Inleiding  -  Voorbeeld  -  Tekst  -  Grafiek  -  Schaakborden  -  Multimedia  -  Specials  -  Suggesties

 

Berichten maken

U kan zowel een diagram met een schaakstelling, als een geanimeerd bord met een ganse partij opnemen in uw artikel. En dit zelfs meerdere keren. Er zijn telkens twee commando's nodig, het eerste specifieert de data (stelling of partij), het tweede de visualisatie ervan.

fen, pos, diagram

Een stelling kan opgegeven worden in FEN notatie (Forsyth-Edwards Notation) met {fen:stelling} bvb. de beginstelling {fen:rnbqkbnr/pppppppp/8/8/8/8/PPPPPPPP/RNBQKBNR w KQkq - 0 1}.

Een alternatief is onze POS notatie {pos:stelling} met W en Z voor de kleuren, KDTLPB voor de stukken (B=boer=pion) bvb. de beginstelling {pos:WKe1Dd1Ta1h1Lc1f1Pb1g1Ba2b2c2d2e2f2g2h2ZKe8Dd8Ta8h8Lc8f8Pb8g8Ba7b7c7d7e7f7g7h7}. Merk op dat FEN de voorkeur geniet boven POS, gewoon omdat zowat alle bestaande schaakprogramma's FEN begrijpen en van POS nooit gehoord hebben!

Een diagram met de opgegeven stelling wordt aangevraagd met {diagram}; u kan het diagram draaien met {diagram:flip=zwart}.

Hier kan u een voorbeeld zien, en ook zelf experimenteren met diagrammen.

pgn en bord

Een ganse partij kan opgegeven worden in PGN notatie (bvb. afkomstig uit Fritz) met {pgn:partij}.

Daarna kan de partij bekeken worden in een zogenaamde PGN Viewer, die men aanvraagt met {bord}.

Naast het geanimeerd bord verschijnt ook een titel langswaar u de PGN informatie kan downloaden, en de integrale partij-notatie; die is trouwens volledig aanklikbaar, dus u kan meteen naar eender welke tussenstand navigeren, ook deze van varianten.

Hier kan u een voorbeeld zien, en ook zelf experimenteren met PGN en borden.

Ook PGN data van meerdere partijen kan verwerkt worden in één enkele {pgn:partijen} {bord} combinatie. De PGN viewer zal dan een lijstje tonen waaruit u een partij kunt kiezen.

Twee belangrijke opmerkingen:

  • als u partijen ingeeft in een schaakprogramma (Fritz, ChessBase, enz.) dan moet u absoluut vermijden van accolades te gebruiken in uw commentaar.
  • als u meerdere partijen in één {pgn} {bord} combinatie wil gebruiken dan raden we aan het aantal partijen beperkt te houden tot enkele tientallen, hooguit 50. Meer wordt traag en onhandig, en kan ook mislopen.

Nog enkele details:

  • In de partij mogen geen "nul zetten" ("null moves") voorkomen, want die bestaan niet in PGN notatie.
  • Wanneer er voldoende meta-data aanwezig is in de PGN (spelersnamen, en datum) worden de titel van de partij en de gesuggereerde bestandsnaam ervan afgeleid.
  • het bord-commando aanvaardt ook enkele opties; als er meerdere zijn dienen ze gescheiden te worden met comma's.
  • het bord wordt automatisch gedraaid voor de partij die aan zet is bij de beginstand. Wanneer u dat niet wenst kan u een expliciete rotatie opgeven met {bord:flip=zwart} of {bord:flip=wit}.
  • de partij wordt normaal getoond in haar beginstand; u kan een andere stand zichtbaar maken door de laatst uitgevoerde ply te specifiëren in het commando {bord:ply=nummer}. De slotstelling kan ook bereikt worden met {bord:ply=slot}.

 


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Software van deze pagina laatst bijgewerkt op 01-Sep-2017

Copyright © 2014, Luc Pattyn