stukken te ruilen in het middenspel kwamen zij remise overeen. Vervolgens dikte Robin de score aan. Zijn tegenstander speelde als een raket (bij de tijdscontrole had hij nog 1u25 over, zonder de extra 30 minuten bijgerekend !). Robin maalde er niet om en na een kwaloffer van de tegenstander nam hij stilaan de touwtjes in handen. Een vrijpion en twee machtige torens klaarden de zaak. Daarna kwamen onze tegenstanders terug. Laatste bord Kevin werd volledig overspeeld door Dimitri Allaert en moest lijdzaam toezien hoe zijn stelling werd opgerold.

Mijn zenuwen werden voor een eerste keer getest door tegenstander Cekro. In de opening offerde ik een pion op b2 en ik kwam degelijk te staan. Na een korte analyse van de partij blijkt wel dat het evenwicht redelijk bewaard bleef, tot hij in tijdnood eerst een kwaliteit diende te geven, weliswaar voor twee à drie pionnen, maar zijn stukken stonden slecht en ik kon nog een stuk bijwinnen. Mijn fulminerende tegenstander liet vervolgens de tijd uitlopen. Ook Joris kwam terug uit mindere stelling en overspeelde zijn tegenstander in het ontstane dubbel toreneindspel. Dit resultaat levert Joris ook de FM-titel op, een applausje lijkt me dan ook dik verdient!!!

Dit bracht ons op 3,5. Helaas even een dipje. Een optimistisch maar niettemin correcte voortzetting met een stukoffer leverde Stefan een vrijpion op en een ingesnoerde zwarte stelling. Na de eerste tijdscontrole kon zwart echter uitbreken en Stefan werd teruggedrongen. Een slotaanval op de witte koning leverde zwart het punt op. Alik had ondertussen ook al een pion moeten inleveren in het middenspel en bleef vervolgens achter met een loper die totaal niet opgewassen was tegen het paard van de tegenstander. Ondanks moedige weerstand diende Alik de koning neer te leggen. Tussenstand 3.5-1.5

Alsof het nog niet spannend genoeg was, maakten Jasper en zijn tegenstander er een zenuwslopende finale van. In het middenspel won Jasper 2 stukken, maar met een karrenvracht pionnen en dreiging tegen de zwarte koning werd er afgewikkeld naar een eindspel T+3pi tegen T+L+pi. Wit verzuimde meermaals de zwarte pion te elimineren. Jasper verbeterde zijn stelling, maar in tijdnood sloeg hij de verkeerde pion. Overgaan dan maar naar T+L tegen T. Daarbij werd eerst nog een snelle winst gemist, maar Jasper kende het eindspel wel terwijl zijn tegenstander twijfelachtige zetten deed. Een blunder op zet 104(!!) maakte dat wit mat of torenverlies niet meer kon vermijden. Jasper zeer blij met zijn winst, nog niet beseffende dat hij ook het beslissende punt had binnengehaald grin drink.

Een felbevochten 4,5-3,5 zege dus. Daarmee komen we op 6MP, een voorlopige vierde plaats in de rangschikking en een grote stap dichter naar behoud!

 

Stijgende lijn

 

Brasschaat 5Na drie nederlagen en een gelijkspel nu de eerste winst voor Brasschaat 5!

De wedstrijd begon nogal tam met een korte remise aan bord 1. De ploegkapitein was nog herstellende van een keelontsteking en voelde zich niet fit genoeg om er vol voor te gaan. Het kleine plusje na 15 zetten werd aangegrepen voor een remiseaanbod. Dat werd aan de andere kant van het bord in dank aanvaard. (0,5-0,5)

Aan het tweede bord werd langer gestreden. Maar ook hier werd het evenwicht nooit echt verbroken. Johan, bedankt voor de nuttige invalbeurt! (1-1)

Voor het echt vuurwerk moesten we deze keer aan het vierde bord zijn. Daar had Michiel aanvankelijk een wat bedrukte stelling. Maar toen hij de kans kreeg om de stelling open te breken, maakte hij daar handig gebruik van. De tegenstander kreeg plots grote problemen over de lange diagonalen en bezweek al snel onder de druk. (2-1)

Intussen had Chris aan het derde bord, na een degelijke partij, een zeer voordelig eindspel bereikt. Met de juiste techniek bood de stelling goede winstkansen. Maar Chris koos voor zekerheid en stelde remise voor. De tegenstander begreep dat hij goed weg kwam en accepteerde het voorstel. (2,5-1,5)

Zo werd een belangrijke overwinning geboekt. Het team is nog niet uit de gevarenzone, maar staat nu gelukkig wel bóven de degradatiestreep.

 

Back on track

 

Brasschaat 10 We hebben ons duidelijk herpakt na het debacle van de 4de ronde, een team met vergelijkbaar elogemiddelde als onze vorige tegenstanders maar ditmaal zonder verraderlijke jeugdspelers. Deze match werd gewonnen met 4-0 en we staan voorlopig 4de in de rangschikking, om nog kans te maken op de eindzege zullen onze concurrenten flink wat steken moeten laten vallen.

Paul opende de score na amper 2 uur spelen met een vol punt in het zakje, van het partijverloop heb ik echter niets gezien.

