Artikel

Dit artikel verschijnt in de Interclub blog en op de home page.

 

 

NIC 2019-2020 R3: resultaten en verslagen

 

Interclub R31234567

Slechts 1 week rust voor onze interclubspelers. Veel zieken deze keer, dus de ploegen zijn opnieuw een beetje experimenteel.

Mag ik de ploegkapiteins verzoeken hier een verslag van hun ontmoeting te posten.

Dan wens ik iedereen veel succes toe.

 

Eén zwaluw maakt nog geen zomer

 

Brasschaat 3 Het is altijd spannend wie er nu weer als tegenstander op de proppen komt bij Borgerhout. De ontmoeting vond plaats aan het begin van het seizoen, waardoor er nog geen "de dood of de gladiolen" wedstrijd voor Borgerhout 1 op het programma stond. We vonden dus een regulier Borgerhout 2 tegenover ons. Niet dat dat iets hielp. Sterker nog (spoiler alert), we hebben er nog nooit zo kansloos verloren als deze keer.

Onze zwaluw was Dave. Hij bereikte binnen de kortste keren een aanvalsstelling waar menig schaker een stuk voor geofferd zou hebben. Dat bracht ons al snel een punt. Nog voordat de strijd op de overige borden ontbrand was.

Op de zwarte borden stonden de Brasschakers behoorlijk onder druk. Anthony speelde een correcte variant in de verkeerde stelling, ondergetekende speelde te actief met een isolani en Johan kwam zwaar onder druk te staan op zijn koningsvleugel. De witte opzet van Jan was compleet mislukt en Reinout had wel initiatief, maar zijn koning zou nooit meer een veilig heenkomen vinden.

Laten we het verder maar kort houden. Antony, Reinout en ik verloren zonder al te veel kansen. Jan en Johan kregen een remise uit genade.

Dat gaan we de volgende keer beter doen!

 

Het zwarte beest

 

Brasschaat 1

De derde ronde bracht zwarte beest Oostende. Dat is nog maar eens bewezen. We waren toch wel favoriet op papier met een licht elo-overwicht, maar daar was even niets van te merken in het scoreverloop.

Robin had zijn dag niet. Tegenstander Timmerman (ex-WK correspondentieschaak) maakte gehakt van de Siciliaan die Robin op het bord toverde. Een snelle 1-0 stond op het bord. Bij Erwin werd het dan vervolgens 2-0. Het algemene gevoel dat Erwin beter stond was wel aanwezig, maar een enorm tactische stelling met zeer beperkte tijd bleek moeilijk houdbaar voor hem. Vervolgens kwam er nog een derde nul bij op het bord bij Stijn. Een rustige stelling werd tactisch in tijdnood toen de tegenstander een kwal offerde. Hoe de partij exact eindigde heb ik niet meegekregen (zelf in tijdnood), maar een droge 3-0 was wel een feit.

Luuk was vervolgens de eerste die iets kon bijschrijven voor Brasschaat. Tegenstander Decrop speelde 20 perfecte zetten en kon ook in het middenspel gelijke tred houden. Toen bijna alles geruild werd en weinig spel overbleef werd de vrede getekend. Het sein voor een versnelling. Stefan overspeelde zijn tegenstander met veel gemak en weinig gebruikte tijd. Eerst ging een pion verloren, dan twee stukken voor de toren met vrijpion die de tegenstander tot opgave noopten. Ook Joris won opnieuw (van goudwaarde op bord 5 momenteel), ook na tactische schermutselingen die ik niet heb kunnen volgen.

Sam deed daar nog een punt bij. Vanuit een "rustige" gesloten Siciliaan kwam een stelling op bord met veel tactische mogelijkheden. Na de tijdnood bleef ook hier twee stukken tegen toren over, met bovendien een koningsaanval en enorm actieve stukken. Dat alles maakte 3.5-3.5. Naar ouwe getrouwe gewoonte was ik weer als laatste bezig. Nadat ik in de tijdnoodsfase aarzelde om toe te slaan, moest ik even in verdediging. Het toreneindspel f-pion tegen f- + h-pion leek de moeite niet om voort te spelen, tot ik in vlot optimisme de f-pion weggaf. Mijn tegenstander keek me blijkbaar een aantal minuten zeer vreemd aan, maar gelukkig had ik voor de jeugdlessen niet lang geleden de verdediging nog eens bekeken van toren tegen toren+f en h. Dit kon ik dan ook vrij comfortabel remise houden.

Eindverdict: 4-4. Een kleine ontgoocheling werd weggegeten met een frietje en een verkeerde burger, maar groot was mijn verbazing om te zien dat zowel TSM als Zottegem verliezen. Dit betekent dat we momenteel alleen aan de leiding staan met 5MP.

 

Enkel beschikbaar voor clubleden

2e verliest 5,5-0,5, maar niet kansloos

 

Dit bericht is niet publiek beschikbaar; enkel clubleden kunnen het zien, na aanmelden.

 

Enkel beschikbaar voor clubleden

Schaakles gekregen

 

Dit bericht is niet publiek beschikbaar; enkel clubleden kunnen het zien, na aanmelden.

 

Het was koud in Turnhout

 

270DCF60-E992-470F-B739-43B582EE73C6.png
 Aldo wint!

 

 


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Software van deze pagina laatst bijgewerkt op 03-Apr-2017

Copyright © 2014, Luc Pattyn