Artikel

Dit artikel verschijnt in de Zilveren Toren blog en op de home page.

 

 

ZT 2020 R2: resultaten en verslagen

 

ZT R2123Goed zo.

Na de rampzalige start van SK Brasschaat in de ZT-competitie is het tijd voor eerherstel in ronde 2.

Mag ik de ploegkapiteins verzoeken hier een verslag van hun ontmoeting te posten?

Ik wens iedereen veel succes toe!

 

Opmerkelijk recuperatievermogen van Brasschaat 1

 

Brasschaat 1Na het debacle tegen het sterke Beveren traden we verzwakt aan (Marcel zoekt eerherstel in Wijk aan zee) tegen Westerlo. Elogewijs was Westerlo nog ietsje sterker dan Brasschaat, maar dat bleek toch niet onmiddellijk uit de loop van de partijen. Ikzelf kwam niet goed uit de opening maar mijn tegenstander speelde op de 13de zet een iets te optimistische damezet naar a5. Met mij gedekte dame op d2 kon ik mijn paard van c3 naar d5 spelen. Zijn niet verdedigde dame stond in en ik dreigde op f6 zijn niet verdedigde loper met een tussenschaak te slaan. Hij koos ervoor om mijn paard en daarna nog een loper te slaan te, koste van zijn dame. Hij kon nog wat dreigen met zijn 2 lopers tegen mijn dame maar het was duidelijk onvoldoende.

Carlos had ondertussen zijn partij reeds verloren (ik heb er niets van gezien). Geert kwam redelijk goed uit de opening, dreigde een kwaliteit te winnen, maar de tegenstander kon dit tot zijn eigen verbazing nog net vermijden. Even na het einde van mijn partij zag ik hen remise overeenkomen. 1 1/2 - 1 1/2 en in de overige partijen kon het nog alle richtingen uit.

Gert had in de opening een pion verloren, maar had gaandeweg in een chaotische stelling enige compensatie en won tenslotte met een prachtige glimlach. Wilfried kwam in een Franse openingsvariant die hij toevallig enige dagen voorheen had bekeken. Hij had dan ook alles onder controle van begin tot het einde en glunderde. 3 1/2 - 1 1/2. Toon's tegenstander rokeerde lang, hijzelf kort. De tegenstander kwam het snelst tot een koningsaanval, maar Toon wist deze te pareren. Om zelf inde aanval te gaan stond hij toe dat zijn tegenstander een extra paard in de aanval kon werpen. Scherp gespeeld , maar remise. 4-2 en wreed content.

 

Brasschaat 2 staat terug onder de mensen

 

Brasschaat2

Na de valse start van Brasschaat 2 vorige week wegens twee noodgedwongen forfaits, moesten er in ronde 2 dringend punten gepakt worden tegen Turnhout. Gelukkig konden Leo en ik de ploeg vervolledigen zodat de druk deze keer niet volledig op de schouders van Pol en Ibrahim terechtkwam.

Leo miste zijn entree alvast niet. Met zwart hield hij aanvankelijk gelijke tred om uiteindelijk in een eindspel te verzeilen met 5 pionnen en paard aan beide zijden. Leo’s cavalerie was echter veel beter gepositioneerd zodat hij als eerste de 3 winstpunten op het wedstrijdblad kon schrijven.

Ibrahim had het iets moeilijker in zijn partij en moest relatief snel een pion inleveren. De cruciale eindfase van de partij heb ik gemist maar jammer genoeg moest hij zich gewonnen geven. Geen schande echter tegen een 1700+ tegenstander. Als nieuwkomer binnen onze club heeft Ibrahim zich zonder twijfel gemanifesteerd als de revelatie en hij mag terecht trots zijn op zijn parcours in zijn debuutjaar. Een echte aanwinst voor onze club.

Logischerwijze ging ik er van uit dat mijn tegenstander op bord 2 nog een stuk sterker zou zijn als deze van Ibrahim dus dat beloofde een moeilijke avond met zwart te worden. Het was echter een meevaller dat mijn tegenstander een opening speelde waar ik vertrouwd mee was. Met mijn stelling (halfopen h-lijn met dreiging op de vijandelijke koningsvleugel en een extra pion in het centrum en een halfopen c-lijn) was ik eigenlijk heel tevreden. Mijn tegenstander probeerde in de eindfase een aftrekschaak stelling op te zetten met paard en dame maar ik was er vrij gerust in dat het op een "chasse patate" zou uitdraaien. Zo geschiedde en toen mijn tegenstander zijn d-pion doorschoof was dit de aanzet om een dubbele aanval op te zetten met mijn twee paarden op de vijandige dame en loper waardoor deze laatste sneuvelde. Toen verloor mijn tegenstander helemaal de pedalen en kon ik de ploeg terug op winst zetten. Toen ik hem na de wedstrijd naar zijn elo vroeg, bleek hij die tot mijn verbazing niet te hebben. Hoewel hij helemaal niet speelde als een "blueke" was de ploegopstelling van Turnhout toch heel bizar.

En dat ondervond Pol ook op bord 1 want achteraf bleek ook zijn tegenstander nog geen elo te hebben. Nochtans verliep de partij gelijkopgaand en kwam Pol zelfs een pion achter. Hij kon de materiaalachterstand echter goedmaken wat uiteindelijk resulteerde in remise. Ook hier moest ik de eindfase missen omdat ik ondertussen naar de analyseruimte was verhuisd.

Maar met deze teamwinst werkt Brasschaat 2 zich uit de onderste regionen en mag de missie geslaagd worden genoemd.

 

wroeten en zwoegen voor twee halfjes

 

Brasschaat3 Na de valse start van vorige week mocht Brasschaat 3 thuis aantreden tegen Mortsel Oude God 3, dat gemiddeld slechts luttele elo-punten meer telde. Toch verliepen de partijen opnieuw niet van een leien dakje voor ons : Peter op bord 1 speelde een degelijke en evenwichtige partij, die terecht resulteerde in remise. Leo en Jan, die 'aan de overkant' speelden, behaalden respectievelijk remise en verlies (heb hun partijen niet gezien). Ikzelf op bord 2 was tevreden met mijn spel. Ook mijn opponent gaf toe dat ik er tijdens het middenspel beter voor stond. In de eindfase echter zag ik een penning van de dame over het hoofd, en konden de stukken snel in de doos. Ik maakte me de bedenking : "schaken kan hard zijn". Slotsom : twee halfjes levert een heel punt op. Als we zo verder doen, dan halen we 4 op 4 tijdens de achtste speeldag.

 

 


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Software van deze pagina laatst bijgewerkt op 03-Apr-2017

Copyright © 2014, Luc Pattyn