Artikel

Dit artikel verschijnt in de Interclub blog en op de home page.

 

 

NIC 2019-2020 R2: Resultaten en verslagen

 

Interclub R21234567

Morgen spelen we de tweede ronde van de Nationale Interclub. Kunnen we de mooie resultaten van de eerste ronde bevestigen? Met nog steeds heel wat afwezigen voorwaar geen vanzelfsprekende opdracht. Toch vertrouw ik erop dat ieder van jullie morgen zijn beste beentje voor zal zetten en hopelijk kunnen we dan enkele keren stunten. Mag ik de ploegkapiteins verzoeken hier een verslag van hun ontmoeting te posten? Dan wens ik iedereen veel succes toe.

 

Brasschaat 3 onderuit tegen Oude God 1

 

Brasschaat 3

Vorig seizoen had Oude God ons nog in de laatste wedstrijd behoed voor degradatie met een minnelijk gelijkspel. Zo aardig waren ze deze keer niet voor Brasschaat 3.

Heel snel ging het bij het treffen Reinout van Hille - Bart van Tichelen. Reinout dreigde al snel een pion te verliezen, groef een kuil om dit te verhinderen en viel daar zelf in. Willy Verlye - Dries Hautekriet leek lang heel aardig te gaan, maar na het grabbelen van een pion op e5 kwam er heel vervelende taktiek op het bord waar Willy geen antwoord op had. Ook Johan Busschots - Pascal de Kaey ging niet goed. Johan durfde een gambiet niet aan te nemen en moest later zelf een pion geven. Daar kwam hij niet meer bovenop.

Daarmee was het dus al vrij snel 3-0 voor Oude God. Geen malse opgave voor de overgebleven spelers.

Gelukkig had ik me onder de ergste moeilijkheden uit gewerkt tegen Nikolaas Verhulst. Hij pakte een pion toen dat echt niet kon en het eerste punt kon genoteerd worden. Ook Jan de Weerd - Alain Talon verliep in ons voordeel. Jan won een pion en wikkelde af naar een ongelijk loper eindspel met 1 en later 2 pionnen meer. Hij wist dat weer feilloos uit te spelen. Helaas wist Dave Remijsen tegen Tobias Verhulst in een goede stelling niet het juiste plan te vinden. Er ontstond een eindspel met een verre a-pion voor Tobias die de partij besliste.

Daarmee werd het 2-4 tegen Oude God 1. Op papier een iets betere tegenstander, maar je hoopt toch altijd op meer.

 

Verdienstelijk weerwerk en fijne keuken ten huize Rob

 

Brasschaat2 Terwijl Erwin en Angelique hun steentje bijdroegen aan het succes van de eerste ploeg, mochten wij proberen het internationale gezelschap van Europchess in bedwang te houden. Hun eerste ploeg promoveerde zopas naar de hoogste afdeling en ook Europchess 2 was nog een taaie brok - al hun spelers hadden meer dan 2000 tegenover geen enkele bij ons. Dat ze uiteindelijk met de 2 matchpunten aan de haal gingen, was dus geen verrassing, maar we hebben hen er wel voor laten werken.

Invaller Marc Rombouts was onze moedige David; Goliath liet zich echter niet kisten en offerde in het middenspel 2 pionnen om Marcs koningsstelling binnen te dringen, terwijl de zwarte stukken op de damevleugel slechts een figurantenrol vervulden. Ook Pol moest zijn meerdere erkennen nadat hij geleidelijk zijn greep op de stelling en een tweetal pionnen verloor.

André en ik hadden nooit uitzicht op een overwinning, maar hielden wel behoorlijk stand: bij André vond een grootscheepse ruilactie plaats in het middenspel, waarna remise werd overeengekomen. Mijn Kroatische opponent hield na vroege dameruil een beetje initiatief over, dat ik grotendeels opving door met de koning op d2 en later op e3 post te vatten. Met mijn mindere loper had ik nog een nauwkeurige zet nodig om te voorkomen dat zwarts paard al te actief kon worden. In een gelijk eindspel (L+7 tegen P+7) stelde ik dan remise voor, en nadat mijn tegenstander wat risico's had genomen (zowel op het bord als met de klok), weigerde ik op mijn beurt zijn aanbod. Hij reageerde echter prompt met een sterke pionzet, waarna ik nog tijd had om in te zien dat zowel hij als ik ons geen verdere fantasietjes meer konden veroorloven. Na wat heen en weer gespeel met beide koningen lag de conclusie voor de hand.

Oliver leek wat onder druk te staan vanwege de klassieke penning op f6. Hij maakte actief gebruik van de kansen die er kwamen en bereikte een dame-eindspel met een pion meer! Intussen stond de witte dame wel dreigend op f6, zodat zetherhaling een billijke uitkomst leek. Onze meest geïnspireerde ploeggenoot was Rob, en niet alleen op het schaakbord... Het begon met een gevaarlijke pionnenstorm op de koningsvleugel, tussendoor ontfutselde hij zijn Spaanse tegenstander een pion en toen die een schijn-kwaliteitsoffer plaatste, zat er misschien meer in. Nadat Rob het schijnoffer ontweek, slaagde zijn tegenstander er nog in de aanval af te houden en af te wikkelen naar een remise eindspel. Het had slechter gekund dan de 2-4 eindstand.