Meteen daarna was ook Yun klaar en gaf ons team een 2de winstpunt: vanuit een italiaanse opening bekwam hij vroeg voordeel daar wit aanvallen verkoos boven gezonde ontwikkeling. Wits 20ste zet was een blunder die Yun mooi uitbuitte met een dameoffer voor een toren, om nadien de dame terug te winnen met een paardvork. Zo stond Yun een toren en een kwaliteit voor, een aantal zetten verder zag wit wel in dat het geen zin meer had en gaf op.

Willem en ik hebben een veel langere schaaknamiddag gehad, ondanks elo-overwicht was het weerom niet zo simpel om onze tegenstanders vroeg te doen kraken. Vanuit een Colle-opening bouwde Willem een solide stelling op, zwart reageerde echter even degelijk. Uiteindelijk was het dankzij wits druk over de f-lijn dat de partij in winst werd omgezet: een witte toren op f6, gedekt door de andere toren op de f-lijn en de dame op de lange diagonaal ontnamen de zwarte koning alle velden. Met een mooi torenoffer op h6 brak Willem zwarts koningsstelling open, zwart overzag dat hij de toren niet kon slaan en ging pardoes mat.

Zelf stond ik op dat moment gewonnen in een toreneindspel met een pion meer: een gedekte vrijpion op c5 geblokkeerd door een witte pion op b5. Toreneindspelen komen blijkbaar veel voor doch ik heb er helaas nog maar enkele gespeeld en heb er dus nog niet zoveel ervaring in. Mee daardoor miste ik de snelste winstweg en was die winst zelfs een tijdlang ver weg, met remisekansen voor wit. Gelukkig koos hij op de 71ste zet het verkeerde plan waardoor ik die blokkerende pion kon slaan waarna mijn verbonden vrijpionnen de partij beslisten.

 

Enkel beschikbaar voor clubleden

Een overwinning die meer moeite kostte dan aanvankelijk gedacht

 

Dit bericht is niet publiek beschikbaar; enkel clubleden kunnen het zien, na aanmelden.

 

Drie speelt weer drie drie. Dat is nummer drie

 

Brasschaat 3

Volle punten van Angelique , André en Stijn hebben ons het team deze ronde het derde gelijkspel opgeleverd. Erwin en Rob lieten het afweten deze keer, terwijl Mark de opening niet goed uitkwam en langzaam maar zeker verloor.

We kwamen op 0-1 nadat Erwin zijn positioneel uitstekend gespeelde zwarte partij in één klap weggaf toen hij een belegerde pion op het verkeerde moment pakte en een stuk verloor. Marks tegenstander had een halfopen lijn tegen de rokadestelling. Die lijn werd versterkt met zware stukken en toen na de doorbraak ook nog een diagonaal open kwam was het pleit beslecht, 0-2.

Maar goed, wij hebben wel André van der Graaf! Deze steeds sterker wordende jongeman begreep zijn zwarte stelling goed en handelde daarnaar. De witspeler aarzelde in het middenspel en toen hij een centrumpion doorstootte kostte dat gelijk een kwaliteit. André maakte het bijzonder fraai af;

Wit: Kf1, Dg4, Lg3, Ph4, a4, b3, c2, g2 ,h2. Zwart: Kg8, Dd4, Pf4, Tf8, a5, b6, c5, e6, g7, h7. In deze stelling speelde zwart ....., h7-h5! , 1-2

Rob verdedigde zich ronduit slecht in een stelling die Komodo als - 0,21 beschouwde. Binnen 3 zetten was het -2,32 en ook een verdedigingszet die we in de teamanalyse vonden had het - gelukkig? - niet gered. Wel weer wat geleerd. Desalniettemin stond het nu wel 1-3.

Stijn aan bord 1 had een prettig ruimtevoordeel en gebruikte dat door een bezoek te brengen aan de zwarte koningsstelling. Een remisevoorstel werd terecht afgewezen en zwart voelde zich/was? gedwongen de kwaliteit te geven tegen Stijns sterke loper, en even later was het punt binnen, 2-3

Als er iets is waar je aan gewend raakt in dit team dan is het dat je na je eigen partij rustig wat musea kan bezoeken in de stad om daarna terug te wandelen naar de speelzaal en Angelique daar de laatste zetten te zien doen. Haar liefde voor het spel uit zich in vaak lange partijen. Wat en hoe ze denkt tijdens de partijen krijgen wij teamgenoten te horen bij de avondverzameling en dan begrijp je dat het allemaal zijn tijd vergt; het zijn aanknopingspunten, ideeën, profylaxe, plezier en natuurlijk haar vastberadenheid om te winnen. Het ging goed voor haar; een zwarte slordigheid in de opening leidde tot geïsoleerde dubbelpionnen die vakkundig belegerd werden. In het toreneindspel was nauwkeurigheid geboden omdat zwart gevaarlijke tegenkansen creëerde maar het punt was nooit in gevaar, 3-3. We staan nu netjes op plaats 5.

Dank aan Stijn voor het invallen voor Oliver!

 

 


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Software van deze pagina laatst bijgewerkt op 03-Apr-2017

Copyright © 2014, Luc Pattyn