Bovendien kreeg de avond nog een mooi vervolg in Robs sfeervolle 18de-eeuwse stek in de binnenstad van Bergen-op-Zoom. Hij vergastte ons op heerlijk knapperige Thaïse curry en liet ons ook in de analyse meegenieten van zijn spannende partij. André, Angelique en Erwin konden uiteraard niet achterblijven. Oliver en ik zagen dat het goed was smile

 

BRA 2 behaalt toch een punt: weliswaar voor de groene tafel

 

Wegens een foutieve opstelling van onze tegenstanders pakt BRA 3 toch een MP. Blijkbaar diende hun bord 6 op bord 5 plaats te nemen.

 

Zondag de 13de?

 

Brasschaat6 Opnieuw zwaar verlies voor ons team, ondanks de ratingverschillen hoopte ik toch enkele puntjes te kunnen sprokkelen.

Everts tegenstander Jeroen op bord 1 kwam ongeveer een half uur te laat doch kon desondanks vrij vroeg met een winstpunt voor Oude God weer naar huis trekken. Geen idee wat er mis ging, wil Evert hier iets over kwijt?

Zelf had ik vooraf niet veel vertrouwen in een goede afloop: na een rotslechte nacht wist ik dat concentratieproblemen (mogelijk al vroeg) alles om zeep konden helpen. Mijn vrees was terecht: na een evenwichtige partij tegen Herman had ik net voor de tijdcontrole het initiatief overgenomen met een betere positie en een pluspion. Helaas niet voor lang: plotse schaakblindheid leidde tot kwaliteitsverlies en mijn positie was niet solide genoeg om het eindspel T+4 vs P+4 te kunnen houden.

Bas stond op dat moment reeds verloren in een eindspel T+2 vs D, waarin hij met lepe zetjes zwart in een patval trachtte te lokken. Carlo hapte niet toe en niet veel later werd het T vs D waarin zwart de klus in 50 zetten moest zien te klaren. De finale heb ik niet meer gezien maar uiteindelijk wist Carlo het tijdig te winnen.

Wims bord en stelling kon ik niet genoeg zien, omstaanders fluisterden me in dat hij een moeilijke stelling had en nog zeer weinig tijd op de klok. Misschien kan ook Wim nog iets posten over zijn partij tegen Patrik? Ook hij heeft niet meer kunnen toveren om een eerreddend halfje te leveren.

 

Brasschaat 1 neemt uitstekende start

 

Brasschaat 1

Na de 6-2 overwinning uit bij Temse twee weken geleden, kregen we nu de jonge brigade van Zottegem op bezoek. Onder leiding van Glen de Schampeleire en de gebroeders Roos, kregen we een op papier zeer gelijkwaardige tegenstander op bezoek.

Helaas begon de wedstrijd voor Zottegem ietwat in mineur: Hun tweede bordspeler Rein Verstraeten was ziek gevallen en er kon geen vervanger meer gevonden worden. Daarom een kunstgreep: bord 3 verplaatste naar 2 en op bord 3 werd forfait gegeven. Scoregewijs mooi meegenomen, maar jammer voor Robin (die niet kon spelen) en voor de ploeg van Zottegem uiteraard.

Dan konden de gevechten achter de borden aanvangen. Vrij snel ging het niet de slechte kant uit voor ons: Sam zette zijn tegenstander onmiddelijk vast. Een gekende opening (met dubbel pionoffer) leidde voor hem tot een fantastische stelling die niet veel daarna ook kon worden afgemaakt. Ook invallers Erwin en Angelique kweten zich uitstekend aan de taak. Erwin speelde een mooie overwinning in een Siciliaan bij elkaar, die eindigde met een toren voorsprong. Angelique verdedigde zich uitstekend en kon ook een halfje met zwart bijschrijven.

Vervolgens kon ikzelf de ploegoverwinning laten noteren. Vanuit een KID werd het Benko-achtig gambiet. Het leverde me een zeer goede stelling op en nadat mijn tegenstander een tactische truc over het hoofd zag kreeg ik een monsterpion op b2 (met zwart natuurlijk). Enkele zetten later werd ook hier het volle punt bijgeschreven. Daar stopte het niet: Stefan kon vanuit een op het zicht onschuldige stelling behoorlijk wat druk opbouwen, en tegenstander Glen begaf het onder deze druk. Ook Joris kon het volle punt noteren na een tactisch zeer gekruide partij. Ik ben een aantal maal gaan Kiebitzen en kon telkens toch een aantal pionnen en stukken zien die zich in een tactische mengelmoes van penningen, dubbele aanval,... hadden gestort. Ook hier ging het goed. David Roos kon als laatste het eerreddende punt voor Zottegem optekenen/ vanuit een gave strategische partij overspeelde hij Luuk. Een mooie partij van een van de dragende krachten uit Zottegem (als het goed is mag het ook gezegd worden, ook al is het de tegenstander!).

Deze zondag opnieuw aan de bak, naar moeilijke klant OOstende.

 

 


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Software van deze pagina laatst bijgewerkt op 03-Apr-2017

Copyright © 2014, Luc Pattyn